U vlažnom, letnjem periodu – sveže lice uz laganije kreme

Kako se povećavaju temperatura i vlaga u vazduhu, koža stvara više sebuma i znoja, što može biti neprijatno čak i kod suve kože, da ne govorimo o mešovitoj i masnoj

Razbarušena kosa i frizura koja traje svega nekoliko minuta nakon feniranja nisu ništa u odnosu na muke koje nam vlaga u ovo doba godine stvara na licu. Od znoja koji nam uništava šminku, pa do isijavanja T-zone, ove uobičajene nevolje su najmanje omiljen deo letnje sezone. Posledice toplog i vlažnog vremena pre svega se ogledaju u nemogućnosti da izaberemo pravu kremu ili podlogu za šminku, jer nam na koži uglavnom sve smeta i unosi nervozu, slivajući se u kapima niz naše lice. Razlog je činjenica da koža, kako se povećavaju temperatura i vlaga u vazduhu, stvara više sebuma i znoja, što može biti neprijatno čak i kod suve kože, da ne govorimo o mešovitoj i masnoj, na kojoj može izazvati nečistoće i zapušavanje pora.

Gel čistači, mistovi, matiranje

Toplo i vlažno vreme idealna je podloga za bakterije na našoj koži, pa je najvažniji korak u borbi sa ovakvim vremenom dobro čišćenje lica. Ma koji tip kože da imate, kada dođu ovakvi dani, najviše će vam prijati čistači za lice koji se spiraju, u vidu gelova, pena ili čak kremova za ispiranje. Važno je da takav preparat prilagodite svom tipu kože, posebno da ne biste suvu kožu još više isušili i tako pretvorili u hipersenzitivnu i problematičnu u toku leta.

Toplo i vlažno vreme su idealna podloga za bakterije na našoj koži, pa je najvažniji korak u borbi sa ovakvim vremenom – dobro čišćenje lica

Ove preparate trebalo bi primenjivati dva puta dnevno, a ukoliko imate i odgovarajući mist za osveženje (o njima smo već pisali), efekat će biti još veći. Sprejovi za lice obogaćeni hidratacionim i antibakterijskim supstancama idealni su za ovakve dane i mogu se prskati i više puta, po potrebi. Pored toga, upotreba tonika sa adstrigentnim i osvežavajućim agensima koji će skupiti pore i imati efekat matiranja, veoma je efikasna u ovom slučaju – na tržištu postoji veliki izbor ovakvih preparata.

Kreme u obliku fluida sa zaštitnim faktorom

Kada je izbor kreme u pitanju, posmatrajte to kao i izbor odeće – što je toplije, tekstura kreme trebalo bi da bude sve laganija. Za zrele i suve kože dovoljni su hidratantni krem i serum, dok je za mešovitu i masnu kožu serum sasvim dovoljan. Takođe, kreme u obliku fluida veoma su popularne kada je ovo doba godine u pitanju, i one mogu biti pogodne za sve tipove kože, posebno normalnu i mešovitu; za masnu kožu opet biramo one koje imaju efekat matiranja.

Upotreba tonika sa adstrigentnim i osvežavajućim agensima koji će skupiti pore i imati efekat matiranja, veoma je efikasna u ovom slučaju

Serumi mogu biti različitog sastva i teksture; zrele i normalne kože će lako podneti svaki od njih, samo da je odgovarajućeg delovanja, dok bi za mešovite i masne kože najpogodniji bili oil-free serumi. S obzirom da zbog sprečavanja neželjenih efekata UV zraka i fotostarenja kože, kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) predstavljaju imperativ u toku leta, izbor ovih krema bi trebalo da padne na fluide koji imaju odgovarajući SPF minimum 30. Zaštitni faktori su obično uljane ili praškaste aktivne supstance koje u kremama pojačavaju osećaj težine svojim prisustvom na koži, pa stoga zaštitna krema treba da bude što laganija da bi prijala koži, bez izazivanja znojenja i isijavanja. Sadržaj voćnih kiselina u preparatima koji se koriste pre spavanja je takođe značajan, jer one svojim eksfolijantnim delovanjem uklanjaju višak sebuma i nečistoća koje se pojačano stvaraju kada je ovakvo vreme. Pored toga, upotreba pilinga je takođe preporučljiva dva puta nedeljno u toku leta, kako biste oslobodili pore i očistili kožu koja je opterećena znojem, teškim zaštitnim faktorima i zagađenjem. Maske sa matirajućim i eksfolijantnim efektom takođe su veoma delotvorne i mogu vam pomoći da u toku ovakvih dana vratite osećaj svežine i čistoće na licu.

Sadržaj voćnih kiselina u preparatima koji se koriste pre spavanja takođe je značajan – one će svojim eksfolijantnim delovanjem ukloniti višak sebuma i nečistoća

Primenom ovakve dnevne rutine oslobodićete se teškog i iritirajućeg osećaja na koži, a ona će izgledati sveža i pored toga što je vaš subjektivni osećaj daleko od toga po vrelom, zagušljivom danu.