Sirtfood – dijeta, koja je navodno pomogla Adel da smrša 40 kg

Dijeta je svakako pomogla Adel da započne proces mršavljenja, ali ona, kao i druge dijete, nije održiva na duge staze. Važnija je promena stila života i redovno vežbanje

Da nisam na putu bio primoran da gledam kablovsku televiziju, propustio bih sagu o novom izgledu Adel. Sve me je malo podsetilo na fenserske rasprave kod nas u kojima se dijete glorifikuju, a ne vidi se suština. Naime, svi misle da je Adel sve postigla dijetom čudnog imena, a ona je, naprotiv, uzela privatnog instruktora i pored kardiovežbi i vežbi snage, uvela i reformer pilates. Ali pošto je vežbanje out, naporno je i neko mora da vežba, uvek je lakše biti in i pričati o dijetama, što bizarnije to bolje.

Pevačica je uzela privatnog instruktora i pored kardiovežbi i vežbi snage, uvela i reformer pilates

https://www.instagram.com/p/B4A3cg4ASSV/

Magična reč

Da bismo verno sagledali novu Sirtfood dijetu, koristio sam čak nekoliko popularnih izvora koji nisu naučni, pre svega reč je o medijima koji su se ovom temom bavili i došao sam do dvojca nutricionista koji su radeći u teretanama u Velikoj Britaniji razvili dijetu koja deluje tako što uključuje vaš „mršavi gen”, tačnije aktivira sirtuin (SIRTs), grupu od sedam proteina koji se nalaze u telu i za koje se pokazalo da regulišu različite funkcije, uključujući metabolizam, upalne procese i životni vek.

Određena prirodna biljna hrana može da poveća nivo ovih proteina u telu: kelj, crno vino, jagode, luk, soja, peršun, rukola, ekstra devičansko maslinovo ulje, tamna čokolada (85 odsto kakaa), mača zeleni čaj, heljda, kurkuma, orasi, datule, cikorija, borovnice, kapari i kafa. Dijeta kombinuje navedenu hranu i ograničenje kalorija, što dovodi do podizanja nivo sirtuina. Sve mi je to delovalo kao klin-čorba, jer suština gubitka kilograma je u ograničenju kalorija i vežbanju, gde su sirtuini samo magična reč koja ih povezuje.

Ova priča podsetila me je na fenserske rasprave kod nas u kojima se dijete glorifikuju, a ne vidi se suština

Još jedna nova reč

A onda sam našao da je to, u stvari, MediterrAsian dijeta, takođe nova i nepostojeća, ali bar sagledana u stručnom časopisu (Palauff K, 2013). Proučavanje učestalosti kardiovaskularnih bolesti (KVB) u mnogim zemljama Azije (npr. Japan) i mediteranskom području (npr. Italija, Španija, Grčka i Turska) pokazalo je da ishrana bogata voćem i povrćem obezbeđuje velike količine biljnih bioaktivnih sastojaka, uključujući polifenole, glukozinolate, vitamine i antioksidanse. Pored toga, masna riba, bogata omega 3 masnim kiselinama važan je deo azijske (npr. Japanske), kao i mediteranske ishrane. Postoje specifični biljni bioaktivni sastojci koji se pretežno javljaju u Sredozemlju (npr. resveratrol iz crvenog vina, hidroksitirosol i oleuropein iz maslinovog ulja) i u azijskim dijetama (npr. izoflavoni iz soje i epigalokatehin galat iz zelenog čaja). Takav način ishrane aktivira sirtuine (sirtfoods), dovodi do sprečavanja hroničnih bolesti i utiče na zdravo starenje.

Zeleni sok je najvažniji

Navodno, najvažniji je zeleni sok koji je Adel svakodnevno pila, a koji se sprema na sledeći način:

75 grama lisnatog kelja

30 grama rukole

5 grama peršuna

2 štapića celera

1 cm đumbira

pola zelene jabuke

pola limuna

pola kašike mače zelenog čaja

Dijeta kombinuje navedenu hranu i ograničenje kalorija, što dovodi do  podizanja nivoa sirtuina. Sve mi je to delovalo kao klin-čorba

Odluka na prvom mestu

Nisam probao, ali čim budem u mogućnosti učiniću to. Ipak, suštinski, nije sok pomogao Adel, nisu ni sirtuini, već odluka da nešto promeni. Ono što novinari nisu istakli jeste želja Adel da nakon razvoda bude primer svom sedmogodišnjem sinu, i da počne drugačiji život. Sem promene ishrane, počela je redovno da vežba, smanjila je pojavljivanje u javnosti, pogotovo sa sinom, i za nekoliko meseci, po mnogima, postigla čudo.

Sirtfood dijeta svakako je pomogla Adel da započne proces mršavljenja, ali ona, kao i druge dijete, nije održiva na duge staze. Važnija je promena stila života i redovno vežbanje. Ali kako od toga napraviti priču? Mnogo je teško i dosadno. Zato počnite sa Sirtfood dijetom i očekujte čudo, ali samo ako gladujete, pošto je to okidač svega.

Ono što novinari nisu istakli jeste želja Adel da nakon razvoda bude primer svom sedmogodišnjem sinu, i da počne drugačiji život