Olivija Kolman

Neodoljiva Olivija Kolman, oskarovka koja strepi od gubitka posla

Dobila je Zlatni globus za ulogu u Noćnom menadžeru, Emi nagradu za maestralnu ulogu Elizabete u Kruni i Oskara za ulogu kraljice Ane u Miljenici. Na ceremoniji dodele Oskara izvinila se nominovanoj Glen Klous

Britanska glumica Olivija Kolman, koja je očarala milionsku publiku kao kraljica Elizabeta II u čak dve sezone Netfliksove serije Kruna, pravi je dokaz kako neostvareni snovi roditelja utiču na živote njihove dece.

Olivija je rođena 1974. u Noriču, gradu od oko sto hiljada stanovnika. Otac joj je bio geodeta, a majka medicinska sestra, koja je u mladosti igrala balet, ali je u jednom trenutku odustala od svog sna. Olivija u školi nije bila naročit đak, ali je sa 16 godina dobila ulogu u školskoj predstavi. „Bio je to prvi put da sam osetila da sam u nečemu dobra. Zavolela sam to”, kaže Olivija.

Majka joj je rekla: „U redu je da sebi daš jednu godinu i vidiš hoćeš li uspeti kao glumica”. Olivija je odgovorila: „Ne, mama, daću sebi 10 godina”

Olivija Kolman i Ed Sinkler
Tinseltown © / Shutterstock.com

Daću sebi deset godina

Međutim, nije imala dovoljno dobar uspeh da bi dobila stipendiju za akademiju, a porodica nije mogla da snosi takav trošak. Zato je upisala učiteljski koledž na Kembridžu. Odmah je otišla na audiciju za univerzitetsko amatersko pozorište Futlajts, gde je upoznala mnoge ljude sa kojima će kasnije sarađivati. Ipak, posle godinu dana odlučila je da neće odustati od svog sna, kao što je uradila njena majka, pa je otišla u Bristol, gde su je primili na umetničku školu Old Vic. Tada joj je majka rekla: „U redu je da sebi daš jednu godinu i vidiš hoćeš li uspeti kao glumica.” Olivija je odgovorila: „Ne, mama, daću sebi 10 godina.”

Diplomirala je 1999. i odmah krenula na audicije i kastinge, jer od nečega je trebalo živeti. U međuvremenu je radila svakakve poslove, pa i kao čistačica. Te trnovite početke delila je sa Edom Sinklerom, sa kojim je bila u vezi još od 1993. Ed je napustio studije prava jer je hteo da bude glumac i pisac. Sećajući se tih početaka, Olivija kaže: „Bilo je dana kad smo delili jedan kuvani krompir.”

Sve troje dece rođeno je u avgustu, a u tom mesecu su se Ed i Olivija venčali, pa je to njen „porodični mesec”


Tinseltown © / Shutterstock.com

Ljubav na prvi pogled

Olivija je za Telegraf ispričala da su se upoznali na probi komada Maniri za stolom. „Kad je ušao u prostoriju pomislila sam – to je on! Zamislite! A da me on nije hteo, verovatno bih već za nedelju dana za nekog drugog pomislila isto.” Danas za Eda kaže i da je on njen najbolji prijatelj. „Sreli smo se kad nismo imali ništa i voleli smo se. Bilo nam je dobro tako. Imali smo po 20 godina i želeli da budemo glumci; za mene je to bilo kao grom iz vedra neba.”

Svoju prvu televizijsku ulogu Olivija je dobila 2000, a već 2001. udala se za Eda, sa kojim je i danas u braku. Imaju troje dece. Sva su rođena u avgustu, a u tom mesecu su se Ed i Olivija venčali, pa je to njen „porodični mesec”.

Sa tipičnim britanskim humorom, Olivija kaže: „Da nisam imala decu, bila bih mnogo poročnija. Volim da popijem alkohol. Borim se sa pušenjem. Mnogo psujem. Pokušavam to da zauzdam, ali i dalje mislim da je psovka dobar začin govoru.”

Da nisam imala decu, bila bih mnogo poročnija


Featureflash Photo Agency © / Shutterstock.com

Oskar za kraljicu Anu

Njena karijera počela je ulogama u TV sitkomima, da bi za ulogu u mini-seriji Noćni menadžer osvojila Zlatni globus. Prvu ulogu na filmu (igrala je nudistkinju) dobila je 2006. i za tu ulogu kaže da joj je najgore iskustvo u životu. Film se zove Konfete (Confetti). Stvari su se preokrenule kad je 2011. dobila ulogu u filmu Čelična ledi, u kojem je glavnu ulogu (Margaret Tačer) igrla Meril Strip. Od tada, Meril Strip svuda govori da je „obožavateljka Olivije Kolman”.

Svoju prvu kraljicu Olivija je odigrala u filmu Miljenica iz 2018. Igrala je kraljicu Anu, za koju kaže: „Ona ima svaku božju emociju svakih pet minuta. To je san svakog glumca. Ona je razmažena, tužna, osetljiva i surova.” Olivija je ulogu odigrala tako da je za nju nominovana za Oskara.

Meril Strip svuda govori da je „obožavateljka Olivije Kolman”

Bila je to njena prva nominacija i Olivija je to smatrala već dovoljnim priznanjem. Bila je potpuno zbunjena kad je pročitano da je Oskara i osvojila. Statuetu joj je predala Franses Makdormand, a baš na nju se Olivija pozvala kad je dve godine ranije ubeđivala rediteljku Suzan Bir da joj poveri ulogu u Noćnom menadžeru, iako je bila u poodmakloj trudnoći sa trećim detetom. Tada je Olivija podsetila Suzan da je Makdormand bila trudna kad je snimala čuveni film Fargo.

Strah od nezaposlenosti

Sa govornice svečane dodele Oskara, Olivija se izvinila jednoj od pet nominovanih glumica, Glen Klous (koja je osam puta bila nominovana za Oskara, ali ga nikad nije osvojila) i nazvala je svojim idolom.

Poznavaoci horoskopa uočili su da su na dodeli Oskara te, 2019. godine, i Olivija i glumac Kristijan Bejl, koji je takođe bio nominovan, rođeni 30. januara 1974. O tome da Olivija dobije Oskara, a Kristijan ne, izgleda, odlučio je podznak.

Kad je izabrana da glumi Elizabetu u Kruni, ona je već imala iskustvo sa vladajućom porodicom, jer je igrala Elizabetinu majku u ostvarenju iz 2012. Hajd Park na Hadsonu. O ulozi u Kruni Olivija je rekla da joj je najteža do sada jer „mi ne znamo kakva je kraljica iza zatvorenih vrata”. Ipak, za ono što je uradila dobila je nagradu Emi. Iako joj je drago što je završila rad na tom projektu, ona i danas kaže „bio je divan osećaj biti zaposlen dve godine, jer ja i dalje strahujem da ću biti bez posla”.