Začinimo našu trpezu

Začini su sušeni delovi biljaka, poput mahuna, bobica, korena, kore drveta… Kada se koriste u malim količinama, hrani daju ukus, aromu, boju, ali i vitamine, minerale, antioksidanse i vlakna

Začini su različiti sušeni delovi biljaka, kao što su mahune, bobice, koren i kora drveta, ameđu začine spadaju i biber, kurkuma, beli luk, vanila, karanfilić, đumbir, morsko orašče, cimet i mnogi drugi.

U kulinarstvu se koriste u malim količinama koje dodaju hrani ukus, aromu i boju. Za ljudski organizam su značajni jer sadrže vitamine, minerale, antioksidanse i vlakna.

Na primer – cimet ima više vlakana od sušenih šljiva, beli luk sadrži alicin koji deluje antibakterijski. Tako i u našem telu deluje antibakterijski i kao antioksidans, jačajući imuni sistem, aktivirajući razne enzime koji razlažu strane hemikalije. Ako ove začine dodamo u salate, oni mogu udvostručiti efekat antioksidanasa.

Biber čini četvrtinu svetske trgovine začinima

Cimet potiče od kore drveta. Daje odličan ukus sutlijašu, smutijima, kolačima sa jabukama i kruškama. Koristan je kod ljudi koji imaju problema sa nadimanjem i gasovima, kao i kod onih koji boluju od dijabetesa. Njegova antibakterijska svojstva mogu smanjiti i probleme sa gorušicom.

Mirisanje samlevenog bibera može da spreči padanje u nesvest

Koren džindžera u kulinarstvu daje specifičan ukus, i to kada se doda ceđenim sokovima ili kuvanom povrću kao što je brokoli. Odličan je i protiv mučnine.

Čenovi belog luka mogu se dodati u bilo koje jelo. Aktivna supstanca alicin se otpušta kada se čen gnječi, tako da je svež zdraviji nego sušeni. Koristi se i za sprečavanjenastanka kardiovaskularnih oboljenja, sniženje holesterola, i u prevenciji zgrušavanja krvi. Beli luk pojačava imunosistem i popravlja neke od grešaka na DNK molekulu.

Koren kurkumedodaje se u razna jela kao začin, a i daje žutu boju. Njegovo antiinflamatornodejstvo dobroje za zglobove, kao i za sprečavanje zgrušavanja krvi.

I crni i beli biber su plodovi tropske puzavice. Dodaju se u većinu jela. Biber zauzima 25 odsto svetske trgovine začinima. Studije na miševima pokazale su da piperin koji sadrži biber utiče na poboljšanje memorije. Mirisanje samlevenog bibera može sprečiti padanje u nesvest, snažan je antioksidans i ima antiinflamatorno dejstvo.

Šafran je najskuplji od svih začina, dobro utiče na raspoloženje, a smatra se afrodizijakom

Dodatak za kolače i parfeme

Morsko orašče je seme u ljušturi. Izrendan se koristi u kolačima koji sadrže orahe, da bi pojačao ukus. Koristi se i u kuvanom vinu. Sadrži eugenol za koji se smatra da sprečava nastanak kardiovaskularnih problema time što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Takođe, ima antibakterijska svojstva. Ako se nađe u hrani, može uništiti bakteriju E. coli.

Još od rimskih vremena seme senfa koristilo se u mirišljavim solima da otkloni bol i simptome prehlade. Koristi se za pravljenje senfa, koji može biti dodatak salatama i kao prilog uz razne vrste mesa. Seme senfa sadrži alil izotiocijanat za koji pojedine studije ukazuju da sprečava rast kancerogenih ćelija.

Jedan od začina je i karanfilić. Upotrebljava se kao začin za kolače i kuvano vino.

Eugenol koji sadrži koristi se u raznim pastama za zube, a i preventivno za kardiovaskularne probleme.

Vanila je mahuna orhideja, može da utiče na smanjenje apetita i bolju regulaciju metabolizma

Šafran je najskuplji od svih začina. Koristi se kao začin za supe, jela sa pirinčem i ribu. Smatra se afrodizijakom. Isto je snažan antioksidans. Istraživanja su pokazala da dobro utiče na raspoloženje, a može imati i antikancerogeno dejstvo.

Vanila je mahuna orhideja iz roda vanila. Sa svojim fantastičnim ukusom, odličan je dodatak svim vrstama slatkiša. Koristi se u proizvodnji parfema i aromaterapiji. Može uticati na smanjenje apetita i bolju regulaciju metabolizma, a deluje i na snižavanje holesterola.