„Tetke sa cvetnim šeširima” ponosno prihvataju podsmeh hejtera

Ponosno nošenje cvetnih šešira i identifikovanje sa „tetkama” učinilo je da napadi ženomrzaca izgube oštrinu i vratilo se kao bumerang onima koji seju mržnju i netoleranciju

Reč kukkahattutäti („tetka sa cvetnim šeširom”) u Finskoj je nekada označavala starije gospođe, puritanke iz dvadesetih godina prošlog veka koje su se zgražavale nad novotarijama. Početkom 21. veka postala je oznaka za feministkinje. Šveđani neskloni toleranciji za aktivistkinje imaju drugi, sličan izraz – hagga („stara veštica”). Finci hejteri preferirali su reč kukkahattutäti, ali ona je danas u potpunosti promenila značenje i vratila se u lice onima koji su smislili ovu vrstu podsmešljivog etiketiranja. Prema finskoj varijanti urbanog rečnika, kukkahattutäti označava „nepodnošljivu moralistkinju koja zna kako bi drugi trebalo da žive svoje živote”. Međutim, magazin1843 beleži da je ova reč postala nešto čime se moderne finske feministkinje ponose.

Reč kukkahattutäti („tetka sa cvetnim šeširom”) u Finskoj je nekada označavala starije gospođe, puritanke iz dvadesetih godina prošlog veka

Cvetni šeširi, ili cvetovi u funkciji šešira, našli su se na glavama mnogih aktivistkinja, ali i transrodnih osoba, homoseksualaca, pa su čak i mačke dobile svoje cvetne šeširiće. Jer, danas izraz „tetka sa cvetnim šeširom” označava uglavnom sredovečne obrazovane žene liberalnih shvatanja koje pripadaju srednjoj klasi i bave se humanitarnim radom, što je daleko od svakog podsmeha. Profesorke Suzana Pasonen sa Univerziteta Turku u Finskoj i Jeni Sunden sa švedskog Univerziteta Södertörn koje su se bavile ovom pojavom, ocenjuju da feministkinje nordijskih zemalja koriste ovu taktiku „besramnosti” – prihvatanje negativnih konotacija termina – kako bi pružile otpor onlajn mizoginiji, mržnji i ismevanju. Etiketu i asocijacije simbola cveća na šeširu prihvatile su i mlađe generacije žena, što se može videti kada se ukuca haštag kukkahattutäti na Tviteru.

Izraz „tetka sa cvetnim šeširom” danas se prihvata s ponosom i označava obrazovane žene liberalnih shvatanja

Ponosno nošenje cvetnih šešira i identifikovanje sa „tetkama”, učinilo je da novi napadi ženomrzaca izgube oštrinu.

„Tetke” ne ostaju dužne – uopšte se ne ustručavaju da uzvrate onima koje smatraju rasistima, onima koji seju mržnju i netoleranciju.