Kozmetički preparati za negu muške kože sve popularniji

Muška koža traži manje pažnje od ženske, ali dobra krema i balsam posle brijanja svakako će dati vidljive rezultate. Serum i antirid možete i podeliti, ali ova prva dva poklonite partneru. Isplatiće se, sigurno!

Verovatno ste primetile da sa godinama vaše kreme nestaju dva puta brže nego ranije. Zatim ste primetile da vam nestaje i omiljeni serum, a onda ste jedno jutro videle svog partnera kako nakon brijanja poseže za vašim toaletnim priborom i već poznatom rutinom vadi vaše anti-age preparate.

Ako ste mislile da muškarcima ne smetaju bore, i da oni sa godinama uživaju u svakoj brazdi na svome licu za koju bismo mi rekle da je muževna, varate se.

Najvažnija je hidratacija

Kozmetički preparati za negu muške kože postaju sve popularniji, posebno oni sa anti-age efektom. Gotovo svi svetski kozmetički brendovi sadrže posebne linije za muškarce, koje su posvećene nezi njihove kože.

U mladosti, kada muška koža sadrži oko 15 odsto više masnoće od ženske, redovna higijena je uglavnom dovoljna većini muškaraca, „kreme im se lepe” i oni ne vide potrebu za njima. Sa godinama i muška koža podleže znacima starenja, nama već poznatim, kao što su fotostarenje, bore, fleke, nadutost, pad tonusa, podočnjaci…

Ako ste mislile da muškarcima ne smetaju bore, i da oni sa godinama uživaju u svakoj brazdi na svome licu, varate se

Savremeni muškarac takođe želi da zadrži mladalački izgled, a bavljenje sportom, boravak na suncu i sve ono što promoviše zdrav život ostavlja posledice i na koži. Uz prve sede javljaju se i prve bore, pa tada većina njih traži „pomoć prijatelja” i počinje da koristi preparate svojih partnerki, za koje su doskora mislili da su suvišan luksuz. Zato, evo nekoliko saveta i za sve partnerke koje ne žele da dele svoje dragocene kreme, ali i za zainteresovane muškarce.

Pošto sam već rekla da muškarci imaju masniju, a samim tim i zahvalniju kožu od žena, sa godinama je najvažnije održati hidrataciju zrele kože. Razlog gubitka vlage je, pre svega, hronološko starenje, ali na njega utiču i mnogi drugi faktori, poput UV zraka, iscrpljujućih vežbi, stresa, nepravilne ishrane, konzumacije alkohola, cigareta, nespavanja…

Zato su, kada su muške anti-age kreme u pitanju, najpopularnije hidratantne gel kreme ili kreme laganije teksture obogaćene umirujućim biljnim i antioksidansnim ekstraktima (aloja, kamilica, zeleni čaj, arnika, neven…), kao i organskim uljima i voskovima koji u malim koncentracijama imaju emolijentno delovanje i omekšavaju ogrubelu kožu (borago, jojoba, shea butter, makadamija, kokos…).

Pri izboru kreme ne treba se čvrsto držati podele na muške i ženske, jer uniseks preparati prijaju i muškarcima

Balsam bez alkohola

Pored toga, hijaluronska kiselina je uglavnom must have supstanca kada je u pitanju nega zrele muške kože. Vitamini C, E, F, niacinamid, pantenol, takođe su poželjni u ovim preparatima, jer imaju mnogostruka delovanja, od antioksidansnog do fotoprotektivnog, koja su neophodna u zaštiti zrele kože.

Pri izboru kreme ne treba se čvrsto držati podele na muške i ženske, jer uniseks preparati na kojima ne piše da su striktno za negu ženske kože (a uglavnom ne piše), prijaju i muškarcima.

Zato će i muškarcima prijati kreme sa peptidima, biljnim matičnim ćelijama, amino-kiselinama, voćnim kiselinama i svim onim popularnim anti-age supstancama koje po pravilu pripadaju samo ženama… Samo, treba voditi računa da to budu hidratantne kreme i serumi koje muškarci rado prihvataju i koji im kao takvi prijaju.

S obzirom da je fotostarenje jedan od osnovnih uzroka starenja kože, svi ovi preparati u sebi moraju sadržati zaštitne faktore širokog spektra, minimum SPF 15, pa do SPF 30 u sunčanim danima.

Uz prve sede javljaju se i prve bore, pa tada većina muškaraca traži „pomoć prijatelja” i počinje da koristi preparate svojih partnerki

Brijanje zrele kože takođe je jedan od faktora koji može narušiti lipidnu barijeru kože i tako ubrzati znake starenja. Zato je posle brijanja neophodno koristiti odgovarajuće balsame koji, po mogućstvu, opet treba da sadrže umirujuće, ali i antibakterijske biljne supstance (ulje čajevca, ruzmarin, eukaliptus, lavanda…).

S obzirom da je koža dehidrirana, zaboravite mirišljave losione bogate alkoholom koji mogu iritirati osetljivu kožu. Pored toga, ovde je poželjno i prisustvo ceramida, hijaluronske kiseline…

Kozmetički tretmani

Kesice i tamne fleke oko očiju česta su karakteristika izgleda muškaraca u zrelim godinama. Antiridi za ovakvu vrstu problema u sebi često sadrže ekstrakte ginko bilobe, arnike, kofein, hijaluronsku kiselinu, vitamine K i C i brojne antioksidanse koji sprečavaju zadržavanje tečnosti u ovoj regiji lica i stimulišu mikrocirkulaciju.

Brijanje zrele kože takođe je jedan od faktora koji mogu narušiti lipidnu barijeru kože i tako ubrzati znake strenja

Pored toga, ovaj problem javlja se i usled izlaganja suncu, pa je dobro da ovakvi preparati u sebi sadrže i neke supstance koje se bore sa fotostarenjem, poput matičnih ćelija grožđa.

Postoje brojni kozmetički tretmani koji bi takođe veoma prijali dehidriranoj muškoj koži, posebno kiseonični tretman, hemijski pilinzi i druge neinvazivne metode podmlađivanja. Za one hrabrije postoje i invazivnije i brže metode podmlađivanja, poput filera, botoksa, laserskih tretmana, mezoterapije…

Sve u svemu, muška koža traži daleko manje pažnje od ženske, ali dobra krema i balsam posle brijanja svakako će dati vidljive rezultate ukoliko se redovno koriste. Serum i antirid možete i podeliti, ali ova prva dva velikodušno kupite i poklonite svom partneru. Isplatiće se, sigurno!