Kada stavimo tuš ili senku svako lice je priča za sebe

Tvrdim – tri boje senki dovoljne su jednoj ženi! Čak i s jednom može lepo da se našminka

Koliko boja senki imate u svom neseseru? Mislim da se najlakše „upecamo” na kupovinu novih senki. Toliko lepih, divnih boja!

Tvrdim – tri boje senki dovoljne su jednoj ženi! Čak i s jednom može lepo da se našminka. Površina za nanošenje senki smanjila nam se samim spuštanjem kapka, a ionako nije baš velika da bismo je isparcelisali nanošenjem previše boja. Takođe, linije naše fizionomije nisu više oštre kao nekad, utoliko je bitnije da pravilno odaberemo i nanesemo senku.

Linije naše fizionomije više nisu oštre kao nekad, utoliko je bitnije da pravilno odaberemo i nanesemo senku

Prirodna senka

Za prirodan izgled lica neophodna nam je senka braon boje. Od boje našeg tena zavisi koja nijansa braon na našoj koži izgleda kao prirodna senka. Ali, braon boja može i da postari. Sa dodatkom kajsije uvek ćemo izgledati svežije. Ako je previše crvenog pigmenta, takođe dolazimo u opasnost da izgledamo bolesno.

Pored klasičnih presovanih, senke se proizvode i u prahu, tečne, kremaste, mogu biti u debeloj olovci… a od njihovog „agregatnog stanja” zavisi kako ćemo ih aplicirati. Važno je napomenuti da senka mora da ima dovoljnu količinu pigmenta, kao što sam spomenula kod korektora – lakše ih je naneti tanje ili prorediti, razmazati ako su preintenzivne.

Od boje našeg tena zavisi koja nijansa braon na našoj koži izgleda kao prirodna senka

Izazov oštre linije

Čak i kad želimo minimalno da se našminkamo, uvek pojačamo crtu uz trepavice na kapku. Zavisi koliko jako ili oštro želimo da naglasimo oko. Ako ne želimo da se vidi šminka, onda olovkom možemo da osenčimo liniju samih trepavica, tako da prolazimo baš u korenu trepavica. Takođe, možemo istaći liniju trepavica tankim nanosom ajlajnera. Ako želimo mekši izgled, izbrišemo ili razmažemo gornji oštri nanos linije. Senka će nam dati najblaži efekat ako odaberemo samo malo tamniju boju, sličnu našoj boji trepavica i jako tanko protrljamo mekom tankom četkom u tankom nanosu, ponovo u samom korenu trepavica.

Čak i kad želimo minimalno da se našminkamo, uvek pojačamo crtu uz trepavice na kapku

Jače ocrtavanje oka možemo uraditi senkom i tušem (ajlajnerom) ili senkom i olovkom. Ako želite da je tuš baš u obliku crte, kao što je to radila Merilin Monro, morate malo da se uvežbate – na donji deo kapka stavite svetliju senku da dobijete još jači kontrast i krenite da izvlačite crtu. Preporučujem da krenete od nosa. Počnite laganim pritiskom i pojačavajte ga do oko dve trećine dužine. Zatim stanete i okrenete četkicu u suprotnom pravcu i docrtate spoljni deo prema sredini. Tako ćete s malo vežbe dobiti lep završetak crte na oba kraja. U spoljnom delu linija bi trebalo malo da se izdigne od trepavica, jer ne želite da potencirate pad oka na dole nego da ga malo izdignete. Samo vežbanjem ćete uspeti da pobedite taj izazov oštre linije i simetrije.

Sitan, a bitan

Ipak, ne stoji svima u našim godinama taman, jak i oštar ajlajner. Mislim da treba imati poseban stajling za tu sitnu, a toliko bitnu crnu crtu iznad našeg oka. Zato predlažem mekše zabrisane kombinacije senkom ili olovkom, zavisi od vaših boja – možda neka tamnoplava ili tamnosiva? Pozicije i pravci su isti kao i za tuš, samo nanos mora biti mekši.

S donje strane oka možete, a ne morate, blago uz same trepavice dodati minimalno istu olovku koju opet razmažite vatiranim štapićem. Nije potrebno jako ocrtavanje s donje strane oka, što zavisi od oblika oka i stila šminkanja.

Ako želite da je tuš baš u obliku crte, kao što je to radila Merilin Monro, morate malo da se uvežbate

Kozmetička industija ponovo nam nudi mnoštvo razih proizvoda u izobilju i za ocrtavanje očiju – tuševe u flašicama, flomastere (tvrdi pa se nanose kao vodene bojice), gelove, klasične olovke, presovane i senke u prahovima… Ponavljam savet da birate prema svom osećaju, čime ćete najlakše i najbrže dobiti željeni efekat, što je uvek i najbolji izbor.

Dolazimo do bitnog zaključka – nijedno pravilo nije zakon! Svako lice je priča za sebe.