Devojka se kupa u jezeru.

Najlepša jezera u Srbiji koja morate da posetite

Leto je zvanično počelo, ali kao da smo nagli skok temperature dočekali poprilično nespremni, jer jedino za šta smo svi u svakom trenutku spremni su – plaže i more. Međutim, u iščekivanju „plave ljubavi”, plaže i more možemo zameniti onim što imamo u svojoj okolini.

Priroda Srbije, naširoko poznata, bogata je, između ostalog, i jezerima, prirodnim i veštačkim, koja su nezaobilazna stanica u turističkoj ponudi. Odlično su mesto za beg od gužve, vrućine, saobraćaja… svega čega svakodnevno imamo previše.

Donosimo vam listu na kojoj je deset jezera koja možete da posetite kako biste se osvežili, prošetali ili sa društvom otišli na jednodnevni izlet.

Đerdapsko jezero

Đerdapsko jezero je veštačko akumulaciono jezero na Dunavu, na samoj granici sa Rumunijom. Nastalo je 1972. godine, kada su Rumunija i Jugoslavija izgradile hidrocentralu Đerdap I. Jezero leži u Đerdapskoj klisuri, a na obalama jezera se nalazi Nacionalni park Đerdap.

Najveće je jezero u Srbiji, dugačko preko 100 kilometara, a najveća dubina je oko 100 metara. Površina iznosi 253 kvadratna kilometra, od čega se 163 nalazi na teritoriji Republike Srbije.

Raspolaže izuzetno velikim prirodnim bogatstvima i mnogim kulturno-istorijskim spomenicima. Najinteresantniji deo jezera je Đerdapska klisura, čiji se pejzaž menja na malim rastojanjima.

Golubačka tvrđava je prava turistička atrakcija, koja je 2019. godine renovirana i ponovo otvorena za turiste, dok mesto na kom se nalazi označava i početak Nacionalnog parka Đerdap.

Jezero Perućac

Zapadna Srbija bogata je šumovitim predelima, a krase je i neka od najlepših jezera Srbije. Na toj listi je neizostavan Perućac, koji je smešten nadomak Bajine Bašte. Fotografije ovog bajkovitog predela svedoče o predivnoj prirodi i turističkom potencijalu koji ima.

Ovo jezero se nalazi u području Nacionalnog parka Tara, veštačkog je porekla i ujedno predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Republike Srpske.

Jezero Perućac.

Na sajtovima za rezervisanje smeštaja možete pronaći i kućicu na jezeru za odmor, u jezeru se možete i okupati, pecati, voziti se brodom, iznajmiti kanu ili pedalinu, a za avanturiste tu je i opcija spuštanja čamcima ili SUP daskama niz Drinu.

Zlatarsko jezero

Čuveno Zlatarsko jezero, veštačko i treće po veličini u Srbiji, ušuškano je između Zlatara i Murtenice, u dolini Uvca i definitivno je jedno od najlepših.

Nastalo je tako što je reka Uvac pregrađena branom kod Kokinog Broda, pa se ovo jezero često naziva po ovoj varošici. U letnjim mesecima je omiljeno izletište mladih iz okolnih mesta, koji spas od vrućine pronalaze upravo na pontonskoj plaži.

Možete se voziti i čamcem i uživati u bajkovitoj prirodi koja se savršeno uklapa sa zelenkastoplavom površinom jezera.

Uvačko jezero

Sve atraktivnije Uvačko jezero (Sjeničko jezero) mami mnoge turiste, kako inostrane, tako i one domaće. Veštačko jezero je dugo 27 km, vijuga meandrima kojima je pre njegovog nastanka proticala reka Uvac i prvo je u nizu jezera koja su izgrađena na toj reci za potrebe poizvodnje električne energije.

Meandri Uvca.

Na obalama ovog jezera nalazi se najveće stanište beloglavog supa na Balkanu. Nekoliko vidikovaca koji su sagrađeni na obalama kanjona Uvca, među kojima je najpoznatiji vidikovac Molitva, omiljeni su turistima, kao mesta za odmor i uživanje u božanstvenom pogledu.

Zavojsko jezero

Udаljeno svegа 17 km od Pirotа, Zavojsko jezero predstаvljа nаjposećenije mesto zа odmor, koje kаrаkterišu lepotа prizorа, nekoliko izletištа i mestа zа kаmpovаnje. Ovo je takođe jedno od veštačkih jezera, sa pogledom na planine Midžor i Babin zub.

Voda je čista i prozirna, a osim ribolova, možete se baviti i sportovima na vodi. Nаjlepša mesta zа kupаnje su delovi kod nekаdаšnjeg selа Mаlа Lukаnjа, kamp plaža Buljarice, lokalitet kod Belskog mosta, kamp mesto Padinje, Skrivena…

Kod Male Lukanje i Zavoja postoje vikendice, a prilazi jezeru i plažama su delimično uređeni. Tokom leta se može primetiti dosta kamp prikolica i šatora, a ukoliko želite aktivan odmor možete se baviti ribolovom, skijanjem na vodi, ronjenjem, splavarenjem…

Vlasinsko jezero

Najveći biser jugoistočne Srbije je Vlasinsko jezero; to je akumulaciono i drugo po veličini jezero u Srbiji.

Boja vode varira od sivoplave pored obale do tamnoplave na sredini. Ima dva nepokretna ostrva – Stratoriju i Dugi del, a poznato je i po plutajućim (tresetnim) ostrvima koja su nastala od podvodnog biljnog sveta izraslog na tresetu, a koja su s vremenom promenila svoj položaj.

Vlasinsko jezero.

Pored velikog broja riba, Vlasinsko jezero i njegovu okolinu nastanjuje i veliki broj retkih vrsta ptica, kao što su siva čaplja i ćubasta plovka. Od životinja, najzanimljivije je prisustvo tekunice. U okolini možete da posetite značajne kulturne spomenike: manastir u Palji, Crkvu Svetog Nikole u Crnoj Travi, Kulu u Klisuri i Crkvu Svetog apostola Petra u Ruplju.

Ovde možete da uživate u nestvarnoj prirodi, kupate se, pecate ili kampujete.

Bovansko jezero

Kod mesta Bovan, između Sokobanje i Aleksinca, nalazi se veštačko Bovansko jezero. Jedno je od omiljenih izletišta i letovališta stanovnika Niša, Aleksinca i Sokobanje, a veoma je popularno zbog svojih turističkih potencijala.

Ima više uređenih plaža za kupače, a voda je vrlo prijatna za kupanje. Pogodno je za veslanje, jedrenje, vožnju pedalina, a odgovarajuću opremu za uživanje na vodi moguće je iznajmiti. U aprilu i septembru održava se jedriličarska regata „Bovan”.

Bovansko jezero.

Bovansko jezero je idealno mesto za opuštanje, zabavu i odmor – zavisi zbog čega tamo idete.

Srebrno jezero

Srebrno jezero predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji. Tokom letnjih meseci je najveća ponuda raznih atrakcija za turiste, plaže su uređene, sa mnoštvom kafića, a obezbeđeni su i sadržaji za decu.

U blizini je otvoren prostor i za letnji kamp, nadomak vode, dok su na vodi dostupni razni sportovi. Okolina Srebrnog jezera bogata je i prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim spomenicima, kao što su Ramska tvrđava, Viminacijum, manastiri Nimnik i Tumane, Lepenski vir, Rajkova pećina…

Belocrkvanska jezera

Čak sedam jezera, sva veštačka, čine Belocrkvanska jezera koja se naslanjaju na područje Bele Crkve i definitivno upotpunjuju ponudu Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara. Zbog njih je grad na jugoistoku Banata dobio naziv vojvođanska Venecija.

Najpopularnija i urbanizovana jezera su Gradsko, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Ostala nisu urbanizovana i predstavljaju raj za ronioce i strastvene pecaroše, koji su u najvećem broju i posetioci ovih jezera.

Gradsko jezero se prostire duž leve strane puta za Kovin, uz zapadni obod Bele Crkve, dok se Vračevgajsko jezero nalazi na udaljenosti od 200 metara od Gradskog jezera, uz desnu stranu regionalnog puta Bela Crkva – Kovin.

Palićko jezero

Biser Vojvodine nalazi se na krajnjem severu Srbije, na samo 8 km od Subotice. Najveće je jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem i njegova prosečna dubina je od 2 do 3,5 m.

Kupanje na Palićkom jezeru, nažalost, nije dozvoljeno zbog zagađenosti. Ipak, to ne treba da bude prepreka za posetu Paliću, jer možete imati veoma kvalitetan i ispunjen aktivan odmor. Obala je veoma privlačna zbog svojih peščanih sprudova, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje.

Jezero Palić.

Preporučujemo da se na listi za posetu nađu obilazak rezervata prirode, vodotoranj, Ludaško jezero, Pačir banja, Zoo-vrt Palić, pešačke ture, foto-safari…