Plava, zelena i bela kafa.

Susret lepote i zdravlja: kolagen i kafa, novo omiljeno piće

U moru kafića, teško je izabrati gde popiti kafu. Nekima je manje bitan izgled, već im je glavni kriterijum kvalitet onoga što su poručili. Ubrzani način života nam ne ostavlja mnogo prostora za zdrav način života, ali zamislite da u jednom piću spojite užitak i zdravlje – idealno, zar ne?

Verovatno vam je prva asocijacija ceđeni sok ili smuti (smoothie), ali ste se ovoga puta prevarili. Ljubitelji kafe ne moraju da brinu o svom uživanju u omiljenom napitku, jer je jedna mlada devojka došla na ideju da spoji kolagen i kafu!

Ako vam je kroz glavu proletela misao da je kafić sa takvim konceptom otvoren u Srbiji – pogrešili ste (što ne znači da se to nekada neće desiti). Naime, Francuskinja Amandin Forno (Amandine Fornot) došla je na ideju da u Parizu započne projekat kom je dala ime 48 Collagen Café. O čemu se radi?

Spoj lepote, zdravlja i užitka

Ovaj kafić, smešten u ulici 48 Rue Lafayette, postao je vrlo popularno mesto, kako za Parižanke, tako i za turiste. Koncept je poprilično nesvakidašnji, a devojke i žene su poludele za ovim lokalom iz više razloga. Osim što kafa nije obična, već je uglavnom nekih primamljivih boja i servira se u čašama zanimljivih oblika, dodaju se i određeni suplementi.

Roze, plava, zelena, žuta, siva ili ljubičasta kafa, uz mnoštvo šljokica, čini ovo mesto još primamljivijim.

Osim latte kafe, tu su i različiti smuti napici, a svako piće ima karateristično ime. Možete probati Full Moon Latte, Earth Latte ili smuti napitke kao što su Pure Élixir Aphrodisiaque ili Joy Happiness. Zanimljivi nazivi nisu jedino po čemu su ovi napici primamljivi – u skoro svakom od njih sastojci su spirulina, aktivni ugalj ili kurkuma, a prave se i od različitih mleka na biljnoj bazi.

U kafiću je moguće isprobati i red light facial therapy, odnosno masku koju pojedini koriste kako bi poboljšali izgled kože. Za specijalno crveno svetlo kaže se da povećava proizvodnju kolagena i elastina, te da stimuliše cirkulaciju, a posetioci ovu masku mogu koristiti ukupno 12 minuta.

Šta je kolagen?

Kolagen je protein koji obezbeđuje strukturu našeg tela. Stvara čvrstu strukturu između ćelija vaše kože, kostiju, hrskavice i tetiva. Takođe, kolagen obezbeđuje strukturu našim organima, mišićima i arterijama.

Starost, ishrana, kvalitet životne sredine i bolesti su faktori koji utiču na degradaciju stepena proizvodnje kolagena do koje dolazi s godinama. Tu nastupaju suplementi kolagena.

Kolagen peptid stimuliše proizvodnju kolagena u hrskavici i tetivama, što pomaže u borbi protiv nastanka osteoartritisa. Takođe, ojačava mišiće, sprečava aterosklerozu, ublažava bol tokom aktivnosti, jača kosu i nokte i ubrzava njihov rast.

Prednosti kolagena su višestruke, a ideja da se unosi kroz kafu je poprilično inovativna i zanimljiva. Zašto ne isprobati to i kod kuće?