Voljeni

Naravno da je lepo biti voljen, ali je možda još lepše – voleti!

Ovih dana svi govore o ljubavi, društvene mreže preplavljene su slikama srca, zaljubljenih parova, novine objavljuju sijaset tekstova o tome kako namamiti nekog da vas voli, i sve u svemu – ljubav je glavna reč! Postoje, naravno, razni oblici ljubavi, i svi žele da budu voljeni, ali „O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi”? Citiraću Rejmonda Karvera: „Jesi li dobio ono što si želeo od života, čak i ovakvog? Jesam. A šta si želeo? Da zovem sebe voljenim. Da se osetim voljenim na zemlji.”

Naravno da je lepo biti voljen, ali možda je još lepše – voleti!

U kulturi u kojoj je samoljublje stavljeno na pijedestal, o ljubavi prema drugom skoro da i ne treba govoriti, jer je za drugog, avaj, ostavljeno tako malo prostora

U kulturi u kojoj je samoljublje stavljeno na pijedestal društvene norme, ne samo kao najveća vrednost već i kao model ponašanja koji vodi uspehu, o ljubavi prema drugom skoro da i ne treba govoriti, jer je za drugog, avaj, ostavljeno tako malo prostora. U egoističnoj kulturi, u kakvoj danas živimo, ljudi ni ne shvataju kako nam neimenovani entitet koji nam kroji ukuse, sudbine i potrebe i koji upravlja našim doživljajem sveta, u stvari, obećava srećnu budućnost sa samima sobom.

Naravno da je lepo biti srećan sa samim sobom, i to je preduslov svake sreće, ali ako je ljubav prema sebi određena količinom aplauza na društvenim mrežama, ili još gore – količinom materijalnih dobara koja posedujemo, onda su naši životi tužni.

Još gore, pojavila se nova vrsta najbesmislenije i najnemogućije ljubavi – ljubav prema stvarima. Voleti svoje cipele. Ili, voleti svoja kola. Ili, voleti svoj donji veš. Ili, voleti svoj parfem. Ili, voleti svoju jahtu. Ludilo te ljubavi, tako rasprostranjene danas, leži u tome što ona ne može biti uzvraćena. U redu, stvari te ne mogu ostaviti i povrediti, ali te ne mogu ni učiniti voljenim. Srce se ne može ispuniti predmetima.

I, da se vratim na čuvenog pisca Rejmonda Karvera, mislim da niko ko nije voleo ne može da se oseti voljenim.

Šta vi mislite?