Negujte četke kao svoju kosu

Pošto se na četkama skupljaju šminka, ćelije naše kože i bakterije, trebalo bi ih oprati posle svake upotrebe

Ne tako davno, u našim parfimerijama bila je veoma mala ponuda četkica i pribora za šminkanje. Mogle smo da nađemo poneku veliku četku, aone manje–retko. Možda je to razlog što i dan-danas, u neseserima žena koje savetujem, nailazim na veliku količinu velikih četki, a male, precizne, kao da nisu baš ušle u našu upotrebu. A za preciznije nanose bitnije su nam baš te manje četkice. Kad se jednom naviknete na svoje četke, nećete više moći bez njih.

Četkice i aplikatori koje dobijemo uz kupljenu šminku premali su da lepo legnu u ruku. Skoro da je nemoguće kontrolisati pokrete sa tako kratkim drškama.

U neseserima se često nalaze velike četke, a bitnije su one manje za preciznije nanošenje šminke

Nisu skupe, a dugo traju

Šta bi trebalo da znamo prilikom kupovine? Veličina četke trebalo bi da bude slična površini na koju tom četkom nanosimo šminku. Četke kojima stavljamo tanke nanose na veće površine (npr. puder, rumenilo)trebalo bi da budu mekše i rastresitije dlake, a četkice kojima nanosimo intenzivan sloj boje (npr. tuš, ruž) trebalo bi da imaju sabijenu, kraću i manje savitljivu dlaku.

Dovoljna vam je jedna velika puder četka, čak i ta više za skidanje viška i razmazivanje pudera ili rumenila, možda bronzera. Vrlo često, a naročito nakon pojavljivanja bora, ne nanosimo debeli sloj pudera na celo lice, tako da nam je dovoljna i manja četka za puder, jer bi trebalo ciljano da ga nanosimo samo na određene delove lica.

Veličina četke treba da bude slična veličini površine na koju šminku  nanosimo

Potrebna nam je četka za rumenilo u dve različite veličine, za nanošenje senki. Ako izvlačimo ajlajner, u gelu ili suvi, potrebna nam je i odlična tanka četkica, i još dve slične veličine za korektor i usta.

Dobre četke ne moraju da budu preskupe, one dugo traju uz pravilno održavanje, a razlika u aplikaciji šminke je ogromna. Nema potrebe da odmah kupite čitav set, kupujte po jednu kako vam finansije dopuštaju.

Prirodna ili sintetička vlakna

Čuvajte svoje četke, uvek rukujte s njima tako da im se ne lomi dlaka. Zgodno je da imaju svoj džep na neseseru, ili da imate odvojenu torbicu samo za njih.

Nakon pojave bora ne nanosimo debeli sloj pudera na celo lice, tako da nam je dovoljna i manja četka

Prilikom korišćenja na četkama se osim šminke skupljaju i ćelije i bakterije sa naše kože, pa ih je posle svake upotrebe potrebno oprati. Za brzo pranje možete koristiti neko od kupovnih sredstava za pranje četki ili medicinski benzin. Dlaku nakratko zaronite u čašu sa malo benzina i obrišite ubrusom,uvek u pravcu dlake. Poređajte četke na peškir ili ubrus i ostavite da se potpuno osuše. Imajte na umu da se gljivice razmnožavaju i preživljavaju u vlažnoj okolini. Tretirajte četke kao vlastitu kosu. Za vikend, kad imate vremena, operite ih šamponom i nanesite regenerator ako su od prirodne dlake. Sušite ih horizontalno, na dobro upijajućoj podlozi. Uvek pazite da drške ostanu suve. Ako se napije vode, lak sa drvenih drški će popucati i pokvariti izgled četkica.

Za dezinfekciju, isprskajte dlaku alkoholom, paostavitečetke da se prosuše. Alkohol ubija većinu virusa i bakterija. Ne morate da dezinfikujete četke svakodnevno, osim ako nemate neki dermatološki problem. Za prevenciju je dovoljno jednom nedeljno. Takva procedura trebalo bi da bude dovoljna ako četkice koristite samo vi. Četke mogu da se sterilišu i u suvom sterilizatoru.

Kad imate vremena, četke od prirodne dlake operite šamponom i nanesite regenerator

Četke se prave od životinjske dlake i sintetičkih vlakana. Savremena obrada sintetike je fascinantna, pa čak i ako niste veganke,prvo pogledajte baš četke od sintetičkih vlakana.