Čistači za lice otkrivaju kojem tipu žene pripadate

Za suvu i dehidriranu zrelu kožu treba birati preparate sa ovlaživačima, koji će ostaviti svilenkasti film, dok za mešovitu i masnu treba birati pene ili čak gline, koje će skinuti i rastvoriti višak sebuma

Kada govorimo o nezi lica, uglavnom se osvrćemo na preparate poput seruma, krema, maski za lice, čiji je učinak vidljiv odmah nakon primene. Međutim, ni sami nismo svesni koliko je, zapravo, sredstvo za čišćenje lica važno u nezi kože, i koliko pogrešan izbor čistača za lice može da napravi štete, u vidu dehidratacije i iritacije,posebno zreloj koži.

Na tržištu postoje brojni čistači za lice, a njihov izbor pre svega zavisi od tipa vaše kože. To mogu biti preparati koji se tradicionalno koriste:emulzije, gelovi, pene, ulja, ili novije verzije, koje su sve popularnije, kao što su micelarne vode, gline, balzami, ili rukavice i maramice za skidanje šminke.

Postoje brojni čistači za lice, ali njihov izbor pre svega zavisi od tipavaše kože

Najvažnije je uveče očistiti lice

Kažu da su žene, kada je upotreba ovih preparata u pitanju, podeljene na dva tipa: tip mačke –voli da tuferom skida svoju šminku i nečistoće, i tip ribe –voli vodu, pa preferira preparate čija upotreba podrazumeva pranje lica. Bez obzira kojemod ova dva tipa pripadate, postoje univerzalna pravila za čišćenje lica: za suvu i dehidriranu zrelu kožu treba birati preparate koji u sebi sadrže ovlaživače, koji će posle čišćenja lica ostaviti svilenkasti film i sprečiti nepijatan osećaj zatezanja (mleka i losioni,ulja, balzami, specijalne micelarne vode); za mešovitu i masnu kožu treba birati gelove, pene ili čak gline koje će skinuti i rastvoriti višak sebuma i nečistoće sa kože.Vaši čistači trebalo bi da sadrže biljna ulja, masne kiseline kao što je stearinska, humektanse, kao i sorbitol i glicerol, koji će nakon čišćenja na koži ostaviti fini film i sprečiti njeno isušivanje.

Žene koje imaju normalnu kožu mogu da koriste bilo koji od ovih čistača;ipak, trebalo bi da paze da zbog preteranog čišćenja i pranja ne presuše kožu, ukoliko je osetljiva. Tu dolazimo do pitanja koliko puta dnevno treba čistiti lice? Preporuka mnogih kozmetologa je da lice treba čistiti ujutru i uveče, ali kod suve i zrele kože ova jutarnja rutina je nekada previše i vodi u dehidrataciju. Najvažnije je uveče skinuti šminku i očistitilice od dnevnih nečistoća pre nanošenja preparata za negu kože.

Preporuka mnogih kozmetologa je da lice treba čistiti ujutru i uveče, ali kod suve i zrele kože ova jutarnja rutina je nekada previše i vodi u dehidrataciju

Takođe, postoje nedoumice i o tome da li je potrebno, posle preparata za skidanje šminke, lice oprati gelom ili penom, ili dodatno očistiti? Ta dilema posebno se javlja u vezi saupotrebom micelarne vode. Naime, često se preporučuje da se ona ne ispira nakon čišćenja lica. Stavovi su veoma oprečni po ovom pitanju, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da čistači rastvaraju sebum i nečistoće, pa bi osobe koje imaju problematičnu i osetljivu kožu ipak trebalo da isperu lice nakon uklanjanja šminke. Takođe, poželjno je da vaš čistač u sebi sadrži neke umirujuće, detoks ili hidrirajuće supstance, da bi koža,osim čišćenja, imala i dodatne koristi.

Tonik zapostavljen

Nekada je,nakon čišćenja lica,bila popularna upotreba tonika koji jeuklanjao ostatke nečistoća.Ali, sada se tonici sve manje koriste, i gotovo da su nestali iz upotrebenakon pojave micelarnih voda. Međutim, za osobe kojima ovaj dodatni korak u čišćenju kože nije suvišan napor, uvek bih preporučila upotrebu tonika, koji će vratiti normalan pH balans koži i delovati adstrigentno na proširene pore, ako je namenjen mešovitojili masnoj koži, odnosno delovati na povećanje hidratacije, uz antioksidansni ili umirujući efekat, ako je namenjen suvoj i osetljivoj koži.

Poželjno je da čistač sadrži neke umirujuće, detoks ili hidratacione supstance, pa će koža pored čišćenja imati dodatni dobitak

Postoje brojne preporuke koje kažu da je kremasti sapun odličan za pranje lica, zbog čega ga žene često koriste. U stvari, radi se o zabludi.Ovakvi sapuni u sebi sadrže deterdžente i imaju baznu reakciju, što remeti pH vrednost kože, narušava njenu zaštitnu ulogu i može da izazove iritacije, dehidrataciju, pa čak i dermatitis.

Ako već volite da perete lice zbog osećaja čistoće, onda bi trebalo da birate preparate za pranje koje sam već navela, akojih ima u različitim formama. Ovakvi preparati, kada su dizajnirani za zrelu kožu, u sebi ne sadrže jake supstance za pranje, već su to uglavnom soap free preparati (umesto deterdženata sadrže sindete), koji efikasno spiraju nečistoće iimaju kiselu reakciju, približnu pH vrednosti kože. Pored toga, pri upotrebi ovakvih preparata uvek ispirajte lice mlakom,skoro hladnom vodom, jer topla voda povećava penetraciju surfaktanata, uklanjanje zaštitnih lipida i prirodnog vlažećeg faktora, što tokom vremena dovodi do dehidratacije.

Kremasti sapuni sadrže deterdžente i bazne su reakcije, što remeti Ph vrednost kože, narušava njenu zaštitnu ulogu i može izazvati iritacije

Zbog užurbanog stila života, mnoge od nas naviklesu da što brže obavljajusvoje dnevne rutine, pa su tako maramice za skidanje šminke postale must have proizvod za čišćenje lica. I ovde su stavovi oprečni, jer maramice mogu ozbiljno da isuše suvu i dehidriranu kožu, osim ako nije posebno naglašeno kojem tipu kože su namenjene;dakle, i njihov izbor moramo prilagoditi tipu kože, što opet nije garancija da neće doći do pomenutih neželjenih pojava.

Sada je na vama da se odlučite koji ste tip osobe, mačka ili riba, kada su čistači kože u pitanju, i da shodno tome i mojim savetima izaberete čistač za lice koji baš vama odgovara. Ne preterujte sa količinom upotrebljenog čistača i brzo ga uklonite sa kože (što duže i više stoji, više će prodreti u kožu, što može da dovede do iritacije).