opra vinfri

Stočiću postavi se – i dok spavaju, bogati zarađuju

Svetski milijarderi slažu se u jednom: najvažniji je dobar san, ne zato što oni zarađuju i dok spavaju, već zato što nismo kreativni kad smo neispavani

Kad radimo osam sati dnevno i zarađujemo određenu sumu novca, često poželimo da zarađujemo više, pa radimo devet ili deset sati. Ali, uvek ostaje jedan broj sati kad moramo da spavamo, pa ne možemo da zarađujemo. To deluje logično, ali za najbogatije ljude na svetu važi drugačija logika. Za Ilona Maska, Džefa Bezosa ili Bila Gejtsa važe pravila iz bajke o zlatnoj koki ili stočiću koji se sam postavlja. Ovi magični mehanizmi, pretočeni u igru velikih brojeva, omogućavaju da najbogatiji zarađuju čak i kad spavaju.

Zakerberg spava manje od svih na ovoj listi, samo pet sati tokom noći, ali ipak za to vreme zaradi 115,8 miliona dolara

Nedavno su pitali Ilona Maska kako uspeva da vodi dve tako zahtevne i velike kompanije, Tesla za proizvodnju električnih automobila i Space X, koji proizvodi i šalje letelice na Mars. Maskova želja je da bude prvi čovek koji će biti sahranjen na Marsu, želja dostojna najbogatijeg čoveka na zemlji. Ili drugog najbogatijeg, u zavisnosti od toga kakvu noć je imao on, a kakvu Bezos.

Dobro zarađuju, dobro spavaju

U nedavnoj anketi, sprovedenoj među milijarderima, pokazalo se da oni uglavnom dobro i zdravo spavaju. Ilon Mask spava šest sati, jer oseća da mu je to dovoljno. Kako i ne bi, kad se tokom tih šest sati spavanja njegovo bogatstvo od 155 milijardi dolara uveća za 88,3 miliona.

Za Ilona Maska, Džefa Bezosa ili Bila Gejtsa važe pravila iz bajke o zlatnoj koki

Kako milijarderi brzo dobijaju, ali i brzo troše ili gube, teško je precizno u svakom trenutku znati koliko su teški. Zato se presek pravi kvartalno. Tako je u poslednjem prebrojavanju Maska na drugo mesto potisnuo Džef Bezos, vlasnik Amazona, čije bogatstvo se rapidno uvećava zbog toga što je ceo svet, zbog pandemije, prešao na kupovinu preko interneta.

Kao najbogatiji, vlasnik 183 milijarde dolara, zdravo spava osam sati svake noći i za to vreme zaradi nova 62 miliona.

Bil Gejts već duže vreme nije prvi jer, kako kaže, ulaže u velike globalne projekte. Njega ne zanima putovanje na Mars, ali je i te kako uključen u rešavanje globalnih zemaljskih problema. Drži stabilno treće mesto sa 129 milijardi, a dok tokom noći spava pristojnih sedam sati, zaradi 18,4 miliona dolara.

Najbogatije žene

Deveto mesto na listi najbogatijih drži najbogatija žena na svetu Opra Vinfri sa 2,6 milijardi. Ona zbog bora spava osam sati tokom noć i za to vreme zaradi 338 000 dolara. Opra nije jedina žena na ovoj listi. Na desetom mestu je Šeril Sandberg sa milijardu i osamsto miliona dolara, koja spava sedam sati i tada zaradi 217 000 dolara.

Šeril Sandberg je iz Gugla prešla u Fejsbuk, gde je postala prva žena u bordu direktora. Učinila je Fejsbuk profitabilnim, zbog čega je i vrednost njenih deonica porasla, pa je stigla na deseto mesto liste na kojoj njen šef Mark Zakerberg, koosnivač i vlasnik Fejsbuka, zauzima peto mesto sa bogatstvom od 104 milijarde dolara. Zakerberg spava manje od svih na ovoj listi, samo pet sati, ali ipak za to vreme zaradi 115,8 miliona dolara.

Opra Vinfri zbog bora spava osam sati tokom noći i za to vreme zaradi 338 000 dolara

Tajna je u sedam sati neprekidnog sna

Svi ovi milijarderi slažu se u jednom: san je najvažniji. Svi oni smatraju da nikako nije dobro ako zbog previše obaveza ne spavate dovoljno. Ako ste neispavani, vući ćete se kroz dan, a dobre ideje i korisna rešenja će vam izmicati.

Svi oni dobro znaju rezultate nedavnog istraživanja Univerziteta Džons Hopkins, koji dokazuju da svaki put kad sebi obezbedite sedam sati neprekidnog sna, omogućavate da vam se u mozgu stvaraju nove neuronske mreže.

A bez novih neurona nema ni novih ideja. Osim toga, dobar san popravlja memoriju, koncentraciju, produktivnost, fizičko zdravlje i raspoloženje. „A svi ovi elementi vas vode do društvenog i profesionalnog uspeha”, navodi se u istraživanju.