uvac - srbija

Devojačko veče na Uvcu sa rendžerom

Poslednjih meseci ovaj prirodni rezervat izbio je u sam vrh turističke ponude. Najuzbudljiviji način da se upozna je vožnjom čamcem, u pratnji harizmatičnog vodiča Mesuda Rebronje, popularnog Meska

Teško je nabrojati koliko puta je Specijalni rezervat prirode Uvac pomenut u godini pandemije. Verovatno je izbio u sam vrh turističkih mesta u Srbiji, ako ne i na samo prvo mesto. Ne zna se da li je više poznat kao kraljevstvo beloglavog supa, kao nacionalni park ili čudo prirode. Većina ga upoznaje pešačenjem do – sada već opštepoznatih toponima – Molitve, Velikog vrha i Devojačke stene, a čini se da ništa ne može da zameni vožnju čamcem. I tu počinje naša priča, jer čamac sam po sebi ne bi bio atrakcija, da nema vodiča, tačnije rendžera Mesuda Rebronje, popularnog Meska.

Zaštitnik prirode i ljudi


Rendžer Mesud Rebronja Mesko / © Prof. dr Nenad Dikić

Ne zna se da li je ovaj lokalitet poznatiji kao kraljevstvo beloglavog supa, nacionalni park ili čudo prirode

I kao što je Jadav Pajeng, poznatiji kao Forest man (Šumski čovek), na ostrvu Majuli u Indiji napravio čitavu šumu na preko 500 hektara i spasao celo ostrvo od nestajanja, ili kao što su Sebastijan Salgado i njegova supruga Lelia proveli 20 godina presađujući uništenu šumu u Brazilu, tako je rendžer Mesud Rebronja uticao da Uvac postane i ostane rezervat prirode.

Rendžeri su čuvari u nacionalnim parkovima, imaju značku kao policajci i ovlašćeni su da štite rezervat.

Mesko ne samo da je odredio ključna mesta za turiste, upriličio ljudima da uđu i dožive Uvac, nego je kao pravi rendžer postao zaštitnik i živog sveta i stanovnika oko Uvca. I sam dolazak s njim predstavlja atrakciju, jer ne postoji niko ko mu se ne obraduje. To je verovatno kontroverzno samo po sebi za nekoga ko predstavlja red i zakon, jer zna se da kod nas ljudi ne vole baš da drže do zakona.

Uvac duguje deo popularnosti pripovedačkoj veštini popularnog vodiča

© Prof. dr Nenad Dikić

Ali, Mesko je jasan: pravila moraju da se poštuju, međutim, to ne znači da ne možemo da budemo prijatelji. Izgleda da je uspeo da privoli ljude da to prihvate, jer ga pozdravljaju svi, od ugostitelja i ribolovaca do turista.

Pripovedački dar pisca

Naravno, sve to nije važno koliko Meskova izuzetna nadarenost za priču. I sam kaže da bi mogao da napiše hiljadu strana o doživljajima s turistima. Nije bilo lako ni zapamtiti šta se sve ovde događalo, počev od snimanja filma Sivi kamion crvene boje i scene sa velikim brojem beloglavih supova, preko VIP gostiju iz sfera politike i glume, raznih ekskurzija i proslava rođendana. Definitivno, Uvac duguje deo popularnosti Meskovoj pripovedačkoj veštini i vodičkoj sposobnosti.

Od različitih događaja upriličenih na ovom mestu, meni je nekako najintrigantnije devojačko veče. Šta li su radile sve te devojke na čamcu koji klizi Uvcem?

© Prof. dr Nenad Dikić

Razmišljam, da nismo sreli Meska, provozali bismo se meandrima Uvca, ali se verovatno ne bismo kupali, prešavši tanak spoj zemlje između dva meandra. Možda bismo videli u daljini beloglave supove, ali ne bismo naučili ništa o njihovom životu.

Verovatno ne bismo videli druge vrste ptica, a ima preko 180 vrsta, ili prisustvovali vađenju soma kapitalca. Sigurno ne bismo ni razumeli o kakvom se kanjonu radi, okruženom s pet planina, na kojima ima vukova i drugog životinjskog sveta. Čine se podjednako važne i priče o životu naroda, kao i mogućnost da se popnemo na viseći most koji je omogućio da se spoje sela sa obe strane kanjona, ali i da deca idu u školu.

I sam dolazak sa Meskom prestavlja atrakciju, jer ne postoji niko ko mu se ne obraduje

© Prof. dr Nenad Dikić

Podseća sve to na velike nacionalne parkove u kojima sam bio, samo – oni nemaju rendžera kao što je Mesko.

Razumeo sam da je Mesko vozio i jednu poznatu stranu glumicu koja je skoro kod nas snimala film i pitam se da li je moguće da je bio sa Monikom Beluči, a da to ne zna. Bilo je tamo dosta romantičnih priča, zaprošenih devojaka, snimljeno je nekoliko televizijskih emisija, od kojih Mesko spominje 48 sati svadba, ali meni je nekako najintrigantnije bilo devojačko veče. Šta li su radile sve te devojke na čamcu koji klizi Uvcem?

Mesko je uspeo da privoli ljude da prihvate pravila, ali ga svi pozdravljaju, od ugostitelja i ribolovaca do turista

uvac - caplja
© Prof. dr Nenad Dikić

Ko zna, možda će Mesko jednog dana da napiše knjigu, a do tada vam ne preostaje ništa drugo nego da odete na Uvac i, ako imate sreće, da doživite da vaš vodič bude Mesko.