Samo sam krenula, upala na žurku i preuzela je

Suzi Su, legendarna Ledena kraljica panka, pojavila se nedavno na reviji svoje dizajnerke Pem Hog na londonskom Fashion Week-u, na kome je pre deset godina i sama prošetala pistom

Ledena kraljica panka, žena koja nikad nije odstupila od svojih načela, dokazuje da se i posle šezdesete može zadržati autentičan izgled i stav zvezde, ali i prepoznatljiva lepota. Mnoge među nama sećaju se Suzi Su iz benda Siouxsie and the Banshees iz njenih najboljih dana. Njena pojava u javnosti uvek izaziva senzaciju, a naročito danas, kao kada se nedavno pojavila na reviji svoje prijateljice, dizajnerke Pem Hog na londonskom Fashion Week-u. Suzi je ovog puta bila u publici i bekstejdžu, a pre deset godina prošetala je i pistom, rame uz rame s manekenkama. Možda je tajna njenog uspeha u tome što nikad nije odustala od onoga što je za nju predstavljao pank: „Pank je kad radiš nešto svoje. To je pank.”

Sa svojim bendom Siouxsie and the Banshees žarila je i palila svetskom muzičkom scenom, obeleživši poslednje decenije prošlog veka

Još u vreme kada je sa svojim bendom Siouxsie and the Banshees žarila i palila svetskom muzičkom scenom, obeleživši poslednje decenije prošlog veka, Suzi Su je zbog svog beskompromisnog stava uvek važila za dominantnu damu, Ledenu kraljicu s kojom nema šale. „Suzi i Debi Hari bile su suprotne strane novčića. Suzi je bila mračna, besna i strašna – zla kraljica”, kaže za Gardijan Ana Matronik iz benda Scissors Sisters, koja je odrasla uz Suzinu muziku.

Video možete pogledati klikom na fotografiju

Oštriji pristup svakako ima veze i sa Suzinim neuklapanjem u predgrađe Londona u kome je odrasla, ali i sa „kuhinjom” Malkolma Meklarena i Vivijen Vestvud. Suzi Su je bila deo čuvenog Bromli kontingenta, grupe fanova koja je pratila Pistolse, a u kojoj su se još nalazili Severin iz njenog benda i Bili Ajdol. Prvi nastup imala je kao predgrupa baš Pistolsima, kad se u klubu 100 bez ikakvog iskustva popela na binu i očarala publiku.

Samo sam krenula napred

Šezdesetdvogodišnja Suzi u intervjuu za Sandej Tajms kaže kako je u svetu muzike uspela zahvaljujući tome što je živela u skladu sa pank načelima: „Ja sam to uradila. Nisam imala diplomu na kojoj piše da mogu to da radim. Nisam dobila dozvolu. Samo sam krenula napred, upala na žurku i preuzela je.” Najverovatnije zbog njenog drčnog stava, Siouxsie and the Banshees već su bili poznati kad su potpisali prvi ugovor sa diskografskom kućom – čekali su ga pune dve godine. Koliko je muzička industrija generalno s čuđenjem gledala žene, šefice bendova, toliko je pank kao pokret bio sasvim okej s tim. „Pank era bila je doba osnaženja za žene. Od tada, a sigurno ni ranije, nije postojao muzički pravac koji je video žene na bini i s gitarom u ruci”, kaže Su za magazin Magnet.

Nakon razvoda od Badžija, bubnjara benda Banshees, s kojim je čitavih petnaest godina živela u Tuluzu, Suzi se okrenula solo karijeri, te uveliko drži nastupe po evropskim gradovima

©Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Pank i samozavaravanje

Nakon razvoda od Badžija, bubnjara iz benda Banshees, s kojim je čitavih petnaest godina živela u Tuluzu, Suzi se okrenula solo karijeri, te uveliko drži nastupe po evropskim gradovima. Odlazak u London sada smatra putom na posao, posle koga se vraća u Francusku, svojim knjigama i mačkama. Trenutnim statusom žene u društvu Suzi uopšte nije zadovoljna, jer smatra da je pank sveden na modu i da se žene samozavaravaju: „Mislim da je došlo do lažnog osećaja osnaženja kod žena. Mnogo žena radi razne stvari, ali tu je uvek prisutna preokupacija linijom i imidžom. Skoro kao da je reč o tome kako biti savršena i izgledati savršeno, a ne o izražavanju stila ili namere. Kažem vam, ima mnogo žrtava mode. Izgleda da je plastični hirurg ovih dana glavni aksesoar.” Što se starenja tiče, Su smatra da se u dvadesetim žene plaše tridesetog rođendana, dok je kad se pređe četrdeseta sve već mnogo samouverenije – „Dobro, pa šta? Koga briga?!” Ono što komplikuje stvar jeste stav seksističkog društva u kome se od žena „očekuje da budu sve mlađe i mlađe, i što više potrošne. Zasigurno, nije poželjno da se pojavi neka s karakterom ili životnim iskustvom.”

Danas pristaje na nadimak Ledena kraljica, a o fanovima koji je imitiraju kaže da su je razočarali

Moj izgled nije uniforma

Iako su albumi njenog benda, naročito Juju, s pesmama Spellbound, Halloween, Nightshift i Voodoo dolly, omiljeni među gotičarima, a njen stil oblačenja i šminkanja rado kopiran, Suzi odbija da je povezuju s tim pokretom. Pristaje na nadimak Ledena kraljica, a o fanovima koji je imitiraju kaže da su je razočarali: „Smatram uvredljivim to što su uzeli moj izgled iz određenog vremena i pretvorili ga u uniformu. Kada sam imala osamnaest godina, ako bi svi nosili neku stvar, ja bih želela da nosim nešto potpuno drugačije. Sećam se da sam se slično osećala kada je pank ušao u tabloide i ljudi počeli da nose proklete zihernadle. Pretvorili su to u karikaturu. Mi se nikada nismo tako oblačili, nismo želeli da pripadamo nekakvoj armiji. Težili smo da budemo originalni.”