Zećira Mušović

Posle Zlatana dobili smo Zećiru – a ko sme da izazove lava ako ne ona

Svetski fudbal dobio je još jednog neverovatnog fudbalera iz Švedske, naše gore list, ovog puta u ženskom fudbalu. Iako je svima izgledalo neumesno pitanje novinara postavljeno Zećiri Mušović, golmanu švedske reprezentacije, da li zna ko je Zlatan Ibrahimović, njen odgovor bio je krajnje jednostavan – da svako u Švedskoj zna ko je Zlatan.

Mogu samo da dodam da su nakon borbe za bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Australiji svi, na celom svetu, naučili ko je Zećira.

Golmanka kakvu svet nije video

Već sam pisao o ženskom fudbalu , a u nastavku mogu da kažem da su sve utakmice Švedske, do ove poslednje za treće mesto, a posebno utakmica između SAD i Švedske, bili pravi trileri. Izveštaji svih pres-agencija kažu da je golman Švedske Zećira Mušović postala heroj pošto je njen tim pobedio Sjedinjene Države sa 5 : 4 (na penale), izbacio branioca titule sa Svetskog prvenstva za žene u fudbalu i sebi obezbedio da igra za medalju.

Ona je održala Švedsku u meču sa SAD, tako što je 11 puta odbranila i osigurala da se utakmica završi 0 : 0 posle produžetaka. A onda je, čini se, samo svojom pojavom zastrašila Amerikanke koje su promašile tri penala.

Zećira Mušović

Zećira Mušović tokom pijateljske utakmice, Poljska 2021. © Mikolaj Barbanell / Shutterstock.com

A ona je markantna crnokosa devojka, dominantna u svakom pogledu. Iako je rođena u Švedskoj, a živi u Londonu jer brani za Čelsi, govori srpski jer vodi poreklo iz Prijepolja gde, kako kaže, ima puno rođaka i prijatelja, kao i u Beogradu. Svi oni imaju razloga da budu ponosni, i ne samo oni, već i cela Srbija, jer takvog golmana svet odavno nije video. Po rečima američkog trenera, Makedonca Vlatka Andonovskog, odbrane Zećire Mušović su glavni razlog odlaska njegovog tima sa Svetskog prvenstva.

I nije Zećira role model samo zbog fudbala, već i zato što je sa 22 godine završila ekonomiju na Univerzitetu u Lundu, ali i zato što je posredstvom svog sajta, bloga i socijalnih mreža aktivna u zajednici, edukujući mlade o pravim vrednostima.

Nezvanično, Zećira najbolja na svetu

Na prvoj strani svog sajta https://www.zeciramusovic.com/ kaže: „Za mene nije važno koliko sam dobra, već koliko sam spremna da radim da bih postala najbolja.” Verovatno je i zbog toga već sa 19 godina svrstana u 10 najboljih golmana sveta. Nakon toga je pet puta nominovana za najboljeg golmana na zvaničnoj ceremoniji dodele nagrada Fotbollsgalan koju organizuje Fudbalski savez Švedske. Siguran sam da žiri u 2023. godini neće imati izbora, jer je već nezvanično proglašena najboljom na svetu.

Na društvenim mrežama je aktivna u okviru projekta „Next Generation Dreamers” koji želi da motiviše sledeću generaciju da sanja velike snove. To je projekat koji će kroz inspiraciju, praksu i teoriju dati sledećoj generaciji osećaj da je njihova želja za uspehom moguća.

Zećira je, kaže, spremna da inspiriše sledeću generaciju i da utre put devojkama koje će doći posle nje. Vizija projekta je da se oda priznanje devojkama koje iz različitih razloga nemaju dovoljnu podršku kod kuće, jer svim devojkama, bez obzira na njihovo poreklo, treba dozvoliti da igraju fudbal i sanjaju velike snove.

Zećira me podseća na sve ono što je nekako zaboravljeno u našem sportu, a to je da sportista treba da uči i da završi škole, da bude podjednako vredan i da predstavlja uzor mladima svojim ponašanjem, ali i radom.

Ne prihvatam današnju ideju da sportista nema vremena za obrazovanje, jer sport sam po sebi predstavlja takvu kulturnu vrednost koja zahteva da sportista razume svet oko sebe, govori jezike i pozitivno utiče na okolinu.

Deda, kupi mi dres Erlinga Holanda

Bio sam iznenađen kada je starija unuka tražila da joj kupim dres Erlinga Holanda, jer nisam verovao da devojčica od devet godina gleda Ligu šampiona. I kupio sam joj, mada bih više voleo da sam joj kupio majicu sa nekom operskom pevačicom. S obzirom na talenat, možda će sutra biti jedina operska pevačica sa profesionalnim fudbalskim ugovorom. A trenutno mislim da je važnije da nekako dođem do dresa sa imenom Zećire Mušović, jer takva osoba treba da bude idol devojčicama. Pritom, nema ništa protiv norveških vikinga i Holanda.

Naslovna fotografija ©FiledIMAGE / Shutterstock.com Zećira Mušović viče na svoj tim, tokom prijateljske utakmice u Melburnu, novembar 2022.