Kleopatra

Ajlajner nije od juče

Način šminkanja menjao se kroz vekove. Količina šminke, kao i oblik i naglašavanje pojedinih elemenata zavise, između ostalog, od društvenog mišljenja, od pogleda na svet u određenoj epohi

Da li ste nekada pokušale da se našminkate poput neke istorijske ličnosti, svejedno da li iz bliže ili dalje istorije? Ne samo za maskenbal, neke detalje iz istorije možemo da primenimo i u savremenom svakodnevnom šminkanju. Nije ajlajner od juče!

Glumica se gleda u ogledalu

Pogledajte portrete slavnih žena iz istorije, neke detalje možemo da primenimo i u savremenom svakodnevnom šminkanju

Ejmi Vajnhaus je imala specifično ocrtane oči, setimo se, takođe, Džeki Onazis, pa Sofije Loren, Đine Lolobriđide, Brižit Bardo, Elizabet Tejlor i drugih diva filmske i muzičke scene. Možda je najstarija šminka bila baš tamna boja oko očiju, kako bi se dobila dramatičnost pogleda. Setimo se Egipta i prve asocijacije na žene klesane u kamenu sa jakim iscrtavanjem oko očiju. Njihovo ocrtavanje je baš specifično prikazano na arheološkim ostacima koji su nam danas dostupni.

Prilagođavanje istorijskog prikaza 

Svaki put kad se priprema snimanje filma sa istorijskom temom, kao što je na primer Kleopatra, svi učesnici studiraju sve dostupne izvore prikazivanja tadašnjih ljudi, konsultuju se sa arheolozima, ali na kraju moraju da stvore izgled koji će istovremeno da bude i prihvatljiv sadašnjem gledaocu i da pruži što tačniji istorijski prikaz.

mlada

Zbog egipatskog ocrtavanja očiju danas biste na ulici bile upečatljive, a u srednjem veku kažnjene

Film ima svoje zakonitosti, kao i pozorište ili šminka za ulicu, ili za svečanu priliku. Sigurna sam da biste sa egipatskim ocrtavanjem očiju izgledale prilično upečatljivo na našim ulicama. U srednjem veku biste verovatno bile i sankcionisane na neki način, a na vrste kazni ne želim ni da pomišljam. Količina šminke, kao i oblik i naglašavanje pojedinih elemenata zavise, između ostalog, od društvenog mišljenja, od pogleda na svet u određenoj epohi.

Ocrtavanje usana se, takođe, menjalo kroz vreme. Mala crvena usta su kroz vekove pojam lepote u Japanu, kao i beli ten. Da li ste znale da se u Japanu, naročito pred važne svečane prilike – brije celo lice? Sigurna sam da to stalno rade i glumci kabuki pozorišta. Jaka bela osnova karakteristične šminke tako može besprekorno da se nanese.

U Japanu, pojam lepote je beli ten, a da bi se bela osnova besprekorno nanela – brije se celo lice

Proizvodi za šminkanje menjali su se, takođe, sa napretkom u poznavanju biljaka, pigmenata, ulja i novih sastojaka koji su se dodavali u proizvode koje su žene i muškarci, kroz vekove, koristili za ulepšavanje. Neki od proizvoda koristili su se i iz praktičnih ili medicinskih razloga, pa je onda to postao opšteprihvaćen pojam lepote. Osim ako kompletno stilski ne kopirate neki period, prilagodite sebi ono što vam se od određenog stila dopada, a da se uklapa sa vašim licem, ali i kompletnim izgledom. Sigurna sam da ćete sad istorijske portrete i filmove gledati drugačije.