Harison Ford

Zaradio sam svoje godine – Harison Ford, Indijana Džons u osamdesetoj

Kožna jakna i fedora šešir, koje je u filmovima o arheologu avanturisti Indijani Džonsu nosio glumac Harison Ford, izloženi su u Smitsonijan institutu. Još jedan dokaz da je filmski junak postao kulturna činjenica! Takođe, uprkos godinama, još uvek se vidi zbog čega je 1998. magazin People proglasio Forda najseksepilnijim živim muškarcem.

Kad sledeće godine u junu peti film o Indijani Džonsu počne da se prikazuje u bioskopima (i samo u bioskopima, kako su producenti najavili), Harison Ford, glumac koji već tri decenije igra naslovnu ulogu, biće na korak do svog 81. rođendana.

Kako će softver da podmladi lice Harisona Forda

Indiana Jones and the Dial of Destiny biće, kako je sam Harison Ford izjavio, film o heroju na kraju puta. Ipak, radnja će se vraćati unazad, u Indijevu mladost, pa u srednje godine. Iako je sve kadrove snimio glumac koji je sada već u ozbiljnim godinama (mada sasvim dobro držeći), gledaoci će imati realnu sliku protoka vremena na licu svog junaka. Za to će biti iskorišćena najsavremenija filmska i kompjuterska tehnika.

Već tokom snimanja određenih scena, Harisonu Fordu su na licu bile iscrtane određene tačke, koje gledaoci neće videti, ali će one pomoći softveru da podmladi snimak. 

Tako će se mladi Indi pojaviti u scenama koje prikazuju 1944. godinu i otpor nacistima, a onda ćemo ga dvadeset pet godina starijeg videti kako jaše konja kroz proteste protiv rata u Vijetnamu i paradu povodom sletanja Apola na Mesec.

Kad je video prve obrađene kadrove i sam Harison Ford je suočavanje sa podmlađenim sobom opisao kao „pomalo sablasno”. Naravno, samo stručnjaci tačno znaju kako se to radi, ali ova tehnička inovacija svakako označava nešto novo u svetu filma. 

Od sada, isti glumac moći će da igra scene iz različitih životnih perioda glavnog junaka.

Kožna jakna i fedora šešir mu još dobro stoje

Iza ovoga stoji strast Stivena Spilberga prema upotrebi najnovijih tehničkih mogućnosti u filmskim spektaklima. Ipak, Spilberg , koji je režirao prethodna četiri filma o Indijani Džonsu, ne potpisuje i ovaj peti deo franšize, ali je upravo on odabrao znatno mlađeg režisera Džejmsa Mangolda da ga zameni. I dosadašnji scenarista Džordž Lukas, za koga Ford kaže „on je izvor iz koga je istekla moja karijera”, posao je prepustio mlađem kolegi, a za sebe zadržao savetodavnu ulogu.

Ali Harison Ford nije zamenjen. U osmoj deceniji života uspeo je da odradi vrlo zahtevna snimanja u Škotskoj, u zamku Bamburg na severnoj obali Engleske , na Siciliji i u Maroku. Još uvek mu dobro stoji ista kožna jakna i fedora šešir, koji su u prethodne tri decenije bili zaštitni znak arheologa avanturiste. 

Fedora šešir i kožni bič Indijane Džonsa
Nezaboravni fedora šešir i ostala pomagala © Maximin Stock / Shutterstock.com

Harison Ford – tri decenije Indijana Džonsa

Ipak, Ford je nekoliko nedelja odsustvovao sa snimanja jer je tokom probe jedne scene tuče povredio rame. To nije ni prva ni najteža povreda na radu u njegovoj karijeri. U Ratovima zvezda lomio je nogu na dva mesta, a na samom početku karijere je pri padu polomio nekoliko prednjih zuba. Najčešće je rizične scene radio sam, uz veoma malu asistenciju kaskadera.

Upravo na to je Spilberg mislio kad je rekao: „Harison Ford zaista JESTE Indijana Džons.”

Kad je prvi put zaigrao u fimu Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega iz 1981. Ford je imao 39 godina, pa je postepeno sazrevao sa svojim junakom, kroz naslove Indijana Džons i ukleti hram iz 1984, Indijana Džons i poslednji krstaški pohod iz 1989. do Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje iz 2008.

Tada su Harisona Forda, koji je već imao 66 godina, novinari pitali šta misli ko će posle njega igrati Indijanu Džonsa. „Niko”, odgovorio je sa svojim poznatim namćorastim smislom za humor.

Godine 1998. magazin People proglasio Forda najseksepilnijim živim muškarcem © Featureflash Photo Agency /Shutterstock.com

Harison Ford – nije stvar u godinama, nego u kilometraži

Ipak, Harison Ford lično nema problem sa svojim godinama. Nije radio nikakve plastične opreacije, čak nije skinuo ni svoj karakteristični ožiljak na bradi koji ima od mladosti. „Drago mi je što sam zaradio svoje godine”, kaže. Ili, kako je u liku Indijana Džonsa u jednom od filmova izgovorio: „Nije stvar u godinama, stvar je u kilometraži.”

Povodom 80. rođendana Harisona Forda, 13. jula ove godine, Gardijan je pisao da je on „jedina preostala velika filmska zvezda” sa obrazloženjem da Džek Nikolson, Al Paćino i De Niro odavno nisu snimili ništa vredno svojih ranijih filmova. 

Zvezda Ratova zvezda bez Oskara

Naravno, Harison Ford je podjednako, možda i više, nezamenjiv kao Han Solo u franšizi Ratovi zvezda. U nju se uključio od početka, od filma Nova nada iz 1977. (koji ima podnaslov epozoda IV), da bi postao nezamenjiv u filmovima Imperija uzvraća udarac iz 1980, Povratak džedaja iz 1983, Buđenje sile iz 2015. i Uspon Skajvokera iz 2019.

Nije malo onih kojima je omiljena Fordova uloga Boba Falfe u filmu Američki grafiti ili Džeka Rajana u Patriotskim igrama i Jasna i neposredna opasnost. Čak je i njegova uloga Rika Dekarda u Istrebljivaču (Blade Runner) iz 1982. zadržana i u nastavku Blade Runner 2049 iz 2017.

Igrao je i drugačije uloge i bio nominovan za Oskara za film Svedok (1985).

Na pitanje kako se oseća zbog toga što nikad nije dobio Oskara, odgovara: „Mislim da ću biti u redu.”

Potpuno je etabliran holivudski glumac, mada je do toga došao tek iz drugog pokušaja.

Od stolara do najbogatijeg glumca po Ginisu

Rođen je u Čikagu 1942. Otac, irskog porekla, bavio se reklamama, dok je majka, jevrejskih korena, bila glumica na radiju. I on je želeo da bude glumac, pa je u srednjoj školi pristupio đačkoj glumačkoj grupi. Međutim, bio je toliko loš đak, da se ispisao iz škole i odlučio da ode u Holivud. Kasnije je o tome pričao:

„Los Anđeles je grad gde morate da budete ako želite da postanete glumac. Nemate izbora. Ili to ili Njujork. Ja sam bacao novčić. Pao je na Njujork, pa sam bacio ponovo. Kad počinješ glumačku karijeru, ne želiš da budeš siromašan tamo gde je hladno i grozno.” Nije ni slutio da će 2001. godine po Ginisovoj knjizi postati najbogatiji živi glumac.

U Holivudu je uspeo čak i da potpiše neki ugovor, da odigra neke male uloge, ali sa tako slabim ishodom, da je 1968. odustao od glume i postao stolar.

Bio je samouk, ali je pravio tako dobre kuhinje i drugi nameštaj po meri da se raščuo među imućnom klijentelom na Vestsajdu.

Mada mu se sudbina već posle dve godine preokrenula, kad je dobio ulogu u Ratovima zvezda, Harison Ford se i danas bavi stolarskim zanatom kao hobijem.

 Hobi – letenje i zaštita prirode

Drugi hobi mu je letenje. Njime je počeo da se bavi još 60-ih godina, išao je na obuku i za male avione i za helikoptere, danas ima dosta letilica koje stavlja u službu spasilačkih službi, a i sam je više puta učestvovao u takvim akcijama.

Iako i danas deo vremena provodi u Los Anđelesu, druga kuća mu je ranč u Džeksonu u Vajomingu sa okolnim imanjem od 3,2 kvadratna kilometra. Veći deo tog predela poklonio je za zaštićeni rezervat prirode. Na imanju je sam sagradio belu kuću po svom ukusu. 

Za doprinos zaštiti prirode pozvan je da da ime jednoj novopronađenoj vrsti leptira i on ga je nazvao po svojoj ćerki Džordžiji. Takođe, po njemu je nazvana jedna vrsta mrava i jedna vrsta pauka.

Harison Ford i Kalista Flokhart
Harison Ford i Kalista Flokhart ©Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Tri braka i deca

Ženio se tri puta. Prvi put sa Meri Markvart, sa kojom je bio u braku od 1964. do 1979. Sa njom ima dva sina. „Moje prvo dete je rođeno kad sam imao 25 godina. Kad bebe odgajaju bebe, to nije baš lep prizor. Mnogo sam bolji u tome sada”, rekao je kasnije.

Sa Melisom Matison, uspešnom scenaristkinjom koja je, između ostalog, radila film E. T. vanzemaljac, bio je oženjen od 1983. do 2004. i sa njom ima sina i ćerku. (Od svoje biološke dece danas ima troje unuka.) Harisonov razvod od Melise postao je najskuplji u istoriji Holivuda, ali je u međuvremenu pao na četvrto mesto.

Taj razvod je trajao dve godine, a počeo je nakon što je Ford 2002. na dodeli Zlatnog globusa upoznao 22 godine mlađu glumicu Kalistu Flokhart, poznatu po naslovnoj ulozi u seriji Ali Makbil i ubrzo počeo s njom da se javno zabavlja. Poznavali su se osam godina pre nego što ju je zaprosio . Usvojio je njenog usvojenog sina.

O braku sa Kalistom Flokhart: Živim tačno onako kako želim da živim

Kad se 2010. oženio Kalistom Flokhart koja je tada imala 45 godina, Harison Ford je imao 68 godina. O tome kaže: „Nisam prvi čovek koji je hteo da napravi promene u svom životu u šezdesetim godinama i neću biti poslednji. Radi se samo o tome da drugi to mogu da urade u anonimnosti. Interesovalo me je da promenim svoj život. Uvek sam imao sposobnost da se menjam i da postajem neko drugi kroz glumu. Dobro sam se pogledao i odlučio da želim nešto drugačije od načina na koji sam do tada živeo. To nije tako loše, zar ne. Ali zbog moje prošlosti, to je iznenadilo mnoge ljude. Pitali su se šta mi je. Ja sam tačno znao šta mi je. Živim tačno onako kako želim da živim.”

Naslovna fotografija © Dfree / Shutterstock.com