Princ Filip – kad muž ne sme da se udalji bez dozvole

U braku su 72 godine! Odgajali su ga rođaci i internati, a oženio se devojkom koja je odrasla uz osam guvernanti

Kad žena zarađuje više od muža, a to je danas sve češće, muž to podnosi teže nego žena. A kako je tek princu Filipu, mužu engleske kraljice i jedne od najbogatijih žena na svetu. A ipak, taj brak traje već 72 godine, tokom kojih je princ Filip morao često da kleči pred svojom suprugom. Takođe, po strogom protokolu, i u javnosti i privatno, mora od nje da zatraži dozvolu ako hoće da se udalji.  

Važi za čoveka sa „mornarskim manirima” i grubim smislom za humor, ali on i jeste bio pomorski oficir

Venčana slika kraljice Elizabete i princa Filipa, poštanska marka iz 1997.

© neftali / Shutterstock.com

Prve dve decenije ovog braka detaljno su prikazane u prve dve sezone Netfliksove serije Kruna (The Krown). Kraljica je stavila primedbu da u seriji nije dobro predstavljen Filipov odnos prema njihovom najstarijem sinu princu Čarlsu, misleći na scenu u kojoj Čarls ne ume da izađe na kraj sa školskim drugovima, a otac ga prekoreva da je „slabić” (Bloody weak).

On se šali, a kraljica se mršti

Sedeo je pored Jovanke Broz prilikom Titove posete Londonu

Princ Filip, vojvoda od Edinburga

© Bart Lenoir / Shutterstock.com

Iako ta epizoda možda ne prikazuje precizno odnos oca i sina, ona tačno slika karakter kraljičinog muža, koga svi opisuju kao šarmera, a on sam priznaje: „Kad vidim red ljudi koji čekaju da se rukuju sa mnom, moram da zasmejem makar jednog”. Filip to uvek i učini, mada se kraljica često mršti na njegove šale, a mnogi se nađu i uvređeni. Još 1966. izjavio je: „Britanke ne znaju da kuvaju”. Zato važi za čoveka sa „mornarskim manirima” i grubim smislom za humor.

Zapravo, pre nego što je postao princ i kraljičin muž, on i jeste bio pomorski oficir. Na nagovor ujaka, upisao se na Kraljevsku pomorsku akademiju, kao i većina mladića plave krvi i praznog novčanika. Rođen je kao sin grčkog kralja Andreja od Grčke i Danske i Alise od Batenberga, ali je dinastija u Grčkoj zbačena kad je Filipu bilo samo 18 meseci. Porodica je izbegla u Francusku, ali je tada otac otišao da živi sa svojom ljubavnicom, majka je završila u sanatorijumu, a četiri starije sestre na brzinu su se udale. Filip je odrastao uglavnom po internatima. Kad su ga kasnije pitali da li mu je takvo detinjstvo teško padalo, odgovorio je da on za drugačije nije ni znao.

Tašta se plašila njegovog siromaštva

Kraljica mu je oprostila izjavu „Britanke ne znaju da kuvaju”

Kraljica Elizabeta II i princ Filip, vojvoda od Edinburga
© Lorna Roberts / Shutterstock.com

Elizabetu je upoznao još kao tinejdžer, na venčanju zajedničke rođake Marine od Grčke. Od tada su se stalno dopisivali, verili su se 1946, a venčali 20. novembra 1947, uprkos ozbiljnoj zabrinutosti Elizabetine majke. Mladoženja je bio siromašan i u siromaštvu je odrastao, dok je mlada tokom detinjstva uvek imala najmanje osam guvernanti. Ipak, u govoru na proslavi 70 godina od venčanja, Filip je rekao da je za brak najvažnija tolerancija, a onda u duhu svoje drske duhovitosti dodao: „A dobro je poznato da kraljica ima tolerancije u izobilju”.

Prva javna kriza nastala je negde oko sedme godine braka, kada je ona već krunisana, a njegova titula nije bila dovoljna da stoji uz kraljicu na zvaničnim događajima. Tada mu je dodeljena titula „princ Filip, vojvoda od Edinburga”, sa zvaničnim obrazloženjem „da se time razrešava napetost u njihovom braku”.

Prestao da vozi u 97. godini

Prva javna kriza nastala je kada je Elizabeta već krunisana, a njegova titula nije bila dovoljna da stoji uz kraljicu

Princ Filip, vojvoda od Edinburga
© BobNoah / Shutterstock.com

Mnogi tabloidi su pisali da je Filip u mladosti imao ljubavnice, sa jednom čak dužu aferu, ali kraljica je uvek izjavljivala da je on „njena snaga”. Snaga i jeste izrazita karakteristika ovog muškarca, uprkos tome što je veći deo života proveo na korak iza svoje supruge. Pratio je kraljicu na svim dugim putovanjima po svetu, a žurnali Zastava filma prikazuju ga kako sedi pored Jovanke Broz prilikom Titovog boravka u Londonu i uzvratne posete na Brionima.

Filip je u mladosti igrao polo, a do pozne starosti učestvovao je u trkama četvoroprega. Njegova ljubav prema konjima dolazi od njegovog imena, koje na grčkom znači „onaj koji voli konje”. Konji su i kraljičina slabost. Mada važi za vrlo štedljivu osobu, za održavanje svoje ergele ne žali novac. Kraljica je u 93. godini života prestala da vozi kola, ali jahanja se nije odrekla. Da princ Filip u 97. godini života još sam vozi kola saznalo se u januaru 2019, kada je izazvao sudar, posle čega mu je vožnja ipak zabranjena. „On je složena ličnost sa složenim pričama”, rekao je Tobajas Menzies, glumac koji igra njegov lik u trećoj sezoni Krune, čije prikazivanje je počelo u novembru.