Naslovna za kolumnu Mirjane Bobić Mojsilović

Svlačenje

Svet je ogrezao u nezapamćenoj kaljuzi, i to ne samo da je postalo neka vrsta norme, nego se ta kaljuga još i otvoreno reklamira kao nova modernost. Nova modernost, da skratim priču, ogleda se u relativizovanju svega pod kapom nebeskom, u rušenju svih moralnih normi poznatih zapadnoj civilizaciji i, naravno, u ustoličavanju dvostrukih standarada. Istina danas ima ono lice koje joj odrede nevidljiva ruka koja vlada svetom i mediji koji su tu da nam „pomere mozak”, zamagle percepciju i proizvedu novu „želju”.

Kanje Vest, svetska muzička zvezda, ima novu devojku koju šeta golu po ulicama i javnim događajima – jednom je, nesrećnica, usmesto bluze u rukama nosila jastuk kako bi pokrila gole grudi, drugi put je šetala obučena u providni bodi od najlon čarape, treći put je bila u najlon kesi, dok su Kanje i ona nosili maske na licima. Moguće je da je to što Kanje Vest radi sa svojom devojkom neka vrsta njegovog „umetničkog rada” – kritički komentar na industriju mode i zabave iz koje je prognan, a možda se samo radi o pukoj muškoj sujeti i njegvoj osveti prema bivšoj ženi, Kim Kardašijan, koja je i sama u svet globalnog šou-biznisa ušla raširenih nogu.

Šta god da je u pitanju, Kanje Vest je naišao na oštre osude javnosti zbog besomučnog eksponiranja tela svoje lepše polovine, pa su ga čak optužili i da je tretira kao neku vrstu roba.

Feministkinje i borci za ženska prava imaju mnogo toga da kažu u ovoj priči.

U međuvremenu, na brojnim Gremi i predoskarovskim zabavama koje su manje-više samo beskonačini defile i gorivo za mašineriju odnosa sa javnošću, sve više javnih žena pojavljuju se i same gole ili polugole, kao da ih je oblačio Kanje Vest. Gole-golcijate, ali to je odjednom proglašeno visokom modom, u tome je pronađen šarm, i hrabrost.

Gola žena koja se sa drugaricama šeta po crvenom tepihu i spremno se okreće da njeno telo bude slikano iz svih uglova, simbol je modernosti, slobode i novog čitanja bezobalnosti sveta.

Golo telo žene Kanje Vesta proglašeno je za simbol ropstva, muške dominacije, i kao potpuno retrogradni simbol izloženo je osudi i podsmehu.

Dupli standardi su, naravno, kao i uvek, samo politika na delu.

Ali, i u jednom i u drugom slučaju, radi se o novoj ideologiji srozavanja žene. Kad je srozana žena, srozan je i muškarac. Vrli novi svet.

Drugim rečima, džabe se svlače, kada šnjur, čak i na izborima za mis, u ovoj epohi nose obučeni muškarci koji izgledaju kao žene.