globus, recnici, laptop

Pandemijski govor: pravimo selfi čekajući vakcinu

Krajem godine bavimo se događajima, inovacijama, pa i novim rečima koje su obeležile 2020, u nadi da će se korona trend promeniti i da ćemo 2021. ponovo biti gospodari svog života

Krajem svake godine zabavljamo se sumiranjem događaja, pronalazaka, pa i novih reči i pojmova koji su ušli u naš život. Međutim, ova godina zbog pandemije ne liči na prethodne, a imajući u vidu koliko često smo pominjali karantin ili policijski čas, na primer, ponekad se čini kao da smo 2020. živeli u prošlosti.

Novi pojmovi za novu realnost

Izdavači Oksfordskog rečnika odabrali su nekoliko pojmova koji najbolje pokazuju stavove i glavne teme kojima se svet bavio 2020, a među njima su kovid-19, potpuno zatvaranje (lockdown), karantin, kao i slogan „Životi crnaca su važni”. Naveli su, takođe, da se upotreba reči pandemija povećala za 57.000 odsto u odnosu na 2019.

Britanski Kolinsov rečnik proglasio je englesku reč lockdown (lockdaun) – potpuno zatvaranje – za reč godine. Kroz to iskustvo prošle su milijarde ljudi, a zabeleženo je 250.000 primera korišćenja ove reči za razliku od prošlogodišnjih 4.000. Među desetak najčešće korišćenih pojmova su, takođe, fizičko distanciranje, samoizolacija i korona virus.

Kada je reč o korpusu pojmova koji su obeležili društvena i politička gibanja na Zapadu, za 581 odsto povećala se upotreba engleske skraćenice pokreta „Životi crnaca su važni” (Black Lives Matter, odnosno BLM), nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

S druge strane, širom sveta ušla je u upotrebu reč Megzit (Megxit), koja opisuje povlačenje vojvode i vojvotkinje od Saseksa, princa Harija i Megan Markl, sa kraljevskih dužnosti, a asocira na raniji Bregzit (izlazak Velike Britanije iz Evropske unije).

Ove godine često smo pominjali karantin ili policijski čas, pa se ponekad čini kao da smo 2020. živeli u prošlosti

ComposedPix © / Shutterstock.com
Princ Hari, vojvoda od Saseksa i Megan Markl, vojvotkinja od Saseksa

Korona repertoar

Korona, pandemija, policijski čas, maske, kovidioti okupirali su i nas. Guglali smo komorbiditet, anosmiju i imunitet krda, naučili razliku između izolacije i samoizolacije, posmatrali okršaj vaksera i antivaksera, brinuli kad se pomenu respiratori i poravnanje krive. U Srbiji su od proletos u trendu rad od kuće, Zoom, moratorijum na kredite, a poput celog sveta dobili smo i novu reč kovid 19.

Guglali smo anosmiju i imunitet krda, naučili razliku između izolacije i samoizolacije

Od kad je virus zavladao javnim i privatnim životom obeshrabruju nas “crne brojke” i činjenica da pod kontrolom najuspešnije možemo da ga držimo srednjovekovnom metodom – karantinom – zaboravljajući na sva zadovoljstva koja čine naš život, zabave, putovanja i susrete s prijateljima.

U Srbiji su od proletos u trendu rad od kuće i Zoom, a poput celog sveta dobili smo novu reč – kovid 19

Ako i poslednjeg dana ove godine za njih možemo da napravimo samo veseli selfi, možda će nam biti lakše kad se prisetimo da je upravo ta reč obeležila 2013, uz nadu da će 2021. najpopularnija biti ona koju sve češće koristimo – vakcina.