nasminkana devojka

Stil šezdesetih za ovo leto – hipi ili mods

Kao i drugi stilovi, stil šezdesetih ima više varijanti, ali obeležje dva najpopularnija su pastelno našminkane usne i jako iscrtane oči

Pastelna boja ruža na usnama i ajlajner glavna su obeležja šminke šezdesetih godina prošlog veka. Stil šezdesetih, kao i drugi stilovi, ima više varijanti, ali dva se posebno ističu – hipi i mods. Hipi šminka bila je popularizovana ili kao prirodna, ili u jarkim čistim bojama, dok je mods šminka bila dramatična i grafički prenaglašena, naročito oči.

Bilo koji od dva stila šezdesetih da odaberete, pastelne usne i jako iscrtavanje očiju karakteristike su oba stila.

Senka u jarkoj boji ili mnogo maskare

devojka sa jakom sminkom

Hipi šminka bila je popularizovana ili kao prirodna ili u jarkim čistim bojama, dok je mods šminka bila dramatična, naročito oči

Ako pogledate slike tada najslavnije manekenke Tvigi, videćete grafički veoma zanimljive varijante šminke. Taj stil ipak je visoka moda i teško primenljiv u „stvarnom životu”. Zato za referencu potražite slike glumica ili žena iz stvarnog života, pogledajte neki film sniman tih godina. Ne samo Kleopatru sa Elizabet Tejlor, mada je i taj film referenca za jedan od mojih prethodnih tekstova o tome kako trenutna moda ima uticaja na prikazivanje nekog istorijskog stila.

Ako želimo samo asocijaciju na stil šezdesetih, nakon nanošenja baze, korektora i tankog sloja pudera za fiksiranje, stavite na kapak senku u jarkoj čistoj boji, a možete malo osenčiti kapak tamnijom nijansom iste boje, ako želite hipi izgled.

Za mods look nanesite pastelnu, čak belu boju na celu površinu kapka, a iznad pregiba na kapku nanesite, na primer, sivu. Izvucite ajlajner liniju, koja može biti i jača nego obično. Pobrinite se da vam krajevi budu lepo izvučeni i simetrični. Ono što obavezno morate da naglasite su trepavice! Više slojeva maskare i veštačke trepavice, kao i maskara na donjim trepavicama.

Poznata je fotografija Tvigi sa veštačkim donjim trepavicama. Možete iscrtati oko sa donje strane, bilo da koristite senku, olovku ili ajlajner, pazite samo da intenzitet, ipak, ostane na iscrtavanju sa gornje strane oka.

Šminka najslavnije manekenke šezdesetih Tvigi grafički je veoma zanimljiva, ali taj stil je visoka moda i teško se kopira

senke za oci

Karmin – bež, bledoroze ili svetlokoralne nijanse

Obrve su se tada oblikovale veoma tanko. Ako želite da ispratite stil ne morate da počupate obrve, ali ih optički smanjite tako što ćete ih iscrtati tanko, a ostatak pokušajte da neutrališete bojom. Veoma tamne obrve teško ćete sakriti bez pozorišnih ili filmskih maskerskih trikova, pa je možda bolje da i ne pokušavate, jer su za to potrebni proizvodi koje ne možete naći u običnim parfimerijama.

Bledi ili čak beli karmini bili su veoma popularni. Nekada su devojke usne samo „prelazile” tenom, ali zubi onda mogu izgledati previše žuti, pa ipak preporučujem nežne ili transparentne boje bež, bledoroze ili svetlokoralne nijanse. Ne mogu da ne pomenem i frizure. Hipi stil je uglavnom bio – duga kosa, ponekad sa šiškama, dok je popularna mods frizura bila kratki bob.

Za hipi stil bila je karakteristična duga kosa, ponekad sa šiškama, dok su popularne mods frizure bile kratki bob

devojka nanosi labelo na usne

Hit frizer bio je Vidal Sasun, poznat po šišanju u pet špiceva, što je zapravo bio veoma kratak bob sa gustim, dugim šiškama i kratkim šišanjem na vratu. Potražite fotografije, stvarno je bio umetnik. Bitan je bio volumen na vrhu glave, ne zaboravimo izvrnute krajeve na spolja kod nekih varijanti bob frizura za starije dame i visoke repove na vrhu glave, naročito kod mlađe populacije. Vrlo raznoliko doba u svemu, pa i u modi, frizuri i šminki.