Alhemičarka – Obasjavate li svoj život?

Treći energetski centar nalazi se u predelu našeg solarnog pleksusa, u području želuca to je dirka naše klavijature za osećaj svesti o sebi i sedište Sopstva

Kao mala, često sam se plašila mraka, babaroga i senki. I čim bih ušla u mračnu sobu srce bi mi lupalo, dok ne nađem prekidač i svetlost ne obasja prostoriju. Iz tog straha su me, kao malu, naučili da je važno da se setim ko sam, da babaroge ne postoje i da je odluka na meni – upaliti svetlo ili pustiti mrak da me plaši. Zato danas pričamo o našoj svetlosti i centru našeg fizičkog bića – trećem energetskom centru.

Treći centar se nalazi u predelu našeg solarnog pleksusa, u području želuca – to je dirka naše klavijature za osećaj svesti o sebi i sedište Sopstva. U ovom centru nalazi se naš ego identitet i osnovna potreba za osećajem sopstvenog identiteta, individualnosti i prava da tražimo ono što nam je potrebno. Ovo je centar našeg fizičkog tela odakle, kada iz zdravog ega znamo KO JESMO, mi zaista i sijamo u svom životu kao Sunce, obasjavajući svojim svetlom i sve oko sebe. A kada ima svetlosti, tama i ne postoji! Tako da nije slučajno da je sanskritsko ime za ovu čakru – Manipura, „dragulj koji zrači” ili „grad dragulja”.

U stomaku se metaboliše energija koja prolazi kroz naše telo, tako da su balans i pravilan rad ovog energetskog centra potrebni za sjajno zdravlje

Zdravlje, vitalnost i samoregulacija

Iz ovog energetskog centra dolazi osećaj jake volje, kao i odlučnost i dobre organizacione sposobnosti da budemo vođa/lider u svom životu i da ostvarujemo zamišljene ciljeve. Baš u stomaku se i metaboliše energija koja prolazi kroz naše telo, tako da su balans i pravilan rad ovog energetskog centra preko potrebni za sjajno zdravlje, vitalnost i samoregulaciju – isceljenje. Baš kao što su Sunčeva energija i svetlost neophodni za Život!

A kakav je to zdrav ego važan za nas žene? Kakav je to osećaj sopstvene moći koji ne ide iz potrebe da budem u pravu i demonstriram silu, da se takmičim i poredim, već da umem da svoju unutrašnju snagu ispoljavam samouvereno i tiho? Baš kao što i Sunce izlazi i zalazi, sija i greje nas, ne tražeći nešto zauzvrat, tako je i osećaj samopoštovanja i znanja KO JESAM već dovoljna svetlost. Biti na svom kodu, na centru svoje ravnoteže, biti ona KOJA JESI, a ne ona koja misliš da treba da budeš! Preispitajte svoj vrednosni sistem i ono što vam je važno u ključnim oblastima života. Napišite svoje ključne vrednosti (sloboda, zdravlje, odnosi, novac…) i osvestite da li vam koriste, da li ih živite i da li je potrebno neku od njih da zamenite, jer vam više ne koristi. Element trećeg centra je Vatra, a mi često tu unutrašnju vatru iskoristimo da spržimo sebe i sagorimo svoju energiju, umesto da njome kružimo, da ostavimo iza sebe „pepeo i dim”, umesto da tom toplotom podstaknemo život, rast i razvoj. Kako da taj unutrašnji plamen bude „večni plamen” nas žena kao toplih, srdačnih, velikodušnih, veselih životnih bića? Kako da se oslobodimo od potrebe da nas drugi potvrde u našem identitetu i da hrabro zasijamo iz sopstvenog centra moći? Tako što ćemo „spaliti” sve ono što nam u životu donosi iluzije i težinu, a osvetliti i udahnuti „večni plamen života” u sve one vrednosti koje su nam životno važne i preduzeti odgovorne akcije da ih živimo.

Preispitajte svoj vrednosni sistem i ono što vam je važno u ključnim oblastima života

Evo predloga za jednu od energetskih vežbi za treću čakru, u kojoj koristimo jezik vibracija – boja i zvuka/glasa.

1. Udobno sednemo i zatvorimo oči. Ispravimo kičmeni stub i dobro osetimo stopala i sedalni deo. Ruke stavimo na stomak, tako da dlanovima pravimo kontakt sa stomakom. Napravimo tri duboka udaha i izdaha, a zatim pažnju, svojim „unutrašnjim vidom” prebacimo na deo treće čakre, predeo stomaka/ želuca.

2. Obraćamo pažnju na to kako se osećamo u ovom delu tela, potpuno opušteno dišemo i samo svesnom pažnjom osećamo ovaj deo tela. Ako je ocena 10 osećaj potpune relaksiranosti, samopoštovanja, lične unutrašnje moći, odgovornosti…, a ocena 1 osećaj stida, sramote, nemoći, poniženja…, damo sebi ocenu od 1 do 10 sa pitanjem: Kako se osećam u ovom trenutku u ovom delu tela?

3. Sada, kada imamo osećaj u telu sa tačnom ocenom na našoj intuitivnoj skali, pustimo da vidimo, čujemo ili osetimo šta nam stoji na putu da osećaj bude 10. Primećujemo i svedočimo koje je boje to što nam stoji na putu i puštamo da se iskristališe baš jasna boja našeg „problema”. Budimo strpljivi i nežni u radu sa sobom i ukoliko ne vidimo jasnu boju iz prvog pokušaja, napravimo još dublju relaksaciju disanjem, dajmo sebi malo vremena i ponovimo prvi deo vežbe.

Često se desi da se u životu zaboravimo i uspavamo, misleći da još nije svanulo

4. Sada, kada vidimo boju energetskog disbalansa, čujmo kakav je zvuk tog disbalansa. Čujmo kako zvuči taj naš „emotivni problem”, do kojeg smo intuitivno stigli kroz boju i osećaj.

5. U petom koraku počnemo sa „oslobađanjem” ove energije kroz izdisanje boje i puštanje zvuka kroz glas. Pravimo snažne udahe čiste bele boje direktno u deo trećeg centra i izdišemo boju do koje smo stigli, kao i zvuk koji smo čuli kroz naš glas. Na taj način ćemo ovu „zamrznutu energiju” pokrenuti i rastopiti. Pri izdisaju, slobodno dodamo i pokret širenja rukama.

6. Nakon oslobađanja, ponovo stavimo dlanove na stomak, unutrašnjim vidom prebacimo pažnju na mesto treće čakre i uradimo harmonizaciju ovog sada „pročišćenog, praznog prostora”. Pitamo sebe:

• Šta mi je ovde potrebno umesto energije koju sam otpustila?

• Koji je to osećaj – samopouzdanje, lična moć, više odlučnosti, snažniji identitet…?

• Kada sam se, makar jednom u životu, tako osetila? I pustimo da kroz sećanje dozovemo taj osećaj.

• Kako bi zvučao moj glas iz tog osećaja, kroz pevanje glasa OOO? Damo sebi par udaha/izdaha da osetimo taj osećaj, a zatim počnemo da pevamo glas OOO kroz taj osećaj. Sada je boja koju udišemo u ovaj deo tela – jarko žuta, vibracija balansa ovog centra. Potpuno se prepustimo vibraciji svog glasa, kao i ugradnji žute boje kroz snažne udisaje i izdisaje.

Setite se da mrak ne postoji čim se upali svetlo i odgovorno odlučite gde se kod vas nalazi taj prekidač

7. Nakon nekoliko minuta, prema sopstvenom osećaju pre svega, zaustavimo se sa vežbom. Napravimo duboki udah i duboki izdah žute boje i osetimo kako se SADA osećamo u ovom delu tela. Setimo se naše intuitivne skale sa početka i ocenimo sebe od 1 do 10. Primetimo koliko se skala promenila. Zatim pitamo sebe: „Šta je potrebno da radim svaki dan, na šta da obraćam pažnju kako bi ovaj osećaj postao moja nova navika?” Pustimo da verujemo ovom unutrašnjem glasu i obećamo sebi da ćemo u narednih 28 dana sprovesti ovu akciju u delo!

8. U poslednjem koraku uvek se sebi zahvalimo na iskustvu, a s obzirom da se skala promenila, naš um će početi da veruje telu i pokrenuće se ta fina energetska povezanost uma i tela. Kroz svakodnevnu vežbu, koja traje oko 15 minuta, telo će početi više da se otvara i da sve verodostojnije kreira vibraciju glasa i boje.

Često se desi da se u životu zaboravimo i uspavamo, misleći da još nije svanulo! Setite se da mrak ne postoji čim se upali svetlo i odgovorno odlučite gde se kod vas nalazi taj prekidač. Gde je taj jedan klik, ali ne na telefonu, već u vašem biću, zbog koga će vaša svetlost napokon obasjati sve one kutke života, ljude i okolnosti i rasterati mrak. Koja je to ključna vrlina koju je potrebno da živite u svakom udahu i izdahu kako biste bili Sunce vašeg života?

Grlim vas glasom,

Ana