Portret Mileve Marić

Nobelova nagrada za Milevu Marić

Zahtevajući ravnopravnost devojaka u nauci, mlade žene širom sveta pokrenule su kampanju da se Milevi Marić dodeli ovo priznanje, a najveći prodor napravile su fotografijama na kojima plaze jezik onako kako je to Ajnštajn uradio

Nedavno sam pisao o kreativnosti i godinama i pri kraju se osvrnuo i na neverovatan uspeh Ajnštajna koga bih, da mogu, pitao – kako je na njegovu neverovatnu aktivnost uticala Mileva Marić Ajnštajn, i zašto nije osetila bar delić slave proistekle iz zajedničkog rada.

Čini mi se da mi je oduvek smetalo to što je Milevina genijalnost zanemarena. A onda se desilo nešto što je moralo odavno da se dogodi, pokrenuta je kampanja u odbranu rodne ravnopravnosti i prepoznavanja žena u nauci i tehnologiji.

Grupa devojaka pokrenula je kampanju pod nazivom #nobelformileva koristeći ilustracije i video sa ciljem da nateraju Nobelovu fondaciju da prepozna rad Mileve Marić.

Snimile su inspirativan film o Milevi, zahtevajući ravnopravnost devojaka u nauci.

Prema raznim izvorima, čuveni profesor fizike Hajnrih Fridrih Veber pozvao je Milevu da radi s njim na projektu, pošto je odbio Alberta

Ali čini se da su najveći prodor napravile fotografijama na kojima plaze jezik onako kako je to Ajnštajn uradio na svojoj čuvenoj fotografiji.

Naravno, socijalni mediji su tome znatno doprineli, pa sada na Instagramu ima stotine slika devojaka sa isplaženim jezikom koje traže pravdu za Milevu.

Socijane mreže su naročito doprinele kampanji, pa sada na Instagramu ima stotine slika devojaka sa isplaženim jezikom koje traže pravdu za Milevu

Sve to je pokrenulo umetnike iz celog sveta. Tako je Kamila Siren iz Brazila, u glavnom gradu Braziliji uradila veliki mural sa Milevom Marić koja se plazi, dok su studenti sa Federalnog univerziteta Sveta Katarina (Universidade Federal de Santa Catarina) iz Florijanopolisa napravili 3D skulpturu.

Prema raznim izvorima, čuveni profesor fizike Hajnrih Fridrih Veber pozvao je Milevu da radi s njim na projektu, pošto je odbio Alberta. To su potvrdila i pisma koje je mnogo godina kasnije izneo na svetlo dana njihov sin.

Indirektno to potvrđuju i Albertove reči, koje bi možda mogle da pomognu Nobelovom komitetu, kao neka vrsta priznanja koliko mu je Mileva značila i svakako pomogla: „Koliko sam srećan što sam pronašao u tebi osobu jednaku sebi, jednako jaku i nezavisnu kao što sam ja”, ili još bolje: „Potrebna mi je moja supruga da mi reši sve matematičke zadatke.”

Bilo kako bilo, nije lako objasniti zašto mi stojimo po strani, ili nismo aktivni bar koliko i Brazilke, ali u svakom slučaju treba podržati akciju i ponoviti sve dole navedene tagove, jer je to prilika da se izborimo za Milevu i možda prvi put u istoriji promenimo davno donetu odluku Nobelovog komiteta.

nobelformileva

#WomenInHistory #WomensHistoryMonth #InternationalWomensDay #InspiringGirls #InspiringWomen #NiñasSinLímites #EmpowerEachOther #Equality #GenderEquality #GenerationEquality #GirlEmpowerment #EqualityMatters #EmpowerGirls #EducateGirls #WomenInSTEM #WomenInScience #STEMGirls #GirlsInSTEM #Science #ScienceEducation #STEMEducation #Steminist #Scientist #GiveGirlsRoleModels #Art