Gremi nagrada.

Gremi 2024: dominacija žena u svetu muzike

U Los Anđelesu je u nedelju uveče održana 66. dodela najprestižnijih muzičkih nagrada na svetu – Gremi. To je najveće muzičko priznanje, koje dodeljuje Akademija za diskografsku umetnost i nauku (NARAS).

Među nagrađenima su dominirale žene, a glamuroznu noć obeležile su nagrade koje su otišle u ruke Tejlor Svift (Taylor Swift), Majli Sajrus (Miley Cyrus), Bili Ajliš (Billie Eilish) i SZA.

Tejlor Svift ušla u muzičku istoriju

Sve veća „pomama” za muzičkom zvezdom Tejlor Svift doprinela je da američka kantautorka za svoj album Midnights dobije Gremi nagradu u kategoriji album godine. To je, inače, četvrta pobeda koju je ostvarila u toj kategoriji tokom karijere i time je ušla u istoriju američke muzičke scene.

Sviftova je, takođe, osvojila nagradu za najbolji pop vokalni album, a publiku je iznenadila najavivši da će svoj sledeći album The Tortured Poets Department objaviti 19. aprila.

Njena turneja Eras Tour doživela je ogroman uspeh, a Tejlor Svift je zaradila više od milijardu dolara tokom 60 nastupa prošle godine.

Većina nagrada pripala ženama

Majli Sajrus je osvojila nagradu za singl godine za svoj hit Flowers, dok je pevačica Bili Ajliš osvojila nagradu za pesmu godine za svoju melanholičnu baladu What Was I Made For? pisanu za film Barbi.

Američka pevačica SZA je osvojila tri nagrade: za najbolju R&B pesmu, najbolji progresivni R&B album i najbolje pop izvođenje u duetu sa rok pevačicom Fibi Bridžers (Phoebe Bridgers).

Dominacija žena na ovogodišnjem Gremiju je potvrđena i dodelom nagrade za album urbane muzike, koja je pripala pevačici Kerol Dži (Karol G) za njeno ostvarenje Mañana Será Bonito.

Za najboljeg novog izvođača je proglašena Viktorija Mone (Victoria Monét), a ceremoniji je prisustvovala i legendarna Džoni Mičel koja je u 81. godini prvi put nastupila na dodeli Gremija (iako ih je tokom karijere osvojila devet) – pevala je jednu od svojih najpoznatijih pesama, Both Sides, Now. Ona je osvojila nagradu za najbolji folk album.

Džej Zi kritikovao organizatore jer „omalovažavaju” Bijonse

Reper Džej Zi (Jay Z) je osvojio nagradu Dr Dre Global Impact Award, koja se dodeljuje za ukupan doprinos muzičkoj industriji. Na binu je izašao sa najstarijom ćerkom Blu Ajvi (Blue Ivy), a taj trenutak je iskoristio da kritikuje organizatore jer „omalovažavaju” njegovu ženu –Bijonse (Beyonce).

„Ne želim da sramotim ovu mladu damu, ali ona ima više Gremija od svih i nikada nije osvojila onaj za album godine. Ta računica nije dobra”, kazao je on.

Bijonse je četiri puta nominovana za album godine, ali nije osvojila ovu nagradu. Do danas je nominovana za ukupno 88 Gremija i osvojila ih je 33.

Zatim je njen suprug nastavio da kritikuje neke kolege muzičare, priznajući da nisu ni zaslužili da budu nominovani u određenim kategorijama.

Iznenađenje večeri – Selin Dion na bini

Dama čije je prisustvo zavredelo posebnu pažnju i koja je takođe obeležila dodelu nagrada je bila Selin Dion (Celin Dion), koja je uručila nagradu Tejlor Svift za album godine. Na bini se pojavila sa najstarijim sinom Rene-Šarlom Anželilom (22), a dočekale su je ovacije dok se u pozadini čula njena pesma The Power of Love.

Njena pojava je iznenadila i oduševila mnoge, jer je još u decembru 2022. godine objavila da boluje od retkog neurološkog poremećaja, tzv. sindroma ukočene osobe – ovo je izuzetno redak poremećaj zbog kojeg se mišići trupa i udova naizmenično grče i koče.

Poslednji put je viđena u javnosti u novembru, na hokejaškoj utakmici na koju je otišla sa sinovima Rene-Šarlom, Nelsonom i Edijem. Pre toga se tri godine nije pojavljivala u javnosti.

Naslovna fotografija: © Kathy Hutchins / Shutterstock