Otac deznfikuje ruke sinu

Neki novi… očevi

Ne bih volela da se ovo shvati kao oda očevima, na štetu majki. Ne, samo da se prisetimo njihove vrlo važne uloge u životima njihove dece

Kad god neko tako (videti naslov) započne rečenicu, setim se Balaševićeve pesme Neki novi klinci. Ondašnji klinci izrasli su u očeve i jesu zaista, na neki način, novi, savremeni, ne klinci nego očevi. Ne bih volela da se ovo shvati kao oda očevima, na štetu majki. Ne, samo da se prisetimo njihove vrlo važne uloge u životima njihove dece.

Razlika u odnosu na prošlost je zapravo u tome što su i majka i otac sada, na neki način, novi

Sada je moguće videti donedavno ne baš uobičajenu scenu. Očevi sa decom na rukama, na ramenima, drže ih za ruku, šetaju nasmejano, šapuću nešto svojoj deci dok majke guraju kolica gledajući radoznalo što u izloge, što u druge prolaznike. Doskora je bilo obrnuto, tj. majke su gurale decu u kolicima, a očevi gledali radoznalo u… O čemu se, sad, tu zapravo radi?

Značaj oca je vrlo bitan još i pre začeća. Čudite se?

Ne znam da li ste primetili, ali mnoge devojke nekako ispod trepavica motre na takve očeve. Od jedne sam čula da deluju nekako više sexy. Očevi tih devojaka, manje-više, nisu bili takvi. Stereotip o tim očevima, koji su bili i topli i zaštitnički prema svojoj deci, je da ih odlikuje strogost u vaspitanju. Nekada su delovali kao da nisu umeli da dele onaj drugi, negujući deo roditeljstva. Nisu tako učeni, socijalni pritisak nije bio onakav kakav je danas, teret i odgovornost bili su na majkama, a majke su tada imale striktno radno vreme.

Nove, savremene majke, rade nekada i po dvanaest sati. Uz to nalaze vremena za drugarice, fitnes, večeru s mužem. Cena je, naravno, previsoka. Ali novi očevi takođe rade tih dvanaest sati, odu u kupovinu, odvezu decu u školu ili vrtić, odu na basket i pivo. Razlika u odnosu na prošlost je zapravo u tome što su oboje sada, na neki način, novi.

Ti novi očevi sada odlaze i na porođaj svojih partnerki. Magičnost trenutka rađanja novog života postaje zajednički

O majkama pišu svi, o očevima mnogo ređe. Čak su se i psihološke teorije donedavno ogrešivale o njih. Značaj oca je vrlo bitan još i pre začeća. Čudite se? Od kvaliteta odnosa između partnera zavisi i kakav će odnos mama u nastajanju imati pre svega prema trudnoći, a potom i prema bebi.

Od očeve istinske pomoći i empatije zavisi i kvalitet trudnoće, zadovoljstvo majke, iščekivanje porođaja. Ti novi očevi sada odlaze i na porođaj svojih partnerki. Magičnost trenutka rađanja novog života postaje zajednički. Pa onda sve ostalo redom. Tu su za noćne podoje, menjanje pelena, odmenu majke kada ode do frizera ili na girls’ night, a da ne traže ništa zauzvrat.

Da li vam to liči na bajku? Ne. Mnoge majke će vam potvrditi da su očevi njihove dece drugačiji od njihovih, inače sjajnih, očeva. Kasnije, očevi uče decu nekim socijalnim veštinama, uče ih da voze bicikl, plivaju, šutiraju loptu, ali i da očešljaju lutku. Znaju šta deca vole i imaju empatiju za njihova osećanja.

Da ne bude nesporazuma, nisu to novokomponovani očevi, nego očevi novog doba

Novi očevi odlaze i na roditeljske sastanke. Koliko puta ranije je to bilo izvodljivo? Verovatno se sećate kako su mame išle na te sastanke, sem kada je dete pravilo problem pa je otac išao kao kaznena ekspedicija. Sada idu jer ih to interesuje i jer aktivno učestvuju u celokupnom životu dece.

Tu se spisak njihovog učešće ne završava. Aktivni su i u doba puberteta, adolescencije, podstiču svoju decu, daju primer ponašanjem, a ne držanjem predavanja o tome šta bi trebalo. Možda je to i najveća razlika u poimanju očinstva ovih novih očeva. Da ne bude nesporazuma, nisu to novokomponovani očevi, nego očevi novog doba.

Među nama ima i očeva koji žive sami sa svojom decom. Razlozi su brojni, često komplikovani. Ali o tome neki drugi put.

Možda se ne slažete sa mnom, ali je mnogo bitnije da ti novi očevi podignu zajedno s majkama nove generacije majki i očeva koje će biti odlučne, originalne, empatične, tople i spremne da pomognu razvoj sledeće generacije i da se uz svoju decu i dalje razvijaju.