plaza na Dunavu

Prekrasne plaže nisu samo na obali mora

Sinonim za letnji provod najčešće su morske plaže, a sada su posebno aktuelne peščane i šljunkovite plažice pored jezera, reka ili laguna

Kada pomislimo na plažu, uvek nam je pred očima neka peščana uvala ili dugačka obala koju zapljuskuju talasi mora.

Međutim, peščane ili šljunkovite plažice pored jezera, reka ili laguna isto tako mogu biti izuzetno mesto za uživanje u plivanju, pecanju, kajakarenju, šetnji i uopšte rashlađivanju tokom toplih letnjih dana.

Ove plaže su postale posebno popularne zbog novonastale situacije.

Od brazilskih laguna do rečnih plaža Portugala

Čuvene su lagune u Nacionalnom parku Lensois Maranjensis (Lencois Maranhenses), na severoistoku Brazila. To je predeo sa velelepnim dinama od belog peska koji se, naročito u julu i avgustu, kada padne kiša, pretvara u lagune i plaže. Lagune nastaju tako što se voda nakupi u udubljenjima između dina, a u ovoj vodi ponekad čak ima i riba.

Tu su i stenovite obale Havasu vodopada u Arizoni, koji su sami po sebi neverovatna atrakcija, a još kada se tu pronađe i mesto za kupanje, to postaje nezaboravan doživljaj. Iako prelepo, ovo mesto, sa divnim, prozračnim bazenom neverovatne plave boje, relativno je pusto, jer se do njega mora pešačiti 16 kilometara do dna Velikog kanjona. Ovu vodenu rupu puni kiša, te se u njoj može kupati tokom cele godine.

Za Bajkalsko jezero u Sibiru smatra se da je najstarije na svetu. Veoma je duboko i u njemu se nalazi 20 odsto svetskih zaliha slatke vode. Među turistima je popularnija zapadna strana jezera, međutim na istočnoj strani se nalaze divne, mirne plaže, uokvirene borovinom i peščanim dinama.

Bajkalsko jezero, Sibir

Finska je zemlja jezera, a među njima se posebno izdvaja lokalitet Sajma (Saimaa). Leta su kratka i zato ih Finci vrlo intenzivno koriste, odlazeći u predivnu prirodu koju krase jezera oivičena bogatim šumama. Jezero Sajma, sa velikim brojem ostrvaca koja su poređana kao lavirint, posebno je popularno. Po jezerima se voze kajaci, daske, čamci, a i plivanje je pravo uživanje, i to sve do ponoći, jer sunce kasno zalazi.

Smatra se da je Bajkalsko najstarije jezero na svetu, veoma je duboko i u njemu se nalazi 20 odsto svetskih zaliha slatke vode

Sajma. Finska

U Africi se izdvaja jezero Malavi (Malawi) okruženo prelepim peščanim plažama, voda je kristalno čista i idealna za ronjenje i posmatranje raznobojnih ribica ili za plovidbu čamcem.

Lagune nastaju tako što se voda nakupi u udubljenjima između dina, a u ovoj vodi ponekad čak ima i riba

Malavi, Afrika

Jezero Nauel Uapi (Nahuel Huapi) nalazi se u Patagoniji u Argentini i neobične je lepote, sa fjordovima uokvirenim šumama, kao i nizom vodopada. Ovo je ledničko jezero te nema plaža, ali se na ostrvu Viktorija nalazi stenovita plaža, odakle se može uživati u pogledu.

Nauel Uapi, Argentina

Još jedna nestvarno lepa stenovita plaža krasi plave bazene na Novom Zelandu, na izvoru Plave reke. Voda je kristalna i ima prelepu nijansu tirkizne boje. Ovi bazeni se nalaze na novozelandskim Južnim Alpima, međutim do njih mora da se pešači oko dva kilometra kroz senovitu šumu.

Jezero Nauel Uapi (Nahuel Huapi) nalazi se u Patagoniji u Argentini i neobične je lepote, sa fjordovima uokvirenim šumama, kao i nizom vodopada

Plavi bazeni, Novi Zeland

Nestvarno lepa stenovita plaža krasi plave bazene na Novom Zelandu, na izvoru Plave reke

U Portugalu ima divnih plaža na rekama, za one koji više vole slatku i mirnu vodu bez talasa, a i topliju od Atlantskog okeana. Tako se u Alentežu (Alentejo) mogu naći lepe plaže na rekama Težo (Tejo), Mira, Tapada Grande, kao i na Alkueva (Alqueva) jezeru, najvećem veštačkom jezeru u Evropi. Tu spada i mala prirodna laguna Ponte Soeira, Vinjais (Vinhais) na severu, blizu granice sa Španijom.

Alkueva, Portugal

Domaće slatkovodne plaže

I u našim krajevima ima prelepih slatkovodnih plaža. Pored Ade Ciganlije, u blizini Beograda je najpopularnija plaža Bela stena, oko deset kilometara nizvodno od Pančeva, kod ušća reke Tamiš u Dunav. To je, inače, ada na desnoj obali Dunava, sa divnom dugačkom belom peščanom plažom do koje se stiže čamcem.

Uopšte, duž Dunava ima prekrasnih plaža za uživanje na suncu i u plivanju. Zatim, tu je i Peskara u Zrenjaninu – reč je o tri jezera koja su nastala na mestu gde se nekada vadio pesak.

Peskara, Zrenjanin

Iskopavanjem šljunka nastala su i veštačka jezera u Beloj Crkvi, šest većih i nekoliko manjih, sa čudesno smaragdnom vodom.

Bela Crkva

Jedno od najuređenijih jezera u Srbiji je Srebrno jezero, koje je nastalo pregrađivanjem Dunava zbog izgradnje brane.

Srebrno jezero

U Perućcu se takođe nalazi akumulaciono jezero, nastalo pregrađivanjem reke Drine, gde je izgrađena plaža na splavovima, koja je pravi hit poslednjih godina. U blizini je Bajine Bašte, a iznad se uzdiže tajnovita planina Tara.

U okolini Beograda najpopularnija plaža je Bela stena, oko deset kilometara nizvodno od Pančeva, kod ušća Tamiša u Dunav

Tara, Bajina Bašta

Poznato je i Zlatarsko jezero, poznato i kao Kokin Brod, deo reke Uvac prelep za osveženje, uživanje i relaksaciju tokom vrelih letnjih meseci.

Jedno od najuređenijih jezera u Srbiji je Srebrno jezero, koje je nastalo pregradnjom Dunava zbog izgradnje brane

Kokin Brod