Dve čaše sa džinom

Legenda o džinu – hedonističko piće za sve prilike

U svetu raste interesovanje za džin, klasično piće čiji karakterističan ukus potiče od bobica kleke, a proizvođači nove generacije ovog pića utrkuju se da naprave vrhunski butik-džin. Umerenost u konzumiranju se podrazumeva

Džin je vrlo staro alkoholno piće, ali ima navijače u svim generacijama. Glavni sastojak koji mu daje karakterističan ukus su bobice kleke, koje se na italijanskom zovu ginepro, odakle i potiče naziv džin (engl. gin). Kod nas se rakija u koju se stavljaju bobice kleke, začinske i lekovite biljke, zove klekovača.

Džin je neizostavni sastojak mnogih koktela. Ponovo je u žiži interesovanja u svetu, gde niče niz manjih kompanija koje se utrkuju ko će napraviti bolji butik-džin, novu generaciju ovog popularnog pića sa težnjom ka organskom i održivom proizvodu. U poslednjih nekoliko godina proširuju se granice korišćenja džina, prave se i likeri na bazi ovog pića, na primer roze džin, začinjeni, ljubičasti itd.

Na bazi džina prave se i likeri, na primer roze džin, začinjeni, ljubičasti itd.

Prvobitno je bio lek

Smatra se da potiče još iz 13. veka, dok prvi pisani recept datira iz 17. veka i to iz Holandije, kada se pravio u medicinske svrhe. Pripisuje se holandskom lekaru Franciskusu Silvijusu koji je napravio piće – lek za bubrežne probleme, oboljenja želuca i čišćenje krvi.

U tom rastvoru on je spojio kleku, anis, korijander i još neke biljke. Potom se ovaj napitak proširio u Englesku, gde je ušao u širu upotrebu. Postoje podaci da je u 18. veku smatrano da ima jako loš uticaj, pa je jedno vreme čak bio zabranjen. Međutim, danas je vrlo zastupljeno piće u Engleskoj.

Visokokvalitetan džin dobija se destilovanjem žitarica ili šljiva koje su prethodno započele alkoholno vrenje

Proizvodnja džina je kompleksan proces i obuhvata nabavku alkohola od najboljih dobavljača, kao i najkvalitetnijih, organski proizvedenih bobica kleke i ostalih biljnih sastojaka, ako se koriste. Visokokvalitetan džin dobija se destilovanjem žitarica ili šljiva koje su prethodno započele alkoholno vrenje.

Biljni sastojci koji se koriste usitne se i mešaju sa alkoholom u procesu maceracije, kojim se iz njih izvlače razni sastojci i arome. Zatim, uglavnom, sledi dupla destilacija, da bi se dobio glavni miris svežih sastojaka i suptilno prefinjen ukus. Sledi filtriranje i dodavanje vode.

Dodaje aromu slanim jelima sa piletinom ili svinjskim mesom

Neki proizvođači u Srednjoj Americi čak koriste kišnicu iz amazonskih šuma. Posle dodavanja vode džin je spreman za flaširanje u specijalno dizajnirane flaše, na koje se može ugravirati ime i broj serije.

Londonski džin pravi se kao običan, ali se nikako ne dodaju druge arome ili šećer, pa se zato naziva „suv”.

Pripisuje se holandskom lekaru Franciskusu Silvijusu koji je napravio piće – lek za bubrežne probleme, oboljenja želuca i čišćenje krvi

Luksuzni napitak

Džin dobrog kvaliteta trebalo bi da ostavlja ukus cvetnih citrusa, pomešan sa oštrim ukusom bobica kleke i drvenastom notom cimeta.

Najskuplji džin na svetu je Morus LXIV, britanskog brenda Jam Jar Gin, koji se pravi destilacijom listova crnog duda. Pakuje se u porcelanske tegle koje se potom stavljaju u kožne futrole. Ovaj vrlo luksuzni i ekstravagantni džin ima astronomsku cenu od 5000 dolara.

U Srbiji se pije klekovača, ali ne postoji tradicija proizvodnje džina.

Ako je džin dobrog kvaliteta, ostavlja ukus cvetnih citrusa, pomešan sa oštrim ukusom bobica kleke i drvenastom notom cimeta

Najpopularnije je piti džin-tonik, sa dodatkom kriške limuna, kolutova svežeg krastavca i grančice ruzmarina. Može se dodati i malo votke, a ponekad i martinija. Dobro ide sa skoro svim vrstama alkoholnih pića i raznim voćnim ukusima. Takođe, dodaje aromu slanim jelima sa piletinom ili svinjskim mesom.

Inače, svetski dan džina je 9. jun, kada svi ljubitelji džina vole da nazdrave ovim pićem.

Naravno, za uživanje u bilo kom piću ovog tipa presudna je umerenost.

Najskuplji džin na svetu je Morus LXIV, britanskog brenda Jam Jar Gin, koji se pravi destilacijom listova crnog duda

PROBAJTE KOKTEL

Lavanda džin-fiz

 

Za ovu kombinaciju može se koristiti bilo koji džin.

Količina1 Serving
Ukupno vreme3 mins

Sastojci:
 45 ml džina
 15 ml sirupa od lavande
 15 ml soka od limuna
 kockice leda
 soda-voda

Priprema:
1

Spojiti sve sastojke, kao i kockice leda, izuzev soda-vode, u šejkeru za koktele. Dobro protresti da bi se svi sastojci spojili i ohladili. Presuti u čašu za šampanjac, dopuniti soda-vodom, ukrasiti listićima nane i uživati.

 

Ingredients

Sastojci:
 45 ml džina
 15 ml sirupa od lavande
 15 ml soka od limuna
 kockice leda
 soda-voda

Directions

Priprema:
1

Spojiti sve sastojke, kao i kockice leda, izuzev soda-vode, u šejkeru za koktele. Dobro protresti da bi se svi sastojci spojili i ohladili. Presuti u čašu za šampanjac, dopuniti soda-vodom, ukrasiti listićima nane i uživati.