Porodica

Napravljeni smo od uspomena na sreće i nesreće naših predaka. Ne kaže se slučajno da onaj ko se odrekne svoje porodice, seče granu na kojoj sedi

Svetski skandal broj jedan, svakako je ponašanje kraljevske snajke Megan Markl i njenog tunjavog princa Harija, ne samo prema kraljevskoj porodici nego i prema britanskom društvu. Po svemu sudeći, ta priča se neće uskoro završiti. U celoj toj sapunici, od samog početka, postojao je jedan detalj koji je mogao da bude alarm za uzbunu.

Snajka, koja je oličenje stare izreke „našla se vila u čem’ nije bila”, izbrisala je pred venčanje svoju porodicu, stare prijatelje, a umesto rođenog živog oca, pred oltar ju je doveo svekar. Posle dve godine, rezultat je da njen muž ne razgovara ni sa ocem, ni sa bratom, da je uvredio babu i dedu, i sopstveno poreklo, i da se poput snajke i on sam sada ponaša kao da je ceo svet svekrva.

Novostečeni prijatelji zvučnih imena zauzeli su mesta na kojima sedi porodica.

A porodica – pa od toga smo napravljeni! Od ljubavi, svađe, nesavršenosti, takmičenja, gorčine i praštanja. Od nežnosti i surovosti. Napravljeni smo od uspomena na sreće i nesreće naših predaka. Ne kaže se slučajno da onaj ko se odrekne svoje porodice, seče granu na kojoj sedi. Onaj ko se stidi svojih, ne zna ni da hoda stazom večite nesigurnosti, nedovoljnosti i straha.

I što je najgore, takve osobe, razvaljuju sve oko sebe. Oni koji su se odrekli svojih, razvaliće i tuđe porodice.

Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka nesrećna – nesrećna je između ostalog i zato jer braća i sestre ne govore jedni s drugima ili sa roditeljima, i ubeđeni su da su mogli, samo da je bilo neke pravde, da budu rođeni u boljim, bogatijim, značajnijim porodicama.

Znam takve ljude – ne govore sa braćom i sestrama, stide se roditelja, padaju u nesvest pred svakim novim poznanikom koji im uliva osećanje vlastitog značaja, i uglavnom nemaju stare drugove.

Takve osobe, gde god da stignu, donose sa sobom samo svoje frustracije i haos, i mislim da predstavljaju paklenu mašinu za svaki odnos.

Oni koji su se odrekli svojih, razvaliće i tuđe porodice

Epidemija narcisoidnog poremećaja ličnosti, koji se danas toliko često može videti, samo je jedna od faseta savremenog nesrećnog čoveka, koji samo želi da „bez tereta” stupa u nove odnose.

A zdravi ljudi znaju: Kad imaš gde da odeš, to je dom. Kad imaš koga da voliš, to je porodica. Kad imaš oboje, to je blagoslov.