Holivudska diva pred paparacima

Omiljeni tretmani holivudskih zvezda

Kada govorimo o antiejdžingu i primeni faktora rasta, svakako najpopularnija, ali i najinvazivnija je njihova primena u vidu PRP terapije – tzv. vampire facial

U prethodnom tekstu pričali smo o topikalnoj primeni faktora rasta u vidu kozmetičkih proizvoda koji ih sadrže (serumi, maske, kreme…), koji spadaju u neke od najpopularnijih dermokozmetičkih anti-age preparata današnjice. Međutim, kada govorimo o antiejdžingu i primeni faktora rasta, svakako najpopularnija, ali i najinvazivnija je njihova injekciona primena u vidu PRP terapije – tzv. vampire facial. Reč je o postupku uvođenja sopstvenih faktora rasta ubrizgavanjem pod kožu.

Pozitivno dejstvo injekcione primene faktora rasta najviše se ogleda u PRP tretmanima. PRP terapija (Platelet-rich plasma) predstavlja primenu krvne plazme bogatu trombocitima – najčešće se primenjuje autologna transfuzija koncentrovane plazme, odnosno transfuzija kod koje je primalac i davalac ista osoba. Fibrinska matrica bogata trombocitima ili plazma u kojoj se nalaze centrifugirani trombociti, omogućava telu da kontroliše i kontinuirano sintetiše faktore rasta i citokine.

PRP terapija (Platelet-rich plasma) predstavlja injekcionu primenu krvne plazme bogatu trombocitima

Injekciona primena PRP-a omogućava direktnu isporuku faktora rasta u dermis, ali i u hipodermis, prema proceni stručnjaka estetske medicine. Kako je injekcionom primenom zaobiđen epiderm, efikasnost tretmana ne zavisi od transepidermalne penetracije, kao što je to slučaj sa topikalnom primenom faktora rasta, pa su efekti znatno brži.

Različiti stavovi

Trombociti sadrže sve elemente potrebne za regeneraciju tkiva. Trombociti su kompleksne ćelije koje omogućavaju regeneraciju kože, ćelijski rast, sintezu kolagena, angiogenezu, rast i proizvodnju keratinocita, a podstiču i zarastanje rana, što predstavlja najvažnije faktore u borbi protiv starenja kože. Primarna funkcija trombocita je kontrola gubitka krvi nakon vaskularne povrede. Interakcija između trombocita i proteina plazme dovodi do stvaranja ugruška i zaustavljanja krvarenja.

Ugrušak je rezervoar faktora rasta koji se ispuštaju u plazmu iz alfa granula trombocita i aktiviraju regeneraciju oštećenog tkiva. Cilj primene PRP terapije u dermokozmetičke svrhe je da se obezbede velike količine faktora rasta i injekciono plasiraju direktno u tkivo, kako bi se koža podmladila.

Trombociti su kompleksne ćelije koje omogućavaju regeneraciju kože, ćelijski rast, sintezu kolagena…

Nakon injekcione aplikacije faktora rasta primećeno je da se u tkivu odvijaju reakcije karakteristične za zarastanje rana. Uočeno je da injekciona aplikacija faktora rasta ima moć da u potpunosti izmeni komunikaciju na ćelijskom nivou i rezultira poboljšanjem sinteze kolagena i smanjenjem degeneracije postojećeg kolagena.

Upotreba sopstvenih trombocita i faktora rasta je s jedne strane vrlo pogodna u ovoj vrsti tretmana, ali s druge strane dolazimo do varijabilnosti sastava odvojene plazme, što uzrokuje brojne stručne i naučne dileme prilikom ispitivanja efikasnosti, pa ćemo često naći različite stavove o ovoj vrsti anti-age tretmana.

Revolucionarna metoda

Lasersko podmlađivanje kože se, takođe, temelji na nanošenju kontrolisanih povreda na lokalizovanom području kože, nakon čega sledi upala, čime se podstiče proizvodnja dermalnog kolagena pod uticajem faktora rasta i citokina. Delovanjem lasera menja se barijerna funkcija kože što može poboljšati apsorpciju faktora rasta, pa bi topikalna primena faktora rasta pre laserskog postupka mogla dati još efikasnije rezultate laserskog podmlađivanja kože.

Imali smo prilike da vidimo brojne holivudske zvezde kako prikazuju svoje lice nakon tretmana faktorima rasta ili reklamiraju sve popularnije kozmetičke proizvode koji ih sadrže. Briga o lepoti, posebno sa godinama, sve je veća, a želja za mladalačkim izgledom nikada ne prestaje. Zato je bitno da znamo kako i koliko snažno deluju preparati i procedure koji nam se svakodnevno nude.

Želja za mladalačkim izgledom nikada ne prestaje, zato je bitno da znamo kako i koliko snažno deluju preparati i procedure

Upotreba faktora rasta jeste revolucionarna metoda u podmlađivanju kože, ali koliko i na koji način ćete ih primenjivati morate sami odlučiti, uz savete kvalifikovanih stručnjaka iz oblasti estetske medicine i poverenje u njih, jer je to najbolji put do željenih rezultata.