ženske noge na štiklama

Najmoćnije žene sveta – majke, kraljice, sanjarke

Plovidba kroz talase korone već mesecima je svojevrsna mera uspeha. Tokom zdravstvene krize, žene su na inspirativan način rešavale probleme i pokazale kako izgleda moderno liderstvo

Nasuprot zabrinutosti da će posledice pandemije najviše pogoditi žene i strahovanjima da će korona kriza ugroziti napredak postignut na planu rodne ravnopravnosti, bilo je žena koje su i u nepredvidivoj 2020. na inspirativan, nov način rešavale probleme, u svojoj zajednici ili na međunarodnom nivou.

Zahvaljujući svojoj snazi i dostignućima, neke od njih našle su se na listama najmoćnijih lidera sveta, koje mediji objavljuju krajem svake godine.

Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke – Alexandros Michailidis © / Shutterstock.com

Srce i iskustvo

Na Forbsovoj globalnoj listi 100 najmoćnijih žena, na primer, vodeću poziciju po 10. put zauzela je nemačka kancelarka Angela Merkel, a slede Francuskinja Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke (2) i Amerikanka Kamala Haris, koja će uskoro postati prva potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država (3).

Ovaj magazin, orijentisan pre svega poslovno, naveo je da žene s njihove liste potiču iz 30 zemalja, kao i da je među njima 10 šefica država i 38 direktorki. Među prvih deset je tako i Meri Bara, generalna direktorka GM-a, prva žena na čelu jednog od tri najveća prozvođača automobila u SAD.

U turbulentnoj 2020. žene su kompetentno obavljale poslove koji tradicionalno pripadaju muškarcima

Na četvrtom mestu Forbsove liste je majka sedmoro dece Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije. Na početku korona krize ona se suočila s nedostatkom solidarnosti članica Evropske unije, koje su spuštale rampe bez dogovora i ljubomorno čuvale za sebe zaštitne maske.

Uprkos tome, uspela je da ih uveri u neophodnost korona fondova, pa i nabavku vakcina za sve zemlje EU u paketu. Mediji su preneli zanimljiv savet jedne bivše članice EU administracije ovoj Nemici – da se osloni na svoje srce i iskustvo.

Ursula fon der Lajen je i na listi koju je objavio briselski Politiko, i to u kategoriji sanjara. Ta lista „podeljena” je, naime, na ljude od akcije, ometače i sanjare.

Kao najmoćnija osoba u Evropi, Angela Merkel je i ovde neprikosnoveno prva.

Oči cele planete uprte su u vakcine protiv kovida 19, pa ćemo verovatno dobro upoznati Ozlem Tureči, suosnivača Bionteka

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije – Alexandros Michailidis © / Shutterstock.com

Ekonomski jaz

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, ekonomistkinja iz Bugarske, zauzima 18. mesto na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena. Upravo ona je prošle godine upozorila da bi pandemija mogla da ugrozi napredak koji su žene postigle u poslednje tri decenije u smanjenju ekonomskog jaza s muškarcima.

Plivanje kroz nadolazeće talase korone već mesecima je svojevrsna mera uspeha. Džasinda Ardern i Sana Marin, premijerke Novog Zelanda i Finske, pokazale su kako izgleda moderno vođstvo i preduzele efikasne mere protiv širenja virusa, a na Forbsovoj listi zauzimaju 32 i 85 mesto.

Među 100 moćnih žena na ovoj listi su britanska kraljica Elizabeta II, medijska zvezda Opra Vinfri, pevačice Rijana i Bijonse, glumica Ris Viderspun i, na primer, Karen Linč (38), direktorka zadužena za veliki program testiranja na kovid.

Na listama moćnih žena godinama nema iznenađenja, nemačka kancelarka Angela Merkel je neprikosnovena

Kristalina Georgijeva, direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda – Veselin Borishev © / Shutterstock.com

U ovoj godini pažnja javnosti seli se na vakcine, a tome je u velikoj meri doprinela Ozlem Tureči, direktorka i suosnivač Bionteka, zajedno sa suprugom, profesorom Ugarom Šahinom. Politiko je i ovu nemačku naučnicu turskog porekla svrstao u kategoriju sanjara.

Do 2020. istraživala je nove pristupe lečenju karcinoma aktiviranjem imunosistema samog organizma, ali se s pojavom korone preorijentisala. Udruživanje s kompanijom Fajzer rezultiralo je proizvodnjom vakcine protiv kovida 19. Prema pisanju medija, ime Ozlem Tureči moglo bi da se nađe na listi kandidata za Nobelovu nagradu.

Turbulentna 2020. pokazala je da su moć i uticaj promenljive kategorije, ali i da žene s velikom sposobnošću obavljaju poslove koji tradicionalno pripadaju muškarcima. Kriza bez presedana koju je izazvao virus, prilika je za novu preraspodelu moći koja počinje u našim domovima, a nastavlja se na listama koje mediji objavljuju, između ostalog, u cilju osnaživanja žena.