Žene previše govore ili – svaki povod je dobar za raspravu o rodnoj ravnopravnosti

Joširo Mori neće voditi Olimpijske igre u Tokiju, jer je u petak podneo ostavku na mesto predsednika olimpijskog Organizacionog odbora, nakon komentara da žene „previše govore”, koji je ocenjen kao seksistički

Sećam se tog sastanka Međunarodnog olimpijskog komiteta u Petrogradu 2013. godine, kada se raspravljalo o sudbini rvanja, ali ne samo zbog činjenice da je neko želeo da izbaci bazični olimpijski sport, već i zbog činjenice da sam sedeo za stolom gde su bili Japanci koji su se borili da dobiju organizaciju olimpijade.

Bio sam impresioniran pojavom, za mene velikog Masata Mizunoa koji je dao ostavku u sportskoj firmi koju je osnovao njegov deda, da bi bez konflikta interesa mogao da zastupa Japan.

Tada su rekli da je u delegaciji i bivši premijer Japana, Joširo Mori. Njega, sada već u senijumu sa 83 godine, imali smo prilike da gledamo cele prošle godine kako se srčano borio za Olimpijske igre.

I sada kada su Igre izvesne, Joširo Mori ih neće voditi, jer je u petak podneo ostavku na mesto predsednika olimpijskog Organizacionog odbora u Tokiju, nakon komentara da žene „previše govore”, koji je ocenjen kao seksistički.

Morijeva ostavka došla je nakon više od nedelju dana neprekidnih kritika na njegov račun. Inicijalno se izvinio, ali je odbio da se povuče, što je propraćeno neumoljivim pritiskom televizijskih komentatora, sponzora i peticije na internetu koju je potpisalo 150.000 ljudi.

Na kraju je morao javno da izađe i kaže: „Moji neprimereni komentari izazvali su veliki haos. Sve dok ostajem na ovoj poziciji, to stvara probleme”, što je značilo ostavku nakon sedam godina vođenja Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju.

Morijeva ostavka došla je nakon više od nedelju dana neprekidnih kritika na njegov račun

Ipak nije sigurno da će njegova ostavka promeniti neizvesnost i vratiti fokus na Olimpijske igre koje su pomerene za godinu dana zbog pandemije. Prema sadašnjem planu, Olimpijske igre treba da počnu 23. jula za 11.000 sportista i još 4.400 paraolimpijskih sportista. Iako je 80 odsto ljudi u Japanu u nedavnim anketama reklo da želi da se olimpijada otkaže ili odloži, Morijevim otkazom pažnja je usmerena na njegovog naslednika ili, tačnije, naslednicu.

Kao u i drugim situacijama, japanski mediji ne odustaju i predlažu tri žene – bivše olimpijke: Kaori Jamaguči (bronzana medalja u džudou, Seul 1988), Mikako Kotani (dve bronzane medalje u sinhronom plivanju, Seul 1988) i Naoko Takahaši (zlatna medalja u maratonu, Sidnej 2000).

Na kraju je morao javno da izađe i kaže: „Moji neprimereni komentari izazvali su veliki haos. Sve dok ostajem na ovoj poziciji, to stvara probleme”

Morijev komentar ukazao je i na to koliko Japan zaostaje za ostalim razvijenim zemljama u mogućnosti da žene napreduju u politici ili u upravnim telima. Neverovatno je da je zemlja koja je po svemu prva, tek na 121. mestu od 153 zemlje po pitanju rodne ravnopravnosti u politici i biznisu.

Očigledno da tradicija još uvek preovlađuje, ali da se mišljenje nacije polako menja. Iako mnogi smatraju da Japanom upravlja „klub staraca”, novi lideri, kao na primer Akio Tojoda – predsednik Tojote, misle drugačije.

Njegova reč se sigurno daleko čuje, jer zajedno sa još 13 sponzora daje po jednu milijardu za svaki olimpijski ciklus Međunarodnom olimpijskom komitetu. Iako predstavnici Tojote retko govore o politici, Tojoda je ipak prokomentarisao da se Mori razlikuje od vrednosti za koje se Tojota zalaže i da je njegova izjava za žaljenje.

Kao u i drugim situacijama, japanski mediji ne odustaju i predlažu tri žene – bivše olimpijke: Kaori Jamaguči, Mikako Kotani i Naoko Takahaši

Meni se, ipak, na kraju čini da je sve što se dogodilo isuviše drastično i da se u godini ovakve krize trebalo koncentrisati na to da se Olimpijske igre održe, jer sam svestan koliko sportisti to žele.

S druge strane me interesuje šta bi se desilo kod nas, jer Morijeva izjava kod nas verovatno ne bi ni bila primećena, što ne znači da o njoj ne treba diskutovati, ali ni podleći medijskoj kampanji. Dakle, drage čitateljke kako biste vi odgovorile na pitanje:

Šta mislite o Morijevoj konstataciji da žene previše govore?
123 votes

I za kraj, nisam ni siguran da je Mori pravi poslenik koji je trebalo da skrene pažnju na važno pitanje u društvu – i pored toga što je bio premijer, opisuju ga kao čoveka koji ima srce muve i mozak ajkule.