50 vekova na stubu srama

Od antike do danas menstrualni ciklus prate predrasude. Nadamo se da nećemo čekati sledećih pet hiljada godina da običnu fiziologiju tela počnemo da tretiramo isto kao rad srca, pluća ili mišića

Od antičkih vremena do danas menstrualni ciklus prate predrasude, pa i misticizam. U 21. veku o menstruaciji znamo sve i nadamo se da nećemo čekati sledećih pet hiljada godina da razbijemo preostale predrasude i da običnu fiziologiju tela, menstrualni ciklus, počnemo da tretiramo isto kao rad srca, pluća ili mišića, odnosno kao sastavni deo života.

Pojava menstruacije označava završetak puberteta i stupanje u zrelo doba. Od tog trenutka moguća je trudnoća. Menstruacija je regulisana hormonima hipofize i jajnika koji imaju zadatak da pripreme matericu za trudnoću.

To se postiže sinhronizovanim dejstvom hormona i zadebljavanjem zida materice. Ukoliko ne dođe do trudnoće, hormoni padaju, zadebljali zid materice se guli i žena krvari. To je suština menstrualnog ciklusa.

Pre pedeset vekova žena sa ciklusom smatrana je vešticom, danas – nečistom ženom koja je nepodobna za posetu novorođenoj bebi

Sećanje na Evin greh

Prva objašnjenja i verovanja u vezi sa ciklusom potiču iz antičkih vremena i stara su oko pet hiljada godina. Stari Rimljani povezivali su ciklus sa veštičarenjem. Plinije Stariji je pisao da žene u ciklusu mogu ubiti pčele ili zaustaviti oluje.

U srednjem veku dolaze do izražaja razni mitovi o ciklusu. Naravno, i religija ima svoje objašnjenje. Svaki bol i grč koji žena oseća u ciklusu je podsećanje na Evin greh. Menstruacija je nešto prljavo. Teška krvavljenja leče se tako što se pepeo spaljene žabe nosi u torbici blizu tela.

U devetnaestom veku u Engleskoj postoji verovanje da žena u ciklusu može pokvariti hranu. Oko 1920, a to je već dvadeseti vek, bečki naučnici pišu da žena u ciklusu može pokvariti pivo ili zaustaviti rast testa.

I danas postoje mesta na svetu gde se žene za vreme menstruacije udaljavaju od kuće jer su nečiste.

Stari Rimljani povezivali su ciklus sa veštičarenjem. Plinije Stariji pisao je da žene u ciklusu mogu da zaustave oluje

Razvoj higijene

Paralelno sa ovim shvatanjima možemo pratiti razvoj menstrualne higijene.

Sve do petnaestog veka, u vreme ciklusa korišćene su krpe ili su žene krvarile direktno u odeću, iako ima podataka da su u vreme starog Egipta pravili tampone od mekog papirusa, a u staroj Grčkoj koristili tampone od morskog sunđera.

Od 1822. menstruacija počinje da se zove period, jer to zvuči pristojnije, mada sama reč menstruacija potiče od latinske reči menstruus što znači mesečnica, tj. ponavlja se svakog meseca.

Od polovine devetnaestog veka počinju da se koriste pamučni i flanelski jastučići, a napravljen je i specijalan pojas za menstruaciju. Bio je prilično neudoban i higijenski loš, ali veliki napredak predstavljala je već i sama činjenica da se nešto preduzima po tom pitanju.

Krajem devetnaestog veka u komercijalnoj prodaji pojavljuju se Listerovi peškiri. Međutim, to predstavlja toliki tabu i sramotu, pa doživljavaju veliki komercijalni neuspeh.

Sama reč potiče od latinske reči menstruus što znači mesečnica, ali se ipak od 1822. godine koristi period jer, navodno, zvuči pristojnije

Kapica i disk

Oko 1920, a to je pre samo sto godina, Johnson&Johnson rebrendira Listerove peškire, a u Francuskoj se pojavljuju prvi ulošci, i prvi tamponi.

Leona Čalmers 1930. predstavlja menstrualnu kapicu, napravljenu od gume, koja se postavlja u vaginu i skuplja krv. Ovaj produkt nije bio komercijalno uspešan i nije zaživeo u praksi. Od sedamdesetih godina počinje nagli razvoj tržišta uložaka i tampona, ali o tome se mnogo ne priča, a kamoli reklamira.

Smatra se da je prvi put Kortni Koks 1985. javno istupila za kompaniju Tampax. To se desilo pre samo 35 godina. Od tada se reklamne kampanje brzo razvijaju i ovi proizvodi se javno reklamiraju, ali se obično menstruacija zove oni dani, a na televiziji se ulošci boje plavom tečnošću.

Od 2000. godine ponovo se u upotrebu vraćaju menstrualne kapice napravljene od silikona i njihova upotreba se reklamira za ekološki osvešćene žene. Od 2016. u upotrebi je menstrualni disk, poboljšana verzija menstrualne kapice.

Ovo je kratak izvod iz 50 vekova istorije – kako se civilizacija odnosila prema menstruaciji, pa samim tim i prema ženama. Možda se tek sada neke stvari polako menjaju, ali ne za sve žene na planeti.

Nažalost, nekih predrasuda nismo se rešili.

Paralelno s predrasudama možemo pratiti razvoj menstrualne higijene

Nagoveštaj promena

Pošto svaki deo planete ima neke posebne običaje i predrasude u vezi sa ciklusom, interesantno je pogledati i kako je to kod nas.

Kod nas se često ciklus vezuje sa čišćenjem tela i smatra se da je veoma dobo imati menstruaciju, jer se tako telo čisti. Naravno, da pitate od čega, ne biste dobili baš precizan odgovor. Nije baš lako ovde objasniti da je to samo obično odbacivanje zadebljalog zida materice, jer nije došlo do trudnoće, i da to nije nikakav znak čišćenja tela.

U nekim delovima istočne Srbije ne preporučuje se kupanje u toku ciklusa, jer može biti opasno za zdravlje. U mnogim delovima Srbije zabranjeno je da žena u ciklusu poseti novorođenče, jer će beba imati neki problem. Verovali ili ne, ovo su i danas uobičajene predrasude u vezi sa ciklusom, iako već uveliko gazimo 21. vek.

Kratak izvod iz 50 vekova istorije – kako se civilizacija odnosila prema menstruaciji, pa samim tim i prema ženama

Pre pedeset vekova žena sa ciklusom smatrana je vešticom, danas – nečistom ženom koja je nepodobna za posetu novorođenoj bebi.

Nismo daleko odmakli, jedino što je ovih dana, u jednoj reklami za uloške, plava boja zamenjena crvenom, a oni dani su nazvani menstruacijom. Možda je to prvi značajni korak da se stvari promene.