puzzle city

Melinda Gejts: Ne bojimo se malih nesuglasica

Devojka s darom za matematiku osvojila je najmlađeg svetskog milijardera i s njim je u braku već 26 godina, zato što mnoštvo sitnih delova ume da složi u širu sliku

Kad je Bil Gejts objavio da 80 odsto svog bogatstva prebacuje u humanitarne svrhe, on je sa mesta najbogatijeg čoveka na svetu pao na drugo mesto. Kad su ga pitali kako to komentariše, odgovorio je: „Izgleda da ne dajem dovoljno brzo!” Mehanizam preko koga plasira nezamislivi novac u ostvarivanje svojih ideja i ciljeva zove se – Fondacija Bil i Melinda Gejts. Na zgradi Fondacije njihova imena ispisana su slovima iste veličine.

Melinda je koosnivač i ravnopravni partner – i u fondaciji i u braku. Iako raspolažu ogromnim bogatstvom, Melinda je uvek jednostavno obučena i diskretno našminkana, a Bil je uvek u svom tipičnom „džemper i košulja” stilu. Sa svoje troje dece žive u kući od 66.000 kvadrata u kojoj, između ostalog, imaju visoku sobu sa trambulinom koju su deca obožavala kad su bila mala. Venčali su se 1. januara 1994. na Havajima, posle sedam godina veze, i sve ovo vreme skladno funkcionišu i u kući i u poslu.

Melinda je koosnivač i ravnopravni partner – i u fondaciji i u braku

Ljubav prema kompjuterima

Ipak, pre nego što su se sreli, njihove startne pozicije bile su različite. On potiče iz porodice koja mu je na rođenju dala ime Vilijam Henri Gejts Treći, njegov otac je bio drugi, a deda prvi Henri Vilijam Gejts. Otac mu je bio ugledni advokat i biznismen u Sijetlu, a i majka je bila uspešna poslovna žena. Neki poznavaoci prilika nagoveštavaju da je njeno poznanstvo sa čelnicima IBM-a presudilo da ova moćna kompanija softver za svoj prvi personalni računar naruči baš od mlade i relativno nepoznate firme Majkrosoft, čiji su osnivači bili njen sin Bil i dve godine stariji Pol Alen.

Pre toga, Bil je zbog strasti prema kompjuterima napustio Harvard i u 21. godini postao najmlađi milijarder u istoriji. Ali, kad su ga nedavno pitali o napuštanju fakulteta, on je priznao da rizik ipak nije bio preveliki. „Znao sam da bi me sledeće godine primili nazad da nisam uspeo sa firmom, i da je moja porodica mogla to da priušti”, rekao je.

Startne pozicije Melinde i Bila Gejtsa bile su različite, za nju je obrazovanje bilo skupo i teško dostupno, dok on potiče iz bogate porodice

Za 11 godina mlađu Melindu obrazovanje je bilo skupo i teško dostupno. Rođena je u Dalasu u Teksasu. Ima stariju sestru i dva mlađa brata. Otac joj je bio inženjer, a majka domaćica. Pošto su majčini roditelji smatrali da ne treba trošiti novac na obrazovanje ženske dece, ona je bila rešena da svojim ćerkama omogući ono što sama nije imala. Međutim, od redovnih prihoda školovanje sve četvoro dece bilo je nezamislivo. Zato je majka počela da se bavi preprodajom i rentiranjem stanova, a sva deca, pa i Melinda, imala su obavezu da održavaju stanove, kreče, farbaju vrata i prozore, skupljaju stanarinu. „Tako sam stekla radnu etiku, ali i naučila kako funkcioniše protok novca”, kaže ona.

Iako vrlo štedljivi, roditelji su verovali u tehniku, pa su kupili Epl 3 kompjuter u trenutku kada je bilo proizvedeno samo 2000 takvih mašina. Melinda je bila oduševljena, kupovala je knjige i učila programiranje. Upisala se u žensku katoličku gimnaziju, koje se seća kao „uglavnom frustrirajuće”, osim što je imala odličnu profesorku matematike koja, iako sa doktoratom, kao samohrana majka tri dečaka, nije mogla da nađe bolji posao. Profesorka je u Melindi otkrila talenat za matematiku, ali je imala i osećaj za vreme, pa je ubedila časnu sestru koja je upravljala školom da finansira nabavku deset Epl kompjutera. Naučila je svoje učenice onome što je znala o programiranju, ali ih je i podsticala da same istražuju dalje. Tokom srednje škole Melinda je preko leta zarađivala dajući deci časove matematike i programiranja. Logično, programiranje je i upisala na Djuk univerzitetu, koji joj je bio dostupan i gde je posle prve godine bila jedina devojka među studentima. Potom je doktorirala biznis, spajajući tako ljubav prema kompjuterima sa „osećajem za protok novca”.

Prvi izlazak

Sa tim referencama konkurisala je i bila primljena u tada već moćnu firmu Majkrosoft. Za osam godina stigla je do mesta direktora za razvoj. Svog šefa Bila Gejtsa srela je na parkingu i on je pitao da li bi htela da izađe s njim u subotu, za dve nedelje. Ona mu je odgovorila da bi ona ipak želela nešto spontanije, ali mu je dala svoj broj telefona. Kad je stigla kući, Bil je zvao i pitao da li je dovoljno spontano da se vide iste večeri.

Na pitanje kako joj je uspelo da osvoji Bila Gejtsa, Melinda odgovara: „Tajna je u slagalici.” Oboje ih obožavaju. Prva slagalica koju mu je kupila sastojala se od 1200 komada i predstavljala je Ajfelovu kulu sa plavim nebom u pozadini. „Ali, tada nisam znala da kod Bila važi: ako počneš nešto da radiš, to ćeš i završiti”, kaže Melinda Gejts. Svoj prvi zajednički vikend proveli su nadvijeni nad komadićima Ajfelove kule. „Prvo što sam tada naučila je da oboje volimo slagalice zato što su izazovne i zanimljive, a drugo, od tad kupujem samo one od 600 komada.”

Prvi zajednički vikend proveli su nadvijeni nad slagalicom koja prikazuje Ajfelovu kulu sa plavim nebom u pozadini

To kako su se tada odnosili prema slagalici, postalo je metod po kome se i danas odnose prema stvarima. „Sa slagalicom, vi uvek znate da postoji krajnje rešenje, da postoji slika od koje je pošao onaj koji ju je napravio. Vi znate da možete doći do rešenja. Usput ćete se suočiti sa mnogo frustracije, povremeno ćete morati da menjate perspektivu, da podelite oblasti na koje ste koncentrisani, pa da zamenite uloge. Ali, sve vreme morate da verujete sebi da ćete stići do kompletne slike.”

Posvećena vaspitanju dece

Šest meseci nakon venčanja umrla je Bilova majka, što je za njega bio težak udarac. Već naredne godine Majkrosoft je lansirao Vindous 95, a par je uskoro dobio ćerku Dženi. Za mnoge neočekivano, Melinda je tada odlučila da napusti svoju poziciju u kompaniji i posveti se podizanju porodice. „Nismo hteli da nam drugi vaspitavaju decu”, objašnjava Melinda. Potom su došli sin Rori i ćerka Fibi. Melinda je insistirala da svi ponešto pomažu u kuhinji, ali je ipak ustanovila da nekako ona uvek ostane poslednja. Onda je objavila: „Niko ne sme da izađe iz kuhinje pre mene.”

Ideja o fondaciji koja bi pomagala da se reše gorući svetski problemi rodila im se još na prvom zajedničkom putovanju po Africi i Kini, kada je Bil prvi put posle niza godina fanatične posvećenosti Majkrosoftu uzeo dve nedelje odmora. Kad objašnjava kako njih dvoje funkcionišu, Melinda uvek koristi reč brainstorming, koja je konstruktivna zamena za svađu. „Slažemo se oko dugoročnih ciljeva, oko toga kuda idemo kao par. I ne bojimo se malih nesuglasica, jer tako se stvari popravljaju. Svako u razgovor unosi ono što je primetio, pročitao, o čemu je razmišljao.”

Ideja o fondaciji rodila se tokom prvog zajedničkog putovanja po Africi i Kini

Voli kad je teško

Jedno vreme, iz razumljivih razloga, Bil i Melinda nisu u javnost puštali fotografije svoje dece. Kasnije, kad su porasla, deca su rekla da i oni dele vrednosti svojih roditelja i da žele da učestvuju u radu fondacije. Tako je Dženi sa majkom bila u Africi i zajedno su tri dana boravile u kući Masai ratnika da bi, pre svega, bolje razumele probleme i potrebe žena i dece u tom delu sveta. Prema reorganizaciji koju je Melinda sprovela pre nekoliko godina, aktivnosti fondacije su podeljene u tri grupe. Jedna je javno zdravlje u zemljama u razvoju i ona je posebno fokusirana na smanjenje stope smrtnosti dece do pet godina, druga je planiranje porodice i usmerena je na dostupnost kontracepcije ženama u siromašnim krajevima sveta, a treća se odnosi na poboljšanje obrazovnog sistema u Americi.

Da bi ostvarili svoje ciljeve Bil i Melinda Gejts intenzivno sarađuju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i brojnim naučnim institucijama. Otuda je još 2015. godine Bil Gejts upozorio na mogućnost pandemije opasnog virusa. Danas ga mnogi optužuju da je sam izazvao korona virus da bi mogao da prodaje vakcine. Ali, da li je glasnik kriv kad donosi loše vesti? U takvoj situaciji, bračnom paru pomaže Melindino geslo: „Teško je. Ali ja volim kad je teško.”