devojka sa slušalicama šeta po šumi

Šetnja u taktu muzičkih nota za dobar ritam

Možda ranije nismo uživali u tome da ustanemo pola sata ranije i prošetamo do posla ili deo puta pređemo pešice. Međutim, u vreme korona krize imamo veoma dobre motive da uvedemo zdrave navike

Šetnja je najjednostavniji način rekreacije dok se borimo sa zdravstvenom krizom koju je izazvao korona virus. Za razliku od vežbanja u kući, koje može da nam se učini monotono, hodanje nije dosadno, jer se krajolik stalno menja, bilo da je reč o prirodi ili gradskim ulicama.

Za šetnju nam ne treba skupa oprema, ali možemo da je oplemenimo ili unapredimo, šetajući u dobrom društvu, uz muziku, koristeći brojač koraka kao „motivator” ili štapove, zahvaljujući kojima se aktiviraju mišići celog tela.

Muzika može da utiče na brzinu hodanja i dužinu koraka, a na nama je da procenimo da li želimo da pojačamo tempo

U dobrom društvu je veselije

Uz ostale zdravstvene prednosti, hodanje u društvu može da nas razveseli i tako utiče na bolje mentalno zdravlje. Mada tokom pandemije nije preporučljivo druženje ljudi koji ne pripadaju istom domaćinstvu, hodanje s prijateljima na udaljenosti od dva metra i maskom čini se kao prilično bezbedno.

Tokom kratkih pauza, uprkos udaljenosti, još uvek možemo dobro da se čujemo i pretresemo sve ono što se u međuvremenu dogodilo. Inače, smatra se da je najzdravija ona šetnja tokom koje dišemo teže uobičajeno, možemo da izgovaramo cele rečenice, ali ne i da pevamo.

Iako smo „zamrzli” mnoge aktivnosti, svakodnevno idemo na posao, a ako radimo od kuće podrazumeva se da povremeno odlazimo u kupovinu, banku i obavljamo slične neodložne poslove.

Možda ranije nismo uživali u tome da ustanemo pola sata ranije i prošetamo do posla ili deo puta pređemo pešice, ali sada imamo dobar motiv da uvedemo nove navike, naročito ako želimo da izbegnemo javni prevoz. Uz tržne centre, pomalo smo se razmazili i zaboravili da se kondicija stiče i kada se ulicom šeta od izloga do izloga.

Hodanje u dobrom društvu, na bezbednoj udaljenosti, može da nas razveseli

Slušanje muzike tokom šetnje može da nam pomogne da uspostavimo dobar ritam hodanja, da sredimo misli, a da pritom i uživamo u omiljenim melodijama. Muzika za hodanje trebalo bi da ima ravnomerni ritam, a zvuk iz slušalica ne sme da nadjača saobraćaj i drugu buku. Ona može da utiče na brzinu hodanja i dužinu koraka, a na nama je da procenimo da li želimo da pojačamo tempo.

Nove tehnologije u službi kondicije

Nordijsko hodanje, uz korišćenje štapova poput onih koji se koriste u skijaškom trčanju sve je popularnije, ali češće se viđa na stazama za šetnju u prirodi, nego u gradskim parkovima. Postojbina ovog načina šetnje je u nordijskim zemljama, gde je razvijena kao letnji trening za skijaše.

Pametni telefoni nekad nas obaveste da smo napravili 10.000 koraka, ali nije bitan ovaj magični broj, već to što nas motiviše na fizičku aktivnost

Prednost je što aktivira mišiće ruku i gornjeg dela leđa, zbog pomeranja štapova. Mnogi smatraju da je ovaj model hodanja lakši, odnosno manje naporan.

Nove tehnologije pomažu nam da poboljšamo kondiciju, možda da smršamo, i svakako unapredimo zdravlje, ali mogu i da nas motivišu da napravimo nekoliko koraka više. Pedometri, na primer, pokazuju broj koraka koje napravimo, razdaljinu koju pređemo, potrošene kalorije, puls, spoljnu temperaturu i koliko je trajala šetnja.

Pametni mobilni telefoni ponekad nas obaveste da smo napravili 10.000 koraka (što je navodno ekvivalent od oko osam kilometara), a mi slavodobitno pomislimo da u to i nismo uložili preveliki napor i da takav poduhvat možemo da ponovimo već sutradan.

Za razliku od vežbanja u kući, koje može da nam se učini monotono, hodanje nije dosadno, jer se krajolik stalno menja

Bez obzira na to što možda može biti reč o pomalo lažnoj slici, jer se zapravo prikazuju i neki pokreti koji baš nemaju veze s hodanjem, činjenica je da ovakvu poruku na mobilnom nemamo ako tog dana nismo bili u dužoj šetnji.

Drugim rečima, magični broj ne postoji, a sve što nas motiviše na fizičku aktivnost super je, bez obzira da li je praktikujemo svakodnevno ili po svim „pravilima” aktivnog života.

Bez opterećivanja da je brzina hodanja odraz zdravlja, kondicije i energije, bitno je da vežemo pertle, uzmemo flašicu s vodom, i krenemo u šetnju.