Baletrina

Sto dvadeset malih balerina na sceni – „Čarolija Krcka Oraščića“

Možda deluje neobično da poželim da moja unuka iz Beča ide u baletsku školu u Beogradu, ali nakon odgledane predstave jasno su uočljivi posvećenost, ljubav i profesionalizam, koje ne viđamo često

Da nisam svojevremeno svakog četvrtka gledao balet u Narodnom pozorištu i da ne vladam baletskim terminima (pas de deux, pas de chat, pas de fleuret, pas de six…), verovatno se ne bih oduševio pozivom da gledam predstavu Čarolija Krcka Oraščića. Krcko Oraščić je ujedno moj omiljeni balet jer, pored neverovatne muzike Čajkovskog, počiva na bajkovitoj priči koja se dešava upravo pred Božić. Ni sam ne znam koliko sam varijanti ove predstave odgledao, i to ne samo u pozorištu, već i kao igrani ili crtani film.

Ovog puta prisustvovao sam nečemu potpuno novom i nikad viđenom. Sto dvadeset malih balerina bilo je na sceni, koja je bila improvizovana u Kristalnoj dvorani hotela Hajat, pred četiri puta više gledalaca. Smenjivale su scene praćene različitom koreografijom, koje su bile primerene uzrastu balerina, različitim pričama i ambijentu.

Svaka aktivnost koja postavlja stvari na pravo mesto, edukuje sve, ne samo decu, već i njihove roditelje, kao i sve ostale, od neizmerne je važnosti

© Danilo Mijatović, fotografija

Čekajući Pahuljice

Mi smo, naravno, čekali Pahuljice, grupu gde je igrala četvorogodišnja Sonja, ali i ostale grupe bile su neverovatne. Mom oku nisu promakle buduće nade, koje su se, sa svojih petnaest godina, već ponašale, kretale i igrale kao prave balerine. Sonja i drugarice su igrale na muziku Nutcracker, Op. 71, Act I: 9. Waltz of the Snowflakes by Hans Vonk, Staatskapelle Dresden. Mislim da je ključni utisak da su grupe, iako su se smenjivale na jako malom prostoru, iako su bile različitog uzrasta, spretnosti i znanja, delovale prilično harmonično.

Sto dvadeset devojčica bilo je na sceni, koja je bila improvizovana u Kristalnoj dvorani hotela Hajat, pred četiri puta više gledalaca

To je sigurno zasluga osnivača Beobaleta, gospođe Ljubice Lazić, ali i svih njenih saradnika. Odgovor na pitanje koliko njih je učestvovalo u stvaranju ovakve predstave dobio sam na kraju, kada nam se poklonilo sedam saradnika koji su učinili da sve bude kao na velikoj sceni nekog pozorišta.

Ideja da sa uzbuđenjem odem na baletsku predstavu nije samo vezana za iskustvo, već i za moju unuku Aniku koja, jednostavno, odmalena samo mašta da bude balerina. Prosto mi je žao što ne može da pohađa ovu školu jer živi u Beču. Iako deluje nelogično da poželim da devojčica iz Beča ide u baletsku školu u Beogradu, nakon odgledane predstave jasno su uočljivi posvećenost, ljubav i profesionalizam, koje ne viđamo često.

Očuvanje kulturnih vrednosti

A to kažu i profesionalci iz Beobaleta, koji objašnjavaju da je njihova misija da u radu sa decom od 3 do 15 godina postignu „da njihovo detinjstvo bude zanimljivo, puno izazova, iskustva i saznanja, u kome će razvijati veštine, potencijale, svoju ličnost i telo”.

Pored upoznavanja sa klasičnim baletom, predviđene su i posete muzejima i drugim kulturnim događajima, da bi se negovale prave vrednosti i doživelo drugačije kulturno okruženje.

Ideja da sa uzbuđenjem odem na balet nije samo vezana za iskustvo već i za moju unuku Aniku koja, jednostavno, odmalena samo mašta o tome da bude balerina

Ako znamo u kakvom ambijentu živimo i koliko su neki kulturni obrasci poremećeni, koliko su neki oblici umetnosti potisnuti i koliko su pravi umetnici marginalizovani, onda je svaka aktivnost koja postavlja stvari na pravo mesto, obrazuje sve, ne samo decu, već i njihove roditelje, kao i sve ostale, od neizmerne važnosti.

Pošto ushićenost i zadovoljstvo odgledanom predstavom još uvek traje, želeo sam da podelim utiske dok su još sveži i i još jednom čestitam devojčicama koje su bile neverovatne, roditeljima koji su to podržali i, naravno, svim članovima škole Beobalet, jer očigledno da samo svi zajedno možemo da se izborimo da očuvamo i negujemo našu kulturu i tradiciju. Zbog svega, ovo jeste više od baleta, i voleo bih da sledeće godine odgledamo predstavu u pravom pozorištu.