Savršena nedelja bez podvarka za ponedeljak

I kad postoji podela poslova u kući, slobodne dane žene uglavnom koriste da nadoknade propušteno. Interval od ručka do večere nedeljom, vreme je koje mogu da posvete sebi

Neradna nedelja za neke je luksuz, za neke robija, a za većinu – dan za izležavanje, spori ručak i surfovanje internetom, barem dok ne prođe zima. Bez obzira na to što se životni stil „bebi bumera” i „generacije Z” razlikuje, i jedni i drugi skloni su malim nedeljnim ritualima.

Spremanje stana i kupanje subotom, a drugog dana vikenda porodično okupljanje za trpezom i zajedničko gledanje zabavno-kolažne emisije Nedeljom popodne – deo su ex-yu mitologije.

Porodično okupljanje za trpezom drugog dana vikenda i zajedničko gledanje zabavno-kolažne emisije „Nedeljom popodne” – deo je ex-yu mitologije

U međuvremenu, higijenske navike su se promenile, a tehnologija je napredovala. Umesto borbe za najbolje mesto na trosedu, posle rinflajša i vanilica svi se raziđu i pohitaju na pretraživače i društvene mreže.

Većina ljudi smatra da živi „sto na sat” od ponedeljka do petka i da je vikend kao stvoren za hibernaciju. Međutim, stručnjaci kažu da je to pogrešno, da se produženim spavanjem samo pojačava umor, pa je buđenje u ponedeljak još teže. Navode da je osam sati sna sasvim dovoljno, a da se dužim spavanjem za vikend remeti uobičajeni ritam organizma, odnosno da se poremeti unutrašnji časovnik. Da li zaposlene žene koje su istovremeno supruge, majke i domaćice, dakle „četiri u jedan”, uspevaju da ugrabe osam sati sna? Možda, ali su verovatno u manjini.

Umesto borbe za najbolje mesto na trosedu za gledanje TV-a, posle rinflajša i vanilica, svi se raziđu i pohitaju na pretraživače i društvene mreže

Čak i ako postoji podela poslova u kući, dan ili dva slobodna dana žene uglavnom koriste da nadoknade propušteno. Posle čišćenja, pranja i peglanja, interval od ručka do večere je vreme koje mogu da posvete sebi. Umesto kuvanja podvarka za ponedeljak i utorak, naše junakinje prelistavaju omiljene sajtove ili ćaskaju s prijateljima preko društvenih mreža.

Kad se nedeljom uveče sručimo u postelju i dok ne utonemo u san, većina nas pomisli – ovo je previše posla za jednu ženu, sledeći vikend je samo moj

Posle večere jedne ponovo idu u sajber-prostor, a druge se sruče u postelju i dok ne utonu u san pomisle – ovo je previše posla za jednu ženu, sledeći vikend je samo moj. Novo doba donelo je nove radne obaveze mnogim ženama, a postoje profesije gde se to uvek podrazumevalo, pa je za mnoge žene pomisao na dva slobodna dana – utopija. Kako zatrpane obavezama i neispavane, ipak ostanu lepe – to samo one znaju.