devojka je otela cebe momku

Noćno otimanje oko ćebeta: kad noge zebu i srce se hladi

Dok futuristički bračni kreveti sa pravednom raspodelom pokrivača ne uđu u masovnu proizvodnju, otkrivenom partneru je bolje da sebi donese drugi pokrivač, nego da započne noćnu svađu

Svi bračni problemi rešavaju se u postelji, smatralo se vekovima. Ali, već odavno stvari nisu tako jednostavne. Bračne postelje mogu da postanu generator problema i nesuglasica, čak i kad se konačno sve smiri i partneri utonu u san. Ako su nas usred noći probudile hladne noge, koje je partner otkrio kad je prevukao lavovski deo zajedničkog pokrivača na svoju stranu, spadamo u 24 odsto ljudi kojima se to dešava.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da čak kod trećine parova jedan partner redovno „krade pokrivač”. Ovi kradljivci ćebadi uopšte ne moraju da budu loše osobe. Oni možda zaista imaju veću dozu sebičnosti ili konformizma, ali u budnom stanju oni mogu biti dovoljno dobro vaspitani, požrtvovani i uviđavni partneri, kojih ne želimo da se odreknemo.

Istraživanje je pokazalo da čak kod trećine parova jedan partner redovno „krade pokrivač”

stopala ispod cebeta

Nije lako ostati racionalan

Ipak, to što je jasno da takva osoba ne može u snu da kontroliše svoju potrebu da na sebe navuče veći deo zajedničkog pokrivača, ili čak da njegov znatan deo zgužva pod stomak, ne olakšava situaciju njenom ozeblom partneru. Nije lako ostati racionalan kad se, ne samo probudimo nego i iznerviramo u gluvo doba noći. Britansko istraživanje pokazalo je da noćno otimanje oko ćebeta toliko nervira učesnike da je, od 2000 ispitanika, svaki šesti prekinuo vezu upravo iz tih razloga. Ne kaže se badava: „Ništa gore od kratkog ćebeta: ili zebu noge, ili zebe rame.”

Kradljivci ćebadi u budnom stanju mogu da budu požrtvovani partneri, što ozeblima ne olakšava situaciju

stopala ispod cebeta

Dok futuristički bračni kreveti sa pravednom raspodelom pokrivača, čiji prototipovi već postoje, ne uđu u masovnu proizvodnju, otkrivenom partneru je bolje da sebi donese drugi pokrivač, nego da u pravedničkom gnevu probudi kradljivca ćebeta i započne noćnu svađu.

Zapravo, problem bračnog pokrivača nije jedini koji nastaje u spavaćoj sobi. „Navike u vezi sa spavaćom sobom vruća su tema među britanskim parovima i katalizator za stotine svađa”, kaže Stiv Rid, direktor kompanije za tehnologiju spavanja, koja je vršila istraživanje. Jutarnje nameštanje kreveta nimalo ne zaostaje za kratkim i uskim pokrivačem. Jer, studija je takođe pokazala da tri od deset odraslih osoba oseti tenziju kad se vrati kući i zatekne nesređenu spavaću sobu i nenamešten krevet. Svaki peti ispitanik potvrdio je da se s partnerom svađa zbog nenameštenog kreveta.

Noćno otimanje oko ćebeta toliko nervira učesnike da je svaki šesti prekinuo vezu upravo iz tih razloga

Ko ujutru namešta krevet

Zapravo, na ovoj neobičnoj listi, najveći broj ispitanika, njih 39 odsto, ukazalo je na partnerovo hrkanje kao na ključni problem, a odmah zatim, sa 24 odsto, dolazi partner koji krade pokrivač. Sa oko 20 odsto sledi partner koji nemirno spava i vrti se u snu, kao i partner koji u toku noći prebaci nogu ili ruku daleko izvan svog dela kreveta.

Partner koji ujutru ne namešta krevet i ne drži spavaću sobu u redu, posebno je iritantan za 15 odsto ispitanika, dok je onaj koji razbacuje prljav veš i ne odnosi ga tamo gde mu je mesto nepodnošljiv za čak 23 odsto ispitanika.

Istraživanje je, međutim, pokazalo da svaki peti Britanac ležanje u čistu posteljinu smatra važnim životnim zadovoljstvom, a ipak da isto toliki broj njih gotovo nikada ne pere ćebad i jorgane. I bez britanskog istraživanja može se uočiti da smo, možda, zahvaćeni brzim ritmom života, zaboravili na draži pažljivog uređenja bračne postelje i na male, ali važne rituale u vezi sa snom.

Navike u vezi sa spavaćom sobom vruća su tema i katalizator za stotine svađa

krevet i cebe

Čak i ako bračna postelja danas ne može da izravna sve nesuglasice nastale u toku dana, ona može bolje da nas pripremi za ono što nas čeka ujutru. Direktor Stiv Rid podseća da je čak 75 odsto Britanaca izjavilo da ih lepo uređena spavaća soba smiruje i usrećuje. A ako bolje spavamo, ujutru ćemo donositi bolje odluke, mislićemo pozitivno i miroljubivo.