Barmen koji pravi koktel

Barmenke – kraljice koktela i lakih razgovora

Možda nismo fanovi glamuroznih mešanih pića, ali ko može da odoli magiji koju oko sebe širi barmenka u čijim veštim rukama džin, rum i tekila prkose gravitaciji

Ako rešimo da ovu godinu završimo glamurozno, uz par koktela, velika je mogućnost da ćemo za barom ćaskati sa šarmantnom barmenkom koja vešto barata šejkerom.

Najbolja barmenka 2021.

Na ovoj poziciji, harizmatični muškarci poput Toma Kruza koji je u filmu Koktel proslavio šarm barmena, odavno nisu većina, između ostalog zahvaljujući i Linet Marero, najboljoj barmenki 2021.

Linet Marero, najbolja barmenka 2021, nije sanjala da postane kraljica koktela, ali je u tom poslu otkrila kreativne mogućnosti koje je ispunjavaju

Marero je među kolegama širom sveta poznata po izvanrednim veštinama, poznavanju pića, ali i dobrotvornom radu, odnosno kao osoba koja u svom poslu pomera granice. Ova Njujorčanka, odrasla u portorikanskoj porodici, promoviše uključivanje žena u taj posao, različitosti i, naravno, doprinosi da zaposleni lakše prežive posledice pandemije. Inače, Marero nije sanjala da postane kraljica koktela, ali je radeći u baru otkrila kreativne mogućnosti koje je ispunjavaju.

Majstorice bez brkova

Iako su žene oduvek baratale pićem i hranom, na tome su karijeru gradili uglavnom muškarci. Prema legendama, na primer, upravo su žene izmislile pivo, ali ako su s njim petljale u srednjem veku mogle su da budu optužene za veštičarenje, dok je iz novijeg doba zanimljiva priča prema kojoj je, navodno, pre jednog veka u Americi bilo 7.000 lekarki i manje od 150 barmenki. Posle mnogo tužbi i kampanja, barmenkama je uspelo da promene ovakvu sliku, da dokažu da su sposobne da mešaju i toče pića, osmehuju se gostima i prijateljski ćaskaju sa njima, iako nemaju brkove. Od četrdesetih godina prošlog veka Amerikanke su uporno osvajale šankove i krajem veka činile su većinu na toj poziciji, a vetar u leđa bio je i zakon zahvaljujući kojem su mogle da osporavaju diskriminatorne zakone.

Ikona barmenskog sveta je Ejda Kolman, autorka koktela Hanky-Panky. Kolmanova je 23 godine radila u londonskom Savoju, a navodno su za njenim šankom sedeli britansko plemstvo i filmske zvezde poput Čarlija Čaplina i Marlen Ditrih.

Ikona barmenskog sveta je Ejda Kolman, autorka koktela Hanky-Panky

Dobru reputaciju u ovom poslu stekle su, među ostalima, Džoj Perajn (Joy Perrine), Odri Sonders (Audrey Saunders), Monika Berg (Monica Berg), Džuli Rajner (Julie Reiner), Ajvi Miks (Ivy Mix). Rušeći rodne stereotipe, ove barmenke pokazale su, svaka u svoje vreme, da su za šankom poput kolega – majstorice lakih razgovora, da poznaju karakter pića i gosta, odnosno koji koktel će odgovarati njegovom ukusu, trenutnom hiru ili emocijama.

Među koktelima, kao i među barmenima, ima onih čija slava ne tamni, zahvaljujući piscima poput Ernesta Hemingveja i Vilijema Foknera, filmskim zvezdama čije ime nose (Širli Templ) ili izmišljenim likovima poput agent 007 koji je, znamo, učinio nezaboravnim martini – promućkan, ne promešan. Među nama, čak i ako nismo fanovi koktela, ko bi odoleo magiji koju oko sebe širi barmenka u čijim veštim rukama džin, rum i tekila prkose gravitaciji.