gradjevina zahe hadid

Žena koja je maštovitim građevinama opčinila svet

Zaha Hadid ostala je zapamćena po projektima zakrivljenih linija, a njen stan u Majamiju, koji izgleda kao muzej savremene umetnosti, prodat je za 5,75 miliona dolara

Već je bila svetski slavna po svojim postmodernim projektima valovitih zgrada, kada je njena domovina Irak izabrala da po njenom projektu gradi svoju Centralnu banku. Zaha Hadid je želela da ta zgrada bude simbol modernizacije i napretka zemlje njenog porekla. Dok je gradnja još trajala, dobila je bronhitis i vratila se kući, u svoj stan u Majamiju. Nekoliko dana potom, umrla je od srčanog udara u 66. godini života.

Prva gradnja u 44. godini

Iako je Zaha Hadid promenila način na koji se zgrade oblikuju, investitori su zazirali od njenih neobičnih projekata

Iako se smatra pionirom arhitekture, iako je promenila način na koji se zgrade oblikuju i bila prva žena koja je dobila prestižnu Prickerovu nagradu za arhitekturu, a od britanske kraljice i plemićku titulu, sve do svoje 44. godine Zaha Hadid nije doživela da se zgrada po njenom projektu i izgradi. Njeni projekti bili su visokocenjeni u stručnim krugovima, ali investitori su se uzdržavali od toliko neobičnih oblika i načina gradnje.

gradjevina zahe hadid
Serhii Ivashchuk © / Shutterstock.com

Zaha je neverovatnu maštu pokazivala od najranijih dana. Čak je i džeparac dopunjavala dajući poznanicima savete oko uređenja prostora, mada joj dopuna džeparca nije bila potrebna. Rođena je u veoma bogatoj porodici u Bagdadu, koja ju je od ranih dana slala u najbolje škole u Engleskoj i Švajcarskoj. Studirala je, prvo matematiku, a potom arhitekturu, na Američkom univerzitetu u Bejrutu. Kasnije se nastanila u Engleskoj i uzela britansko državljanstvo.

Londonski olimpijski Centar za vodene sportove (Aquatics Centre) koji izgleda kao da se i sam mreška sa vodom u bazenima, doneo je Zahi Hadid slavu

Iako su mnogi njene projekte dugo smatrali neostvarivim, prvu priliku dobila je u Nemačkoj, gde je po njenom projektu urađena zgrada fabrike nameštaja. Londonski olimpijski Centar za vodene sportove (Aquatics Centre) koji izgleda kao da se i sam mreška sa vodom u bazenima, doneo joj je slavu. Njena dela su Toranj u Pekingu, Centar za savremenu umetnost u Americi, glavna zgrada BMW-a, Muzej 21. veka u Rimu, a izuzetne projekte ostvarila je i u Rusiji. Treći predsednik Azerbejdžana angažovao ju je da projektuje poslovni centar u prestonici Bakuu i tako podigao rejting svoje zemlje, vezujući je za ime Zahe Hadid. Planovi o gradnji u Beogradu po projektu Zahe Hadid nisu realizovani.

Stan sa pogledom na Atlantik

Planovi o gradnji u Beogradu po projektu Zahe Hadid nisu realizovani

Stan u kome je živela u Majamiju, na obali velike Južne plaže, koji je sama dizajnirala, prodat je za 5,75 miliona dolara. I taj stan karakterišu zakrivljene linije, a posebno su neobični unikatni komadi nameštaja. Stan ima 236 kvadratnih metara, tri spavaće sobe, četiri kupatila i ogroman balkon sa pogledom na Atlantik. Stručnjaci kažu da podseća na muzej savremene umetnosti. U njemu je Zaha Hadid živela sama. Nije se udavala i nije imala dece.

Arhitektonski studio u Londonu koji je osnovala i dalje radi pod njenim imenom.