Spremni za efikasnu borbu protiv večnog neprijatelja – celulita

Kada je o celulitu reč, stanje kože pogoršava se sa godinama, posebno početkom četrdesetih, kada ga i one najotpornije primećuju. Dobra vest je da postoje načini da se on umanji

Celulit je jedna od neprijatnih životnih činjenica. Dobre vesti su da postoje načini da se njegov izgled umanji iako nam to, u nekim godinama, deluje kao Sizifov posao.

Šta je, zapravo, celulit? Celulit predstavlja mast zarobljenu u mreži vezivnog tkiva. Ova pojava uzrokuje opuštenu i neravnu kožu koja ima izgled već poznate „narandžine kore”. Kod 90 odsto žena, nezavisno od godina i debljine, javlja se najčešće na bokovima, butinama i abdomenu.

I višak estrogena i manjak estrogena povećavaju celulit

Ono što je svima poznato kada je o celulitu reč, to je da se stanje kože pogoršava sa godinama, posebno početkom četrdesetih, kada ga i one najotpornije primećuju. Razlog za to leži u činjenici da dermis dostiže maksimalnu gustinu do 30. godine, posle čega dolazi do smanjenja produkcije elastina i kolagena. To omogućava masnim ćelijama da lakše prodru u dermis i probiju vezivno tkivo, što se na koži reflektuje kao pad tonusa i karakterističan izgled narandžine kore. Ovo vezivno tkivo slabi pod uticajem hormona, umanjenog tonusa usled nedovoljne fizičke aktivnosti, viška masnog tkiva i slabe cirkulacije, što su faktori koji sa godinama svima postaju slaba tačka.

U osnovi, postoje dva tipa celulita. Prvi tip je onaj koji se vidi na našim bedrima ili butinama pod pritiskom ili kada ukrstimo noge i imaju ga skoro sve žene. Drugi tip je u vidu „narandžine kore”, i u ovom slučaju koža tako izgleda i u ležećem položaju, što zahteva posebnu negu i tretmane.

Glavni krivci

Hormoni igraju glavnu ulogu u pojavi celulita. Od svih hormona koji iniciraju pojavu celulita, najvažniji je estrogen – on čini masne ćelije „lepljivim”, te se one grupišu u grozdove i tako ga još više pojačavaju. Međutim, sa godinama proizvodnja estrogena slabi, pa bi moglo da se pretpostavi da ćemo u zrelim godinama imati manje celulita. Ali, estrogen je hormon koji pomaže u očuvanju krvnih sudova, pa manje estrogena znači slabiju cirkulaciju, smanjenje nove proizvodnje kolagena, kao i razlaganja starijeg vezivnog tkiva, što sve ima za posledicu nagomilavanje celulita i prodor masnih ćelija dublje u kožu. Znači, i višak estrogena i manjak estrogena povećavaju celulit!

Potrebno je uključiti i druge aspekte borbe protiv celulita, kao što su pravilna i uravnotežena ishrana, vežbe, povećan unos tečnosti

Ostali hormoni su: insulin, kateholamini (adrenalin, noradrenalin), tiroidni hormoni i prolaktin (utiče na formiranje celulita u periodu laktacije). Takođe, i genetski faktori bitni su za nastanak celulita (na tržištu postoje genetski testovi za to), zatim slaba krvna i limfna cirkulacija, nepravilan način ishrane (masna i slana hrana, alkohol, ugljeni hidrati i nedovoljno unosa tečnosti i vlaknaste hrane), količina masti prisutna u organizmu, godine života, debljina kože, pušenje, smanjena fizička aktivnost, uzana odeća, sedenje i stajanje u istom položaju u dužem vremenu, kao i stresan način života, koji uzrokuje lučenje kateholamina (adrenalin). Priznaćete da smo svakoga dana pogođeni bar jednim od ovih uzroka, pa je nastanak celulita tokom godine neminovan. Pored toga, celulit je često u zrelim godinama udružen sa drugim problemima. Šta god da dovodi do pojave celulita na koži, bitno je otkriti uzrok njegovog nastanka i pronaći adekvatne preparate i tretmane koji ga mogu ublažiti i ukloniti.

Kombinovane mere

Za optimalni učinak u borbi protiv ove „napasti”, potrebno je uključiti i druge aspekte borbe protiv celulita, kao što su pravilna i uravnotežena ishrana, vežbe, povećan unos tečnosti.

Pravilna ishrana je glavni faktor u tretiranju celulita. Smanjite unos kafe, alkohola, rafinisane hrane, koristite organsku hranu kad god je to moguće, jedite sveže voće i povrće što je više moguće, pijte puno vode ili biljnih čajeva. Cink, vitamin C, kao i biljni antioksidansi, takođe se preporučuju.

Smanjite unos kafe, alkohola, rafinisane hrane i koristite organsku hranu

Sve ove mere moraju se kombinovati sa telesnim vežbama koje su posebno usmerene na delove tela sklone celulitu.

Masaža anticelulit uljima i limfna drenaža, veoma su važne kod osoba sa celulitom, jer smanjuju kongestiju i povećavaju mikrocirkulaciju tkiva zahvaćenog ovom promenom. Limfna drenaža najbrži je, a istovremeno i jedan od zdravijih načina da se reši problem teških i otečenih nogu i da se poboljšaju limfna i venska cirkulacija. Takođe, vrlo je efikasna i kao prateći tretman prilikom tretiranja regija zahvaćenih celulitom. Anticelulit masaža stimuliše detoksikaciju i uklanjanje viška tečnosti iz tkiva, što je prvi korak u borbi protiv celulita; na ovaj način se istovremeno povećava tonus kože, što dovodi do smanjenja opuštenog i rupičastog izgleda. Pored toga, poslednjih godina sve popularnija je maderoterapija, kao poseban vid anticelulit masaže, koja se izvodi specijalno dizajniranim drvenim oklagijama, rolerima i kupama! U osnovi ove anticelulit tehnike takođe je stimulacija limfne drenaže, što je prvi i osnovni korak u borbi protiv upornog celulita na nogama i bedrima.

Obavezna konsultacija

Sve modernija je i primena fizičkih i mehaničkih metoda za uklanjanje celulita. U ove metode spadaju: jontoforeza, ultrazvuk, laserska terapija, radiofrekventni talasi, termoterapija, endermologija (LPG), shockwave-terapija, mezoterapija i mnoge druge inovativne metode o kojima ćemo govoriti sledeći put.

Masaža anticelulit uljima i limfna drenaža veoma su važne, jer smanjuju kongestiju i povećavaju mikrocirkulaciju tkiva zahvaćenog ovom promenom

Izbor prave anticelulit terapije, kao i efikasnog anticelulit preparata, svakako će dati željene rezultate. A za najbolje rezultate bitno je pravovremeno i redovno primenjivati ove metode, uz konsultacije sa stručnim licima. Ove metode moraju se primenjivati tokom cele godine ako želimo maksimalne efekte, jer je to uporna i stalna borba, u čijoj osnovi nastanka leži mnogo faktora koji nam nikako ne idu u korist sa godinama. Zato ćemo vas u tekstovima koji slede upoznati sa svim raspoloživim alternativama. Naoružani činjenicama, krenite u anticelulit borbu, jer nikada nije kasno!