Fren Dreser

Najpoznatija TV dadilja Fren Drešer konačno singl

Kad žena ostane singl u izvesnim godinama, mora da raščisti prostor, da bi nešto novo moglo da dođe, kaže lepa žena sa smešnim glasom, zvezda jednog od najgledanijih sitkoma svih vremena

Kad ste singl u nekim godinama, predstavite se autentično, budite ono što jeste i, ako nađete nekoga kome se to sviđa, prepustite se, a ako mu se ne sviđa, ne menjajte se, idite dalje, kaže Fren Drešer (63), lepa žena sa smešnim glasom i njujorškim akcentom, koja je svetsku slavu stekla naslovnom ulogom u seriji Dadilja, koju smo i mi pratili.

Opisujući svoj singl život poslednjih godina, Fren kaže da drži po jednu praznu pregradu u kupatilu i u garderoberu: „To vam je po feng šuiju, drage dame, morate da manifestujete da u vašem životu ima prostora za nešto novo, morate da raščistite prostor da bi nešto novo moglo da vam se dogodi.”

Ali dok se ne pojavi neka dovoljno značajna osoba, Fren se dva puta mesečno viđa sa čovekom koga zove „prijatelj sa povlasticama”. Oboje osećaju erotsku privlačnost, ali ništa više od toga.

Na pitanje da li je dva puta mesečno dovoljno, Fren odgovara da s tim čovekom ne vidi budućnost, pa ne dozvoljava da ta veza zaposedne previše veliki deo vremena, jer zna da bi to dovelo do zamagljivanja stvari i, naravno, problema.

Osim u Americi, Dadilja je prikazivana u još 80 zemalja, a kao gosti su se pojavljivale brojne zvezde, među kojima Elton Džon i Liz Tejlor

lev radin © / Shutterstock.com

Dva različita muža

Ona dobro zna kako izgledaju problemi. Kad opisuje svoj drugi brak, okončan 2016, Fren kaže: „Prva godina je bila ekstaza, druga agonija i ekstaza, treća samo agonija.” Taj drugi muž je Šiva Ajadurai, indijski vunderkind sa četiri doktorata na prestižnim američkim univerzitetima.

Kontroverzni genijalac dugo je vodio (i izgubio) borbu da dokaže kako je on prvi napisao program za imejl, a na početku pandemije pridružio se Trampovoj kampanji da lokdaun nije potreban i da se kovid leči samo vitaminom C.

Fren s njim nema nikakav kontakt od razlaza, ali je zato sada ponovo veliki prijatelj sa svojim prvim mužem i saradnikom Piterom Markom Džejkobsonom. „On zadovoljava veliki deo mojih emotivnih potreba”, kaže ona. „Ona je moja srodna duša”, tvrdi on.

Prošle godine su ponovo radili zajedno, pripremajući adaptaciju Dadilje za brodvejski mjuzikl i bilo je uzbudljivo kao u vreme kad su, takođe zajedno, radili seriju Dadilja.

Zajedno od 15. godine

Zapravo, Fren i Piter išli su u istu srednju školu i zajedno su od njene 15. godine, pa su se zajedno probijali i u svetu šou-biznisa. Frenina prva mala uloga na filmu bila je jedan ples sa Džonom Travoltom i jedna rečenica u filmu Groznica subotnje večeri.

A onda je došla serija Dadilja, koja je postala jedan od najuspešnijih sitkoma svih vremena. Osim u Americi, prikazivana je u još 80 zemalja, a kao gosti su se pojavljivale brojne zvezde, među kojima Elton Džon i Liz Tejlor.

Dok se ne pojavi neka dovoljno značajna osoba, Fren se dva puta mesečno viđa sa čovekom koga zove „prijatelj sa povlasticama”

Sve je počelo tako što je prijateljica pozvala Fren da provede neko vreme u njenoj kući u Francuskoj. U avionu je pored nje sedeo direktor TV mreže CBS, s kojim je tokom dugog leta razgovarala, a on joj na kraju rekao: „Ako ti i Piter imate neku ideju, javite se u moju kancelariju kad se vratiš.”

Rekla je da će se javiti, mada u tom trenutku nije imala nikakvu ideju. Iz Francuske, Fren je na par dana otišla u London, ali kako je njena prijateljica Tvigi imala posla, zadužila je svoju 12-godišnju ćerku da Fren provede po gradu.

Devojčici je to bilo dosadno, pa se stalno žalila da je žuljaju cipele, a Fren, koja nema dece, ali ima smisla za humor, rešavala je te probleme upravo na onaj način koji će proslaviti lik dadilje troje dece u kući zgodnog i uspešnog udovca. Ideja se dopala direktoru CBS-a, a osvojila je i publiku.

Iskustvo nasilja i oporavak

Međutim, u vreme prikazivanja druge sezone serije, desilo se ono što je iz korena promenilo život bračnog para. Dok su u svom stanu večerali s prijateljicom, upali su nasilnici, maltretirali su Pitera, a žene silovali.

Fren je trebalo deset godina da se od toga oporavi. Put oporavka opisala je u autobiografskoj knjizi, ali to je uradila tek kad je postala poznata. „Htela sam da drugima koji su imali iskustvo nasilja pokažem put od te nulte tačke u kojoj sam bila u tom strašnom trenutku. Posle toga više nećemo biti isti, ali je najbolje da svoj bol pretvorimo u svrhu.”

Piterov oporavak išao je teško, morao je na terapiju tokom koje je došao do svoje prave seksualne orijentacije, da je gej. To je, naravno, dovelo do razvoda. „On je bio jedini muškarac s kojim sam bila od svoje 15. godine”, seća se Fren, „Previše me je kontrolisao, ali sada znam da je kontrolisao mene, jer je tako oštro kontrolisao i sebe.” Bilo je suviše bolno i oni su prekinuli kontakt.

Kad objašnjava zašto neće biti nastavka Dadilje, Fren kaže: „Onda bi serija trebalo da se zove bakica, a ne dadilja”

Tinseltown © / Shutterstock.com

Deset godina posle silovanja, dijagnostikovan joj je ginekološki rak. Ona smatra da je uzrok bol koji je potiskivala. Kad je Piter od producenta čuo da će Fren toga dana biti operisana, počeo je da plače.

Rekao je menadžeru da Fren može da računa na njega šta god da joj treba, ali da će, ako ona tako želi, ostati po strani, jer je znao da je u to vreme bila u vezi. Operacija je uspela, a Fren i Piter su postali prijatelji. Ona kaže da i oko najtamnijeg oblaka postoji srebrni obrub.

Bolest potiče od onoga čemu se izlažemo

Da bi dobila pravu dijagnozu, Fren je trebalo tri godine i osam doktora, pa je o celom tom iskustvu napisala knjigu pod naslovom Cancer Schmancer (To znači: kancer nije moj šef, kaže Fren). Na promocijama knjige Fren je videla koliko je ljudima potrebna motivacija u sličnim situacijama, pa je osnovala humanitarnu organizaciju sa istim imenom.

Kad je pročitala predviđanja naučnika da će očekivani životni vek današnjih mladih generacija biti kraći nego njihovih roditelja, što je prvi put u istoriji čovečanstva, ona je rešila da proširi aktivnosti svoje organizacije i na prevenciju. „Devedeset odsto onog što iskusimo kao bolest potiče od onoga čemu se izlažemo, a najviše otrova je upravo u našim domovima”, kaže Fren.

Da bi edukovala mlade, napravila je spot sa decom i tinejdžerima kako bi te generacije motivisala da pažljivo čitaju etikete. „Važno je da imaju svest o tome šta kupuju, a šta ne kupuju, zato što je to način da glasaju za nešto ili protestuju protiv nečega. Želim da postanu savesni potrošači, da ne ostanu nesvesni kupci. Ne želim da se strašno predviđanje ostvari.”

Da bi edukovala mlade, napravila je spot sa decom i tinejdžerima kako bi te generacije motivisala da pažljivo čitaju etikete

Kad objašnjava zašto neće biti nastavka Dadilje, iako ona i Piter ponovo rade zajedno, Fren kaže: „Onda bi serija trebalo da se zove bakica, a ne dadilja.”

Međutim, Fren se raduje što je tokom pandemije emitovana prva sezona serije Prezaduženi (Indebted) koja govori o bračnom paru bebi-bumera, koji su veseli, duhoviti i vole se, ali su prilično nezreli i ne znaju s parama, pa im zbog dugova uzimaju kuću i oni moraju da se odsele kod svog sina koji ima ženu i malo dete. „Imam prijatelje u takvoj situaciji”, kaže Fren. „To je duh vremena.”