Trenutno letnje osveženje kože u spreju – mistovi za lice

Tečni kozmetički preparati u spreju, u zavisnosti od sastava, mogu biti od velike pomoći, posebno u toku letnjih meseci kada nam nedostaje vlaga i kada vapimo za osveženjem na vrelom danu

Sprejovi za lice, tzv. face mists sve su popularniji proizvodi na tržištu kozmetike. Ovi tečni kozmetički preparati u spreju imaju različita delovanja i u zavisnosti od sastava mogu biti od velike pomoći, posebno u toku letnjih meseci kada nam nedostaje vlaga i kada vapimo za osveženjem na vrelom danu.

Efikasnost ovih preparata pre svega se ogleda u njihovom sastavu, ali i načinu upotrebe i pravilnom izboru. U zavisnosti od sastava i namene, ovi mirisni sprejovi za lice mogu obavljati više funkcija: otkloniti upalu i crvenilo osetljive kože, osvežiti kožu i povećati joj vlažnost, vratiti elastičnost dehidriranoj koži, ublažiti zatezanje i nelagodan osećaj suve kože, matirati kožu i sprečiti stvaranje viška sebuma, fiksirati i osvežiti šminku…

U većini slučajeva, ovi preparati formulisani su tako da povećaju hidrataciju i pogodni su za sve tipove kože, pa u sebi sadrže razna hidrataciona sredstva poput hijaluronske kiseline, biljnih ekstrakata i hidrolata, etarskih ulja, vitamina, a njihov sadržaj određuje i njihovu cenu. Primarni cilj sprejova za suvu i normalnu kožu je povećanje vlažnosti, pa njihov sastav može varirati u zavisnosti od zrelosti kože – oni za zreliju kožu često su obogaćeni i nutritivnim sastojcima, peptidima i drugim anti-age supstancama (voćne kiseline, bilji ekstarkti, vitamini, matične ćelije…), pa su obično i skuplji.

Efikasnost preparata pre svega se ogleda u njihovom sastavu, ali i načinu upotrebe i pravilnom izboru

Umirujuća, hidrataciona i nutritivna uloga

Mistovi za masnu kožu, pored umirujućih i hidratacionih supstanci, sadrže i seboregulatorne supstance, kao i adstrigense koji skupljaju pore i matiraju kožu, sprečavajući njeno isijavanje. Ako imate mešovitu kožu sklonu nesavršenosti, ovi preparati obogaćeni salicilnom i glikolnom kiselinom, hamamelisom, zelenim čajem, irisom… mogu imati odlične efekte. Takođe, veoma su popularni mistovi koji sadrže antioksidanse poput zelenog čaja, koji štite kožu od slobodnih radikala i štetnog delovanja UV zračenja, kao i od fotostarenja.

Pored umirujuće, hidratacione i nutritivne uloge, ovi preparati mogu se koristiti i za fiksiranje šminke, pa se nanose na našminkano lice, dajući mu sjaj i svežinu. Međutim, ovakav sprej u sebi ne bi trebalo da sadrži etarska ili biljna ulja koja bi razmazala šminku, kao ni alkohol koji bi isušio lice i pojačao vizuelni efekat sitnih linija i bora.

U većini slučajeva, ovi preparati formulisani su tako da povećaju hidrataciju i pogodni su za sve tipove kože

Ovi preparati mogu biti veoma korisni, jer njima možete popraviti i teksturu vaše kreme ako želite da bude laganija u toku sunčanih dana, pa možete pomešati kremu sa mistom ili vaš omiljeni serum u lagani fluid. Pored toga, suva koža deluje kao sunđer, upijajući sve što se na nju stavi, posebno ako je još i zrela. Mist za lice povećava vlažnost kože i može pospešiti delovanje preparata za negu kože ukoliko ga nanosite pre vaše kreme ili seruma, kao i maske za lice, jer će povećati aposrpciju ovih proizvoda, a time i efikasnost.

Efikasni na očišćenom licu

Mnogi smatraju da je primarna namena ovih preparata fiksiranje šminke, ali zapravo oni su mnogo efikasniji ako se nanose na očišćeno lice, pre nanošenja šminke, jer će tako koža mnogo bolje da upije aktivne supstance. Takođe, ove preparate trebalo bi nanositi dva puta dnevno, mada može i više puta ako su u vidu mineralnih mirisnih voda poznatih dermokozmetičkih kuća, koje posebno osvežavaju u toku leta. Međutim, i tu ne treba preterivati, jer nekada nepravilnom upotrebom neadekvatnog preparata možete isušiti kožu lica.

Popularni mistovi koji sadrže antioksidanse poput zelenog čaja, štite kožu od slobodnih radikala i štetnog delovanja UV zračenja, kao i od fotostarenja

Na tržištu ima sve više ovakvih preparata koji mame svojim egzotičnim mirisima i primamljivim izgledom. Da biste se opredelili za odgovarajući, morate ga birati prema svom tipu kože, kao i efektu koji želite da postignete, odnosno njegovoj nameni, a one su, kao što smo nabrojali, brojne.

To nisu preparati koji su vam neophodni, poput čistača za lice ili zaštitne kreme za sunce u toku letnjih meseci, ali definitivno su korisni. Ovi mirisni sprejovi povećaće hidrataciju vašeg lica i nesumljvo mu dati trenutni sjaj i svežinu. I ono što je najzabavnije – možete ih nanositi again and again and again!