devojka sa zlatnom maskom na licu

Zlato za blistav ten – od Kleopatre do nanočestica

Pozlatimo se ornamentom, poput ogrlice, ili kremom, serumom i maskom s plemenitim metalom

Kozmetička industrija mnogo ulaže u razvoj novih proizvoda. Sve češće preparati se obogaćuju raznim neobičnim dodacima poput morskih minerala, dijamanata i zlata.

Na nama je da odlučimo kako ćemo se ulepšati – zlatnim ornamentom, poput ogrlice, prstena, narukvice, minđuša, ili kremom, serumom i maskom koji sadrže zlato.

Korišćenje zlata u formulacijama utiče na bolje hidriranje kože. Njegova antioksidativna svojstva usporavaju razgradnju kolagena

Luksuz za kožu

Zlato se od davnina koristi u medicinske i kozmetičke svrhe. Poznato je da je Kleopatra spavala sa maskama od zlata da bi imala glatko i lepo lice koje zrači. U Kini i Indiji se, u tradicionalnoj medicini, zlato koristilo za revitalizaciju starijih ljudi, ali i kao lek „nervin” za razne neurološke probleme, kao i za reumatoidni artritis. Alhemičari su ga nazivali eliksirom života.

U kozmetičkoj industriji koriste se zlatne folije, čestice, listići zlata, kao i nanočestice u koloidnim rastvorima. Ako su nanočestice manje od 100 nanometara, tečnost je uglavnom crvene boje, a kada su veće, tečnost ima prljavožutu boju. U odnosu na veće nanočestice, manje prodiru u dublje slojeve kože.

Zlato se u kozmetici koristi za pravljenje raznih preparata kao što su serumi, kreme, ulja ili folije koje se direktno stavljaju na kožu. Naša koža može da zablista kada se nahrani luksuznim kremama, maskama, ili serumima napravljenim sa dodatkom plemenitih metala, kao što je pravo zlato. Oni deluju antizapaljenski i kao jaki antioksidansi.

U kozmetičkoj industriji koriste se zlatne folije, čestice, listići zlata, kao i nanočestice u koloidnim rastvorima

Zaštita i revitalizacija

Na tržištu postoje raznovrsni proizvodi. Na primer, masažer za lice pozlaćen dvadesetčetvorokaratnim zlatom zagreva serum i ubacuje ga duboko u pore, a s druge strane ima vibrirajuću četkicu koja čisti i zateže kožu, što je sve idealno za spa užitak kod kuće.

Postoje razni serumi koji sadrže botanička ulja i listiće zlata i idealni su za kombinovanje sa zlatnim folijama.

Stavljanje zlatnih folija na vlažnu kožu deo je japanske tradicije već 120 godina. Kao dodatak, posle nekoliko minuta, može se uzeti serum i blagim kružnim pokretima umasirati, dok koža ne upije zlato i zablista.

Postoje maske za oči sa aloja verom i tragovima zlata koje osvežavaju umorne oči. Kreme i ulja za telo su takođe proizvodi koji pored divnih mirisa, bademovog ili, na primer, suncokretovog ulja, sadrže i ovaj plemeniti metal. Tu spadaju i razne kreme za sunčanje, balzami za usta.

Osim preparata sa zlatom, zanimljiv je i masažer za lice pozlaćen dvadesetčetvorokaratnim zlatom koji zagreva serum i ubacuje ga u pore

Korejska firma napravila je ampule koje sadrže žen šen, mleč, kao i dvadesetčetvorokaratno zlato, idealne za zaštitu kože od negativnih spoljnih uticaja, kao i za revitalizaciju.

Osim toga, postoje procedure u kojima se lice zateže rastvorljivim zlatnim nitima, dok u spa centrima postaju sve popularniji tretmani za lice sa sastojcima zlata, a cene se kreću od 100 do 1.000 dolara.

Zvezdica za zasluge

Zlatni preparati revitalizuju tkiva ispod površine kože, aktiviraju ćelije koje počinju da se regenerišu, čime se postiže da lice ima manje bora, finih linija i fleka, kao i da izgleda mlađe. Joni prisutni u zlatu povećavaju cirkulaciju, što utiče na povećanje metabolizma ćelija i izbacivanje toksina, takođe ishranjuje se unutrašnji deo kože i poboljšava površinski izgled.

Korišćenje zlata u formulacijama utiče na bolje hidriranje kože. Njegova antioksidativna svojstva usporavaju razgradnju kolagena i utiču na njegovu sintezu. A kolagen čini našu kožu gipkom i fleksibilnom, poboljšava zategnutost i elastičnost. Zlato, takođe, pomaže apsorpciju kolagena i raznih hranljivih sastojaka iz biljnih ekstrakata.

Korišćenje zlata u formulacijama utiče na bolje hidriranje kože. Njegova antioksidativna svojstva usporavaju razgradnju kolagena

Količina melanina povećava se izlaganjem suncu i utiče na tamnjenje kože i stvaranje fleka, a njegova sinteza se umanjuje kada se koriste proizvodi, odnosno kreme koje sadrže nanočestice zlata. Zlato je jak antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala. Deluje antiseptično i antizapaljenski.

Pošto ima antibakterijska svojstva, često se koristi u proizvodnji dezodoransa. S obzirom na to da neko može biti alergičan (i razviti iritaciju ili ekcem), bitno je prvo isprobati preparate na manjoj površini kože.

Nakon upotrebe preparata sa zlatom, mnogi kažu da ovi proizvodi zaslužuju zlatnu zvezdicu. Ako su preparati sa plemenitim metalom – kreme, serumi, razna ulja, suviše skupi, možda možemo da uložimo u maske koje sadrže čestice zlata da bismo osvežili izgled kože.