gothic look na devojci - sminka

Za gothic look godine nisu prepreka, ali hrabrost nije naodmet

Kao i kod bilo kog tipa šminke, a pogotovu kada je u pitanju vrlo izražajna i kreativna šminka kao što je ova, jedina granica je – mašta

Iako se prvenstveno posvećujem svakodnevnom blagom, korektivnom šminkanju i neutralnijem izgledu, koji primarno naglašava vrline, a sakriva nepravilnosti, treba posvetiti malo pažnje i ekstremnijoj šminki, svojstvenoj različitim supkulturama.

Svakako najupečatljivija, ona koja mnogima prvo padne na pamet kada je u pitanju intenzivnija šminka supkultura, je takozvani goth, koji se upravo vratio na modne piste. Iako ovaj izgled primarno vezujemo za mlađu populaciju, godine nisu i ne treba da budu prepreka da svako izražava svoj stil na svoj način.

Takođe, verujem da je više nas isprobalo razne trendove u ranijim godinama.

Osnovni principi gotik stila

Šminka koja se najčešće opisuje kao gotik stil, pretežno se oslanja na crnu, ali ono što zaboravljamo je da su česte i sve nijanse crvene, ljubičaste, zelene, plave… Kontrasti koji se postižu kombinacijom crne i drugih jarkih boja su vrlo česti.

Obavezan je bledi ten, sa minimalnim senčenjem lica. Neizostavan je oštar i vrlo definisan crni ajlajner, koji može biti nanesen tradicionalno, uz ivicu trepavica, ali i sa donje strane, u liniji pregiba ili na mnoge druge kreativne načine – sa dva ili jednim završetkom, nanet razmazano ili u nekom uzorku. Pozicije su bitne i svaki nanos boje mora biti na pravom mestu. Uz crnu kosu, crveni karmin se jako ističe, ali može bit i crn ili tamnoljubičast.

Uz crnu kosu, crveni karmin se jako ističe, ali može bit i crn ili tamnoljubičast

Gotik stil na starijoj koži

Kada je u pitanju gotik stil na starijoj koži, treba malo ublažiti belinu tena, naći nijansu koja je svetlija, ali ne presvetla. Oštar ajlajner na koži koja se previja i ponaša drugačije od mlađe, zategnutije kože, treba naneti tako da odgovara fizionomiji oka, naročito ako želite deblju ili dužu liniju. Kada diskretno izvlačite ajlajner površina je mnogo manja i manji je problem sa prevojima kože.

Kao i kod bilo kog tipa šminke, a pogotovu kada je u pitanju vrlo izražajna i kreativna šminka kao što je ova, jedina granica je – mašta.

Neizostavan je oštar i vrlo definisan crni ajlajner, koji može biti nanesen tradicionalno, uz ivicu trepavica, ali i sa donje strane

 Suzi Su, legenda goth estetike Featureflash Photo Agency /  © Shutterstock.com

Teško je pisati o ovom tipu šminke kao jedinstvenom i uniformnom, jer kako postoji više pravaca goth stila, tako se menja i trend. Ali, crna kosa, crni ajlajner, bled ten i crveni ili jako taman karmin, skoro u svakoj kombinaciji ostaju konstanta.