mirjana bobic mojsilovic - kolumna

Mudrost

U poslednje vreme, počela sam da dobijam neverovatne komplimente – ne ne, niko mi nije rekao da sam lepotica dana, da sam najlepša na svetu, da sam u stilu današnjeg slenga – „top, vrh, da kidam kako izgledam” i tome slično.

Komplimenti koji pljušte po meni, u sebi sadrže i neku malu zadršku, koja mi je isprva bila uvredljiva.

Naime, kažu mi da izgledam savršeno za svoje godine.

Po Instagramu ima i onih pametnjakovićki koje se usuđuju da mi napišu kako genijalno starim, kako sam „i dalje lepa, bez obzira na godine”, i ubeđene su da mi izmamljuju osmeh na licu kad tako nešto pročitam.

Odmah da se razumemo – nijedna žena u najboljim godinama ne želi da čuje da joj se pominju godine. Izgledati fenomenalno za svoje godine, ne znam kome je kompliment, bunila sam se u sebi, isprva namrštena pred neuviđavnošću i bezobrazlukom onih koji ništa ne razumeju – o godinama, o mladosti, o ženama i komplimentima.

Nijedna žena u najboljim godinama ne želi da čuje da joj se pominju godine

A onda mi je palo na pamet, da nije problem u drugima, nego u meni. 

Pripadam onoj generaciji kojoj niko nije objasnio da će stariti, kao što svi stare. Mislili smo da to što nosimo farmerke koje nam još uvek dobro stoje, raspuštene kose, i neobavezujući nakit, da nas to spasava od biologije, od činjenica života.

I gledaš svoje lice i svoju figuru, i misliš da je sve manje-više isto, da je vetar u kosi dovoljan za brisanje te činjenice života, sve dok se jednog dana ne suočiš sa komplimentima koji su, u stvari, tačni. Da si u izvesnim godinama, koje je, iz nekog razloga, odjednom, dozvoljeno pominjati. Da te ti komplimenti svrstavaju u neki društveni okvir o kome ne razmišljaš. Kompliment uz koji ide i taj mali šamar koji se prevodi kao – „super izgledate, iako ste na zalasku”, jeziv je kompliment.

I, onda možeš da biraš između besa, očajanja i prihvatanja.

Ali, pošto ja uvek pronađem lepšu verziju priče, odlučila sam da uzmem samo prvi deo pohvale.

„Super izgledate.”

Sve ostalo, uključujući i ovaj stav, proizvod je svih ovih godina kojih se nikada ne bih odrekla.

Mudra sam, za svoje godine!