zvuk

Alhemičarka – gospodin zvuk

Poznato je terapeutsko korišćenje zvuka koji, kada se koristi na tačno određen način, ima isceljujući efekat na naše misli, emocije i fizičko telo, kao i na transformaciju naše svesnosti

Zvuk je osnovni deo onoga ko smo mi. Koristimo ga da „upoznamo” naše okruženje, da osetimo sigurnost ili opasnost, da razumemo emocije, kao i da kreiramo raspoloženje.

Zvuk naših reči koristimo da komuniciramo i delimo priče; muzika, kao umetnost, dovodi nas do regeneracije, opuštanja ili podizanja raspoloženja; duhovna muzika i sveti zvuci čine da osetimo jedinstvo i povezanost sa nečim većim od nas samih… Da li ste znali da zvuk ne utiče samo na naše emocije i duhovnost, već i na naše fizičko blagostanje?

Danas je već uveliko poznato terapeutsko korišćenje zvuka koji, kada se koristi na tačno određen način, ima isceljujući efekat na naše misli, emocije i fizičko telo, kao i na transformaciju naše svesnosti.

Zvuk je energija

Kada čujemo uspavanku, opuštamo se i osećamo pospanost

Zvuk je energija koju čujemo i rezultat je vibracije čestica materije. Da bi naš mozak čuo zvuk, potrebno je da napravi smisao od te energetske vibracije i da je „konvertuje” u zvuk koji može da razume. Naš mozak je razvio određene odgovore na određene zvuke, baš na određeni način – kada čujemo vrištanje, luči se adrenalin u naš sistem, s porukom opasnosti, dok se, kada čujemo uspavanku, naš sistem opušta i lagano osećamo pospanost.

Na zvuke ne odgovaramo samo svesno već i našim nesvesnim, fizičkim telom. Setite se neke pesme u prošlosti na koju ste se „naježili” – tada je vaš mozak aktivirao lučenje dopamina, hemijskog transmitera povezanog sa osećajem zadovoljstva. Slično, recimo, kada čujemo plač bebe, naše telo preplavi osećaj potrebe da zaštitimo i pomognemo – naš mozak je aktivirao lučenje oksitocina, hormona ljubavi.

Iz svega navedenog zaključujemo da „pravi“ zvuci mogu da nas energizuju, uzdignu naš duh, čak i da nas dovedu do transa, izmenjenog stanja svesti. Sa druge strane, „neprijatni” zvuci mogu da u nama proizvedu bes, anksioznost ili frustraciju.

Na zvuke ne odgovaramo samo svesno, već i našim nesvesnim, fizičkim telom

Muzika za romantično raspoloženje

Svakodnevno koristimo zvuke kojima utičemo na naše stanje i raspoloženje. Kada želite da provedete romantično veče sa partnerom, koju muziku birate? Pretpostavljam da je to muzika koja proizvodi romantično i ljubavno raspoloženje. Kada pomislite na dobar provod sa drugaricama u disko-klubu, koju muziku tada birate? Verovatno onu koja vas podiže i energizuje. Muzika je samo jedan deo terapeutskog rada sa zvukom.

Neprijatni zvuci mogu da proizvedu bes, anksioznost ili frustraciju

Bitno je da razumemo sledeće: dok slušamo zvuke, nije važno da samo primećujemo šta čujemo, već da razvijamo svesnost na ceo naš sistem i počnemo da primećujemo i kako se osećamo fizički, koje se emocije bude u nama, koje misli nam se vrte u glavi.

Na taj način ćemo sve više postajati celoviti i osećati svoje telo kao savršen sistem četiri nivoa postojanja. Zvuk, definitivno, utiče na sva četiri nivoa našeg postojanja: emotivno, mentalno, fizičko i spiritualno.

Iako je isceljujuće dejstvo zvuka poznato hiljadama godina, ipak ljudska civilizacija i dalje nema potpuno razumevanje zašto je zvuk toliko moćan. Nauka i duhovnost slažu se oko jednog – sve u ovom Univerzumu je zvuk, odnosno vibracija, kao što „…i prvo beše reč i Gospod reče neka bude svetlost…”

Neka nam svaki dan prođe u odabiru zvučne vibracije koju odašiljemo i primamo

Upravo zbog toga, neka nam svaki dan prođe u odabiru zvučne vibracije koju odašiljemo i primamo, a u našim sledećim alhemičarskim kolumnama zajedno ćemo istraživati važnost i blagodeti Gospodina Zvuka.

Grlim vas glasom,

Ana