lice mlade žene

Prolećna detoksikacija za ozareno lice

Hladno zimsko vreme usporava mikrocirkulaciju naše kože, kao i rad lojnih žlezda, što se manifestuje poremećajem lipidne barijere, pH balansa kože i metaboličkih procesa, kao i dehidratacijom

Proleće je svakako doba godine kada se sve budi, pa tako i naša energija i želja da izgledamo lepše i mlađe. Iako je ovo proleće po mnogo čemu drugačije od prethodnih, ipak ostaje potreba svake žene da kada skine neizostavnu masku i pogleda se u ogledalu, poželi da uradi nešto kako bi licu vratila mladalački sjaj i zdrav izgled.

Hladno zimsko vreme usporava mikrocirkulaciju naše kože, kao i rad lojnih žlezda, što se manifestuje poremećajem lipidne barijere, pH balansa kože i metaboličkih procesa, kao i dehidratacijom.

Posledica toga, kao i brojnih drugih faktora, uključujući i maske na licu, je koža koja nakon zime izgleda prilično beživotno, bez sjaja, ponekad ispucala ili prošarana kapilarima na određenim delovima lica.

Sa toplijim vremenom dolazi do ubrzanja mikrocirkulacije, pojačanog lučenja sebuma koji sada menja svoju konzistenciju, pa kod osoba sa masnom i problematičnom kožom, rozaceom ili nekim drugim inflamatornim poremećajima i alergijama može doći do niza problema u ovo vreme.

Zato je neophodno preduzeti nekoliko koraka kako biste kožu detoksikovali i povratili joj narušenu ravnotežu.

Pravo je vreme za fitopilinge i hemijske pilinge koji su veoma efikasni za ovu namenu, a nisu agresivni

Priprema kože

Eksfolijacija je prvi korak. Usporavanje metabolizma, posebno kod zrele kože, onemogućava odstranjivanje mrtvih ćelija, koje zapušavaju i proširuju pore, stvaraju nepravilnosti na tenu, sprečavaju upijanje aktivnih anti-age sastojaka itd.

Zato su pilinzi neophodni kako bi se koža pripremila za detoksikaciju. To mogu biti mehanički pilinzi (od mlevenih koštica voća, maslina, badema, bambusa…), ili enzimski pilinzi (papaja..), koje možete odraditi dva puta nedeljno u kućnoj varijanti.

Pored toga, početak proleća je pravo vreme za fitopilinge i hemijske pilinge (mlečna, azelaična kiselina…), koji su veoma efikasni za ovu namenu, a nisu agresivni. Takođe, odgovarajući serumi i noćne kreme sa retinolom i voćnim kiselinama svakako će pojačati ove efekte, pa ih je dobro koristiti u vidu noćne nege, zbog fotosenzibilnosti kože na ove supstance.

S obzirom da ide toplije vreme, zimske kreme sada postaju „preteške”, pa je izbor odgovarajućeg hidra-detox preparata najvažniji korak. Bitno je koristiti sredstva koja u sebi sadrže antioksidanse, bioflavonoide, kojima su bogati mnogi kozmetički preparati na tržištu.

Mezoterapija, koja uključuje i detoks supstance, je još jedan dobar izbor za revitalizaciju

Ako pogledate, videćete da ogroman broj preparata sadrži prefiks detox, koji ukazuje da deluju protiv negativnih efekata slobodnih radikala i sprečavaju fotostarenje.

Ovde spadaju razni biljni ekstrakti poput zelenog i belog čaja, bobičavog voća, matičnih ćelija grožđa, proantocijanidini iz ekstrakta grožđa i vina, ekstrakti egzotičnog voća i citrusa, koenzim Q10, kofein, vitamini C i E, kao i brojni patentirani kozmetički aktivni sastojci sa klinički dokazanim detoks efektima.

Oni se mogu naći u vidu tonika, seruma, dnevne i noćne kreme, maski itd. S obzirom da polifenoli, kao najjači antioksidansi, imaju i dokazane prebiotske efekte, ovakvi preparati mogu pomoći i u uspostavljanju normalnog mikrobioma kože koji je neophodan za njen zdrav izgled.

U prilog tome, kao i očuvanju pH balansa, govori podatak da je sve popularnija upotreba probiotika u kozmetičke svrhe i da ih sadrži sve veći broj preparata na tržištu.

Naravno, s obzirom da govorimo o nezi zrele kože 45+, sva ova hidra-detox sredstva u sebi moraju sadržati hijaluronsku kiselinu, adekvatne veličine čestica u zavisnosti od namene, kao i druge anti-age supstance poput aminokiselina, peptida, vitamina, ceramida, hidrolizovanog kolagena itd., koje su jednako važne u oporavku kože nakon zime.

Prefiks detox ukazuje da preparati deluju protiv negativnih efekata slobodnih radikala i sprečavaju fotostarenje

Mikrocirkulacija – prvi korak

Koža, kao najveći organ, putem limfe odstranjuje toksine, pa u tom smislu stimulacija mikrocirkulacije predstavlja prvi korak. Tu vam mogu pomoći masaže sa odgovarajućim uljima i kremama, koje sadrže supstance koje pospešuju ovo delovanje.

Tu spadaju ekstarkti ginko bilobe, ruzmarina, bora, timijana, kao i brojna etarska ulja koja se koriste u te svrhe (ruzmarin, žalfija, bor, pomorandža, mandarina…).

Ukoliko želite što brži oporavak i detoksikaciju, možete potražiti tretman kiseonikom kod svog estetičara, i uz primenu detoks i vitaminskih seruma obezbediti koži dovoljno kiseonika za potpunu detoksikaciju.

Izbor odgovarajućeg hidra-detox preparata najvažniji je korak

Mezoterapija, koja uključuje i detoks supstance, je još jedan dobar izbor za revitalizaciju i oporavk kože nakon zime.

Ako unosite dovoljno vode, a do sada svi već dobro znamo da je to 2,5 l dnevno, izbegavate previše cigareta i kofeina, šetate po svežem vazduhu i primenjujete laganiju dijetu, uz adekvatnu negu, rezultati će se veoma brzo videti na vašem licu.

I ne preterujte sa detoks čajevima jer su oni, uglavnom, veoma bogati kofeinom, dve šolje su sasvim dovoljne u toku dana.

U nadi da ćemo maske što pre skinuti i da će se konačno videti naša lica ozarena osmehom i optimizmom – zakoračite u novo proleće!