Olivija Njutn Dzon - pevacica

Olivija Njutn Džon, unuka nobelovca, doživotno posvećena pevanju

Slavu je stekla u legendarnom mjuziklu Briljantin, ostala „beznadežno odana” pevanju, tri puta pobeđivala kancer, a svog trećeg muškarca prepoznala u peruanskoj šumi kad joj je bilo 59

Pandemija je omela promociju autobiografske knjige Olivije Njutn Džon, koja nosi naslov po njenom čuvenom albumu iz 1976. Ne prestaj da veruješ. Više od knjige, ljude je zanimalo ono što je Olivija objavila, a kamere koje su je posetile na njenom ranču u okolini Santa Barbare zabeležile:

Olivija se oporavila od kancera koji joj je dijagnostikovan 2017. A to je bio treći za poslednjih 28 godina. Prvi put ga je dobila u svojoj 44. godini. „Prošla sam mnogo iskustava, neka su bila bolna, neka teška”, kaže Olivija. „Kao i ova pandemija – takve stvari se dešavaju, ali život se nastavlja.”

Gleda kako raste paradajz

Na ranču Olivija dan počinje tako što peva „ja sam zdrava, ja sam jaka”, na prvu melodiju koja joj padne na pamet. Tvrdi da je muzika veliki iscelitelj, ali ona peva jer to najviše voli da radi.

Njen deda po majci bio je Maks Born, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku i Ajnštajnov prijatelj

Zatvaranje („lokdaun”) joj je prvi put dalo dovoljno vremena da posadi svoj paradajz i da ga onda gleda kako raste i sazreva. Na ranču ona ima dva ponija, kokoške, psa…

Olivija ne voli reč borba, jer ona to što je preživela smatra putovanjem. „Naravno, ne želim da se iko razboli od raka, ali za mene, to je bio dar.” Još nakon što se prvi put izlečila, Olivija Njutn Džon organizovala je humanitarnu organizaciju za pomoć obolelima, specifični velnes za one koji se oporavljaju i istraživački centar.

Ovo poslednje verovatno bi iznenadilo njenu porodicu, koja uopšte nije bila oduševljena što se Olivija okrenula pevanju, a nije pravila akademsku i naučnu karijeru. Njen deda po majci bio je Maks Born, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku i Ajnštajnov prijatelj, a i većina drugih rođaka išla je sličnim putem.

Stara za ulogu maturantkinje

Iako rođena u Londonu, Olivija je odrasla u Melburnu, u Australiji. Kad joj je bilo 15 godina pobedila je na takmičenju vrlo sličnom Ja imam talenat, a nagrada je bila put u London. U duetu sa svojom najboljom drugaricom (bile su obučene u istovetne haljinice sa karnerima i paspulima), pokušavala je da osvoji britansku prestonicu.

Zatvaranje (lokdaun) joj je prvi put dalo dovoljno vremena da posadi svoj paradajz i da ga onda gleda kako raste i sazreva

Ipak, Olivija je postala stvarno poznata kad je 1974. predstavljala Englesku na Evroviziji i bila četvrta. Ipak, njen slatki glas i čedni izgled više su odgovarali kantri muzici, pa se preselila u Los Anđeles i prodavala ogromne tiraže ploča. Zvali su je Doris Dej sedamdestih.

Takva, naivna, slatka i besprekorna, bila je idealna da igra Sendi u prvoj polovini filma Briljantin, a samo je Džon Travolta bio siguran da će moći da iznese transformaciju potrebnu u drugom delu.

Lično je otišao da je nagovara da prihvati ulogu, a ona se izgovarala da je sa 29 godina suviše stara da igra maturantkinju. Travolta joj je objasnio da od glumaca niko nema 18.

I danas Olivija izgleda mnogo mlađa od svoje stvarne 72 godine. Kad je prošle godine pripremana aukcija kostima iz Briljantina, iz Grčke je iznenada stigao i njen famozni kostim, koji se sastojao od crnih pripijenih pantalona, crne majice bez rukava i crne kožne jakne sa crvenom postavom.

Uz to, imala je drvene klompe sa vrlo visokom štiklom, obuću koja je decenijama globalno bila letnji must-have. Taj kostim simbolizovao je transformaciju Sendi iz stidljive u temperamentnu devojku. Prijatelji su bili zadivljeni kad su videli da Olivija Njutn Džon i posle 40 godina može da obuče taj kostim.

Naivna, slatka i besprekorna, bila je idealna da igra Sendi u filmu Briljantin, a samo je Džon Travolta bio siguran da će moći da iznese transformaciju u drugom delu

Ljubav je čekala u peruanskim kišnim šumama

Posle Briljantina, Olivija se udala za 11 godina mlađeg kolegu Meta Latancija, s kojim je posle niza traumatičnih pobačaja, dobila ćerku Kloi Rouz. Filmovi koje je snimila posle Briljantina doživeli su potpuni neuspeh, propao joj je pokušaj privatnog biznisa, umro joj je otac i napipala je kvržicu na dojci za koju je ustanovljeno da je kancer. Imala je tada 44 godine.

Usledila je operacija, terapija, oporavak i razvod. Pomagala je drugim ženama koje prolaze kroz isto iskustvo i vratila se onome što zaista voli: pripremi novog albuma.

Olivija Njutn Dzon i prvi muz Mat Latancij
Olivija sa prvim mužem Matom Latancijem
Bart Sherkow © / Shutterstock.com

Drugo ljubavno iskustvo nije bilo manje traumatično. Partner s kojim je bila devet godina, najednom je nestao, i nikada se nije saznalo da li je izvršio samoubistvo ili je pobegao u Latinsku Ameriku zbog dugova. Nekako u to vreme njena ćerka je imala ozbiljne napade anoreksije. Ubrzo, Olivija je osetila bol u ramenu, koji je ukazao da se kancer vratio.

Tako su se istovremeno borile, ona protiv kancera, a njena ćerka Kloi protiv anoreksije, što ih je zbližilo. Danas je Kloi udata, ima dete i živi u blizini Olivijinog ranča.

Muškarac sa kojim je Olivija danas srećna nije slušao njenu muziku i nije gledao Briljantin kada su počeli da sarađuju.

Džon Isterling je bio doktor koji se interesovao za lečenje biljkama i aktivista za očuvanje kišnih šuma u Latinskoj Americi. Postao je stručni saradnik istraživačkog centra, jer se interesovao za korišćenje kanabisa i biljke ajahuaska kod kancera. Njih dvoje bili su prijatelji gotovo dvadeset godina.

Postala je stvarno poznata kad je 1974. predstavljala Englesku na Evroviziji i bila četvrta

Olivija i sadašnji suprug Dzon Isterling
Dr Džon Isterling, sadašnji suprug i Olivija Njutn Džon
Photo Works ©/ Shutterstock.com

Kad se njoj bolest vratila drugi put, zajedno su pošli u Peru, gde su učestvovali u nekim tradicionalnim ritualima. U jednom trenutku pogledali su se drugim očima.

Njoj je tada bilo 59 godina i bolovala je od kancera. Kad se oporavila, vratili su se u grad Kusko 2008. da se venčaju.

40 godina prijateljstva sa Travoltom

Iako je snimila priličan broj filmova, Olivija je ostala prvenstveno pevačica. Osvojila je četiri Gremija, prodala nekoliko miliona albuma, na kojima je otpevala desetine večnih hitova među kojima Hopelessly devoted to you ili njoj omiljenu I honestly love you.

I posle 40 godina može da obuče fatalni kostim iz Briljantina – crnu kožnu jaknu i frulice

Mnogima je omiljena Fisical, sa nevaljalim spotom, ali je taj stil ipak ostao samo izlet, a ne i novi pravac. „Izgleda da sam ipak u suštini fina devojka”, kaže Olivija. Tokom svih ovih decenija opstalo je i njeno prijateljstvo sa Džonom Travoltom.

To je, kaže Olivija, verovatno zato što su zajedno doživeli taj neverovatni sudbonosni udarac slave. Travolta tvrdi da je Olivija ličnost koja zaslužuje najdublje prijateljstvo.

Tokom svih ovih decenija opstalo je i njeno prijateljstvo sa Džonom Travoltom

Olivija Njutn Dzon, Dzon Travolta i pokojna supruga Keli Preston
Olivija Njutn Džon, Džon Travolta i njegova pokojna supruga Keli Preston
DFree © / Shutterstock.com

U svakom slučaju, oni su bili tu jedno za drugo u najtežim i najlepšim trenucima njihovih života, od snimanja Briljantina do danas.

Travolta kaže da su bili tu jedno za drugo ma šta da im se dešavalo u životu.