osoba piše u svesci i pije kafu

Pisanje – sve o veštini lepog pisanja i kako je savladati?

Sanjate o tome da postanete pisac, ali ne znate da li imate ono što je potrebno?

Dobra vest je da se veština lepog pisanja može naučiti, kao i da postoji bezbroj načina da se misli i emocije zabeleže u pisanoj formi!

U ovom članku ćemo istražiti suštinu veštine lepog pisanja i upoznati vas sa osnovnim principima, kao što su struktura, stil i karakterizacija, kako biste svoje pisanje doveli do savršenstva!

Veština pisanja: Kratak osvrt na istoriju

Pisanje je umetnost koja omogućava da stvorimo svetove, izrazimo naša najdublja osećanja i da inspirišemo druge.

Veština pisanja ima dugu i bogatu istoriju koja se proteže kroz vekove i kontinente. Od drevnih civilizacija do savremenog doba, pisanje je bilo ključno sredstvo komunikacije, čuvanja znanja i izražavanja ideja. Jedan od najpoznatijih primera rane pisane reči su sumerski klinasti natpisi, koji potiču iz perioda oko 3000. godine pre nove ere. Ovi natpisi su pružili uvid u drevne sumerske civilizacije i njihove običaje, religiju i pravne sisteme.

U staroj Grčkoj, poezija je bila visoko cenjena i često se izvodila na javnim mestima. Homerovi epovi Ilijada i Odiseja ostavili su dubok trag u književnosti i postali temelj za mnoge buduće priče.

Srednjovekovna Evropa bila je obeležena rukopisnim knjigama koje su monasi pažljivo prepisivali, a uz Gutenberga i štampanje knjiga došlo je do revolucije u svetu pisane reči!

osoba sedi na kauču i drži laptop

Po čemu se razlikuje pisanje za različite sadržaje?

Sa razvojem tehnologije i digitalne ere, pisanje se transformisalo. Internet je omogućio masovno deljenje tekstova i samoizdanja, otvarajući vrata za nove talente i raznolikost izraza.

Danas, veština pisanja je i dalje dragocena. Pisana reč nas informiše, zabavlja, provocira misli i povezuje nas s drugima.

Bez obzira na formu – roman, poezija, novinska kolumna ili blog – pisanje ostaje ključno sredstvo izražavanja i prenošenja ideja.

Kreativno pisanje

Kreativno pisanje je umetnost izražavanja kroz reči i slikanja živopisnih slika jezikom.

Ono prevazilazi granice konvencionalnog pisanja i omogućava piscu da slobodno istražuje svoju maštu. Bilo da se radi o stvaranju upečatljive priče, zadivljujućih likova ili izmišljanju novih svetova, kreativno pisanje poziva čitaoce na putovanje otkrivanja novih svetova, ali i sebe.

Podstiče pisce da eksperimentišu različitim stilovima, žanrovima i narativnim tehnikama, otključavajući bezgranični potencijal jezika. Kroz kreativno pisanje, ideje se pretvaraju u priče koje očaravaju, inspirišu i odjekuju čitaocima, ostavljajući trajan uticaj na njihova srca i umove.

Saveti za kreativno pisanje

 • Prihvatite maštu: Dozvolite svom umu da luta i istražuje nove ideje bez ograničenja.
 • Pronađite inspiraciju: Tražite inspiraciju u svetu oko sebe, uključujući umetnost, prirodu, muziku i lična iskustva.
 • Razvijte jake likove: Kreirajte višedimenzionalne likove s jedinstvenim osobinama, pozadinom i motivacijom.
 • Izgradite upečatljivu radnju: Napravite dobro strukturiranu priču sa angažovanim sukobima, rastućom napetosti i zadovoljavajućim rešenjima.
 • Eksperimentišite sa stilom i tonom: Igrajte se različitim stilovima pisanja, narativnim perspektivama i tonovima, da biste pronašli svoj jedinstveni glas.
 • Tražite povratne informacije: Podelite svoje pisanje s prijateljima od poverenja, grupama za pisanje ili onlajn zajednicama, da biste dobili konstruktivne povratne informacije.

Pisanje romana

Pisanje romana je veliki poduhvat koji omogućava autorima da uđu duboko u zamršene priče i istraže složene teme.

To je maraton mašte i posvećenosti, gde likovi oživljavaju, a priče se odvijaju na stotinama stranica.

Romani pružaju impresivno iskustvo čitanja, prenoseći čitaoce u različita vremena, mesta i perspektive. Od zapanjujućih misterija do epskih avantura i dubokih razmišljanja o ljudskom stanju, romani nude ogromnu tapiseriju emocija i ideja. Izrada romana zahteva pažljivo planiranje, oštro razumevanje zapleta i strukture, i sposobnost da se zajedno isprepletu ubedljivi narativi i višedimenzionalni likovi.

To je rad ljubavi koji autorima daje moć da stvaraju svetove koji traju dugo nakon pročitane poslednje stranice.

Kako napisati roman – saveti

 • Isplanirajte svoju priču: Osmislite radnju, razvijte svoje likove i zamislite ukupnu strukturu svog romana.
 • Postavite ciljeve pisanja: Uspostavite rutinu pisanja i postavite realne ciljeve kako biste održali tempo.
 • Uronite u istraživanje: Sprovedite temeljno istraživanje da biste osigurali tačnost informacija i autentičnost u svom pripovedanju.
 • Napišite prvi nacrt: Ne brinite o savršenstvu – fokusirajte se na to da sve vaše ideje završe na papiru u vidu nacrta.
 • Revidirajte i uredite: Pregledajte svoj nacrt više puta, rešavajući rupe u razradi, precizirajući dijalog i prilagođavajući tempo.
 • Potražite beta čitaoce: Podelite svoj revidirani rukopis sa beta čitaocima da biste dobili povratne informacije o zapletu, likovima i ukupnom uticaju.
 • Razmotrite profesionalnu lekturu i način objave: Kada budete zadovoljni svojim revizijama, razmislite o tome da li želite samostalno da izdate knjigu ili da je ponudite nekoj izdavačkoj kući.

Pisanje poezije

Poezija je jezik duše, oblik umetničkog izražavanja koji destiluje emocije, misli i iskustva u pažljivo izrađene stihove.

Pisanje poezije nadilazi prozu, koristeći ritam, slike i metaforu da izazove snažna osećanja kod čitalaca. Poezija hvata lepotu i složenost života u sažetim i dirljivim linijama, pozivajući na introspekciju i povezanost.

Od soneta do haikua, poezija obuhvata širok spektar stilova i oblika, omogućavajući pesnicima da eksperimentišu sa jezikom i rasplamsavaju maštu. Kroz poeziju, pisci mogu da istražuju dubine ljudskog postojanja, slave svakodnevicu i daju glas potisnutim emocijama koje često izmiču uobičajenom izrazu.

Kako pisati poeziju – saveti

 • Izaberite formu: Odlučite se za poetsku formu ili eksperimentišite slobodnim stihom.
 • Pronađite inspiraciju: Posmatrajte svet oko sebe, istražujte emocije i iskoristite lična iskustva za poetsku inspiraciju.
 • Koristite živopisne slike: Obojite sliku rečima, angažujući čitaočeva čula i emocije.
 • Eksperimentišite sa jezikom: Igrajte se metaforama, poređenjima, ritmom i onomatopejom, da biste stvorili lirsku i evokativnu poeziju.
 • Prihvatite sažetost: Poezija često cveta u sažetosti, pa pažljivo birajte reči i uklonite nepotrebne elemente.
 • Revidirajte i precizirajte: Čitajte svoje pesme naglas i eksperimentišite sa prelomima redova.
 • Potražite povratne informacije: Kao i za sve druge pisane oblike izražavanja, i ovde je neophodno podeliti svoju umetnost s drugima kako biste uvideli kakav utisak ostavlja.

Pisanje kolumne

Kolumne su živahan i privlačan oblik pisanja publicistike, nudeći platformu za autore da podele svoja mišljenja, saznanja i stručnost o raznim temama.

Bilo da se radi o politici, kulturi, sportu ili načinu života, kolumne pružaju prostor za analizu i komentare koji izazivaju razmišljanje.

Pisci koji se ističu u kolumnama očaravaju čitaoce svojim jedinstvenim perspektivama i zanimljivim pripovedanjem. Kolumne mogu da zabavljaju, obrazuju i izazivaju čitaoce, podstičući ih da kritički razmišljaju i razmotre različita gledišta. Izrada upečatljive kolumne zahteva sposobnost da se složena pitanja prevedu na pristupačan jezik, da se stvori snažan glas i izgradi veza s publikom.

To je oblik pisanja pomoću koga autori mogu doprineti javnom diskursu i oblikovati narative.

Kako pisati kolumnu?

 • Identifikujte svoju nišu: Odredite specifične teme ili oblasti stručnosti o kojima želite da pišete.
 • Razvijte jedinstvenu perspektivu: Pronađite svoj glas i ponudite svež i ubedljiv pogled na izabranu temu.
 • Privucite čitaoce zanimljivim uvodima: Privucite pažnju čitalaca od samog početka upečatljivim uvodom ili anegdotom.
 • Dajte promišljenu analizu: Ponudite dobro obrazložene argumente, potkrepljene dokazima, kako biste ojačali kredibilitet svoje kolumne, ne plašite se kritičkog mišljenja.
 • Efikasno strukturirajte svoju kolumnu: Logički organizujte svoje misli i koristite podnaslove da biste vodili čitaoce kroz članak.
 • Koristite jasan i koncizan jezik: Iznesite svoje ideje na direktan način, izbegavajući žargon ili preteranu složenost.
 • Podstaknite interakciju sa čitaocima: Uključite poziv na akciju ili pitanja za diskusiju, kako biste uključili čitaoce i podstakli dijalog.

Pisanje dnevnika

Pisanje dnevnika je duboko lična i introspektivna praksa koja omogućava pojedincima da dokumentuju svoje misli, iskustva i razmišljanja.

Pisanje dnevnika je privatno utočište za samoizražavanje, gde se mogu istraživati emocije i beležiti uspomene. Dnevnici nude siguran prostor za pisce, u kome mogu da budu ranjivi, pošteni i nefiltrirani.

Mogu imati različite oblike, uključujući tradicionalne dnevnike, dnevnike snova, dnevnike putovanja ili dnevnike zahvalnosti. Iako je dnevnik po prirodi intiman način izražavanja misli i emocija, sve češće se pisci odlučuju da ih podele sa svetom u vidu ličnog bloga, ili pak objave na društvenim mrežama, gde su opisi za slike obogaćeni svakodnevnim razmišljanjima i uspomenama.

Kako pisati dnevnik redovno?

 • Postavite rutinu pisanja: Odredite određeno vreme i mesto za pisanje dnevnika da biste uspostavili doslednost.
 • Pišite slobodno: Dozvolite svojim mislima i emocijama da teku bez osuđivanja ili autocenzure. Budite iskreni i autentični!
 • Razmišljajte o svom danu: Prepričajte događaje, interakcije i iskustva, hvatajući i značajne i svakodnevne, pokušajte da se prisetite što više detalja.
 • Izrazite svoja osećanja: Koristite svoj dnevnik kao prostor za istraživanje i obradu svojih emocija, nudeći sebi utehu i jasnoću.
 • Eksperimentišite sa različitim formatima: Slobodno istražujte različite formate dnevnika, kao što je vođenje dnevnika, pisanje toka svesti ili tematski unosi.
 • Sačuvajte uspomene: Snimite značajne trenutke, prekretnice i naučene lekcije da biste napravili značajan zapis svog života.
 • Introspekcija: Povremeno pregledajte prethodne unose u dnevnik da biste razmislili o svom rastu i stekli nove uvide.

I konačno, zapamtite, ove smernice treba da budu fleksibilne. Na kraju krajeva, najvažniji aspekt kada je u pitanju pisanje, bilo da se radi o romanu, poeziji, kolumnama ili dnevniku, jeste pronaći radost u procesu i pustiti da vaš autentični glas zablista!